Hoppa till innehåll
SVENSKA KRAFTNÄT logotyp

Avdelningschef IT-säkerhet/IT-säkerhetschef

Ansök nu
Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Avdelningschef IT-säkerhet/IT-säkerhetschef erbjuds du en av Sveriges centrala ledarskapsroller, i vilken du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

Vi är i dag ca 400 personer på IT och vi kommer att växa med ytterligare 180 personer kommande två år. Detta för att kunna skapa förutsättningar för Sverige att kunna fördubbla sin elproduktion och nå klimatmålen genom att helt ställa om till fossilfri energi. För att lyckas kommer vi att använda oss av den senaste tekniken för att öka kapaciteten i vår infrastruktur och samtidigt öka utvecklingstakten kring system, digitalisering och processer. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

Som avdelningschef leder du den nybildade avdelningen IT-säkerhet som ansvarar för IT-säkerheten i en av Sveriges mest samhällskritiska verksamheter. Avdelningen leder och utvecklar det systematiska och operativa IT-säkerhetsarbetet på Svenska kraftnät, och genomför just nu stora strategiska förflyttningar samt en organisationsförändring då området förstärkts kraftigt under de senaste åren. I rollen som IT-säkerhetschef har du det operativa ansvaret för Svenska kraftnäts IT-säkerhet och leder IT-divisionens arbete med att utveckla och stärka detta. Det ingår också att ha kontroll över och medvetenhet om lagar och interna styrdokument inom IT-säkerhet.

I din roll kommer du leda etableringen av den nya organisationen, där en stor och viktig del av arbetet kommer att innebära att leda, engagera och motivera chefer och medarbetare. Som avdelningschef har du personal- och budgetansvar för den nybildade avdelningen, som består av tre enheter med tre tillförordnande enhetschefer och totalt cirka 40 medarbetare som är specialister inom IT-säkerhet. Att vara avdelningschef innebär att du ansvarar för avdelningens verksamhetsutveckling, planering och uppföljning, du ingår i ledningsgruppen för division IT samt ansvarar för återrapportering till chefen för division IT/CIO.

Som chef på en nyetablerad avdelning har du stora möjligheter att forma och påverka arbetet. Du kommer vara med och skapa nya team och fortsätta utveckla arbetet på avdelningen samt skapa former för samarbeten inom och utom organisationen. Som samhällsviktig myndighet är Svenska kraftnät en viktig spelare inom nationella och internationella samarbeten. Som IT-säkerhetschef finns stora möjligheter att nätverka inom energifrågor, totalförsvarsfrågor och säkerhetsskydd.

Om dig

Vi söker dig som har förmågan att tänka strategiskt. Du har ett brett perspektiv och jobbar för långsiktighet. Att skapa goda samarbeten, både inom din närmsta organisation men även runtom i verksamheten, är viktigt för dig och något du strävar efter. I och med rollens många kontaktytor och påverkan på organisationen ser vi att du har en god helhetssyn och kan väga in olika perspektiv i dina beslut.

För att bli en framgångsrik ledare i vår föränderliga organisation ser vi att du är trygg och stabil i ditt ledarskap och kan skapa delaktighet och engagemang bland dina medarbetare. Vi söker en ledare och lagspelare som leder genom att föregå med gott exempel, som kan dra de stora penseldragen och få med sig sin avdelning på resan.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vidare ser vi att du har relevant akademisk utbildning, eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät anser likvärdig.

Du har även:
 • Flera års erfarenhet av chefsroll med att leda och utveckla medarbetare (under de senaste 10 åren).
 • Flera års erfarenhet av chefsroll med budgetansvar och arbete i ledningsgrupp (under de senaste tio åren).
 • Mångårig erfarenhet av IT eller informationssäkerhetsarbete i medelstora till stora organisationer (under de senaste femton åren).
 • Kunskap inom områden som riskhantering, kontinuitetshantering, ISO 27001, säkerhetsskyddslagen (t.ex. genom certifieringar som IEC/ISO27001 implementor, IEC/ISO27001 auditor, ISACA-CISM, eller motsvarande).
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska.
Har du erfarenhet av att som chef leda och utveckla andra chefer ser vi det som meriterande. Även erfarenhet från chefsbefattning på myndighet ses som meriterande. Vidare meriterande är:
 • Erfarenhet i en ledande roll med uppbyggnad och utveckling av en organisation.
 • Erfarenhet från att driva säkerhetsfrågor med säkerhetsleverantörer.
 • Erfarenhet från att driva strategiska samarbeten med konsultleverantörer.
Bra att veta
 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Tjänsten är baserad i Sundbyberg, men resor inom och utom Sverige förekommer, främst inom ramen för samarbeten med andra organisationer.
 • Sista ansökningsdag 12 juni 2023
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning
 • I denna rekryteringsprocess tillämpas tester
Kontakta gärna rekryterande chef Lars Jansson, tel. nr. 072-502 02 26 alternativt ansvarig rekryterare Josefina Blomquist, tel. nr. 010-475 88 17. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Mer info
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
12 juni 2023 (13 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare