Hoppa till innehåll
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelning Driften inom division System söker vi nu Driftingenjörer som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

Du kommer att tillhöra enheten Driftplanering som idag består av 13 medarbetare som ansvarar för utredning av förutsättningar, planering och administration för elektriska arbeten och avbrott på transmissionsnätets anläggningar. Planeringen sker i samarbete med Svenska kraftnäts kunder som nyttjar transmissionsnätet för överföring av el - regionnät, elproducenter och nordiska och europeiska systemansvariga företag.

Enheten deltar i Svenska kraftnäts anläggnings- och förvaltningsprojektet och medverkar i framtagande av styrande underlag för verksamheten såsom driftinstruktioner och tekniska riktlinjer. Administrationen omfattar bland annat att ta emot arbetsbegäran och upprätta driftorder, skriftlig förebild för kopplingar.

I arbetsuppgifterna som Driftingenjör ingår bland annat:
 • driftplanering av elektriska arbeten och avbrottsplanering
 • samarbete med den operativa driften i kontrollrummet
 • att upprätta driftorder och styrande dokument (instruktioner)
 • att delta i elanläggningsprojekt - utredning, tekniska förstudier och genomförande
 • att delta i arbete med nätkoder (nätföreskrifter och riktlinjer för el) och utveckling av verksamhetsprocesser och IT-stöd.
Om dig

Som Driftingenjör behöver du kunna planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Det är också viktigt att du är noggrann och kvalitetsmedveten i ditt arbete. Eftersom du kommer att samarbeta med den operativa driften i kontrollrummet och även delta i projekt söker vi dig som har en god samarbetsförmåga. Du relaterar dig till andra på ett lyhört sätt samt lyssnar och kommunicerar.

Vidare är du flexibel rörande ändrade arbetsuppgifter och förutsättningar. Du kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt samt ser möjligheterna i förändringar. För att lyckas i rollen behöver du även vara en person som tar initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Bakgrundsmässigt söker vi dig som är högskoleingenjör eller har utbildning från yrkeshögskola inom energi, företrädesvis med elinriktning, eller så har du arbetslivserfarenhet som myndigheten bedömer relevant för tjänsten. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och i skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:
 • erfarenhet från arbete inom operativ drift, driftplanering elnät, produktion och konstruktion eller byggande och underhåll av högspänningsanläggningar
 • kunskap om regelverk för elsäkerhet (kunskap om starkströmsföreskrifter, elstandard, elsäkerhetsanvisningar (ESA)).
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad Sundbyberg.
 • Möjlighet till distansarbete kan dinnas del av tid beroende på verksamhetens behov. #LI-hybrid
 • Resor kan förekomma några dagar om året, företrädesvis i Sverige och i Norden.
 • Sista ansökningsdag 16 oktober.
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning. Provanställning kan komma att tillämpas.
Vid funderingar, kontakta gärna rekryterande chef Johan Svensson, tel. 010-475 82 53 alternativt ansvarig rekryterare Sofia Enoksson, tel. 010-475 97 73. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp
Sök jobbet
Sista ansökningsdag
16 okt. 2023 (12 dagar kvar)
Område
Typ av anställning

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.
https://www.svk.se/

Fler jobb från samma arbetsgivare

Liknande Jobb

Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga
Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga
Sundbyberg
Teknik & Ingenjör
Företagslogga