Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Chef för avdelning Hållbarhet till Svenska kraftnät

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som chef för avdelning Hållbarhet erbjuds du ett av Sveriges viktigaste hållbarhetsjobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Välkommen till Gemensamma funktioner - en integrerad del av Svenska kraftnät som ska lösa de gemensamma utmaningarna.

Gemensamma funktioner stödjer hela affärsverket och jobbar dagligen för att förverkliga Svenska kraftnäts gemensamma mål. Divisionen består av kommunikation, HR, rättsavdelning, inköp, säkerhet och beredskap samt fastighet och hållbarhet.

Vi behöver kreativa, innovativa förmågor med olika kompetenser

- är Du en av dem?

Om tjänsten
I rollen som chef för avdelning Hållbarhet kommer du främst att ansvara för att leda, driva och utveckla hållbarhetsfrågorna utifrån ett visionärt och strategiskt perspektiv och konkretisera dessa till åtgärder som kan vidtas idag.

Tjänsten kommer även att innefatta personal- och budgetansvar för organisationen, att säkerställa att det finns god ledning, styrning och utveckling av verksamheten samt att förvalta miljö- och arbetsmiljöledningssystemet.

I rollen som chef för avdelning Hållbarhet kommer du att bidra med att bygga en av Sveriges viktigaste hållbarhetsavdelningar. Då hållbarhetsavdelningen ansvarar för både fysisk arbetsmiljö och Svenska kraftnäts hållbarhetsarbete i stort är det nödvändigt att som avdelningschef se efter alla intressenters bästa. Inom fysisk arbetsmiljö ligger ett viktigt ansvar för Svenska kraftnät att som beställare i en riskfylld sektor fastställa en säker arbetsmiljö för de entreprenörer som utför Svenska kraftnäts bygg- och anläggningsprojekt samt underhåll av stationer och ledningar.

Du kommer att få möjligheten utveckla Svenska kraftnäts hållbarhetsarbete och utbyta erfarenheter med kollegor som verkat länge inom branschen. Rollen innebär dessutom en chans att utvecklas som chef i en organisation i expansionsfas då hållbarhetsorganisationen växer från en enhet till en avdelning, bestående av tre enheter som kan driva hållbarhetsarbetet i större skala. Denna tillväxt ger även dig som tillträdande avdelningschef möjlighet att själv rekrytera ny personal, däribland enhetschefer, och implementera den nya organisationsstrukturen.

Som chef för avdelning Hållbarhet ingår du i division gemensamma funktioners ledningsgrupp tillsammans med motsvarande avdelningschefer för HR, kommunikation, inköp, säkerhet och beredskap, fastighet och rättsavdelning. Avdelning Hållbarhet består idag av ett 30-tal personer men kommer att växa.

Om dig
 • Personliga egenskaper.För att trivas i rollen ser vi att du är uthållig för att långsiktigt kunna arbeta mot mål och resultat under utvecklingen av avdelning Hållbarhet. Då rollen innebär många kontaktytor internt ser vi att du har en hög kommunikativ förmåga. Du ser helheten och tar hänsyn till det större perspektivet, du förstår din roll men ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut. Som chef och ledare har du ett öppet, inkluderande och coachande förhållningssätt.
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.
 • Skallkrav.Vidare ser vi att du har examen på högskole- eller universitetsnivå, gärna kopplad till hållbarhet, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Du har även erfarenhet av:
 • Hållbarhetsarbete i verksamhet och projekt
 • Att skapa goda relationer med nyckelintressenter i andra organisationer och driva tvärfunktionellt arbete
 • Uppdrag som chef och ledare.
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.
 • Meriterande kravVi ser det som meriterande om du har erfarenhet av att framgångsrikt driva och utveckla strategiskt hållbarhetsarbete i komplex verksamhet utifrån agenda 2030. Det är även meriterande om du har erfarenhet av ett välutvecklat arbetsmiljöarbete i bygg- och anläggningsprojekt, erfarenhet från energi- eller byggbranschen samt erfarenhet av statlig/offentlig sektor. Vidare är det meriterande om du tidigare varit chef över chefer.
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50%
 • Resor förekommer i mindre utsträckning
 • Sista ansökningsdag 17e april 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
 • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester
I den här rekryteringen samarbetar vi med HRM Affärsutveckling. Vill du veta mer, kontakta gärna ansvariga rekryteringskonsulter Lars Anderberg, lars.anderberg@hrmab.se alt. +46 70 579 57 60, Albert Lundgren, albert.lundgren@hrmab.se alt. +46 70 236 36 99 samt ansvarig researcher Hector Asplund, hector.asplund@hrmab.se alt. +46 73 660 54 34.

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet.

Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet.

Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.

För anställning i säkerhetsklass 1 och 2 krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras. För mer information om säkerhetsprövning: https://www.svk.se/sakerhet-och-beredskap/sakerhetsskydd/personalsakerhet/ ””

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss: https://www.svk.se/jobba-har/var-arbetsplats/

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
17 apr. 2023 (21 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare