Aspirantprogram inom Samhällsbyggnad

Aspirantprogram inom Samhällsbyggnad

Vill du vara en del av den pågående energiomställningen och bidra till ett mer hållbart samhälle och framtid? Brinner du för samhällsbyggnad och vill få möjlighet att arbeta med Sveriges kanske viktigaste infrastruktur? Då är vårt aspirantprogram något för dig!

Svenska kraftnät söker nu dig som är nyexaminerad som vill få en chans att prova på olika sakområden innan du slutligen får en tjänst som delprojektledare på en av våra enheter inom Samhällsbyggnad.

Om tjänsten

Vårt aspirantprogram är utformat så att du under ett års tid får möjlighet att prova på att arbeta inom fyra olika sakområden. Du får en helhetssyn samtidigt som du får chansen att prova på flera olika områden och lära känna olika enheter på Svenska kraftnät. Parallellt varvas detta med olika utbildningar och studiebesök.

Programmet på avdelningen Samhällsbyggnad ansvarar för säkerställande av framkomlighet och tillstånd och rättigheter för att kunna uppföra och bibehålla Svenska kraftnäts anläggningar. Aspirantprogrammet ger dig en unik möjlighet att hitta din blivande yrkesroll samtidigt som du är en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet. Efter avslutat program fortsätter din anställning tillsvidare vid en av avdelningens fyra enheter.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Efter avslutat program finns det möjlighet att bli stationerad på vårt lokalkontor Sundsvall i samråd med närmaste chef.

Tjänsten är tillsvidare och provanställning tillämpas.

Dina arbetsuppgifter

Under ditt år som Aspirant får du möjlighet att prova på olika sakområden innan du slutligen får en tjänst som delprojektledare på en av våra enheter.
Då kommer du få fortsätta att utvecklas i din yrkesroll och arbeta med att säkerställa framkomligheten, tillstånd och rättigheter för våra anläggningar.

Nedan beskrivs de huvudsakliga arbetsuppgifterna inom vardera enhet:
  • Tillstånd SamrådHär deltar du i projektens förberedande fas som bland annat inkluderar samråd, framtagande av koncessionsansökan inkl. MKB samt andra tidskritiska tillstånd. Dialoger med myndigheter som länsstyrelser, kommuner, Energimarknadsinspektionen, allmänheten och andra intressentgrupper är en viktig del av arbetet. Du är en del av projekts arbetsgrupp som leds av projektledaren.
  • Tillstånd EntreprenadHär kommer du att få vara med och bidra i projektens senare delar för att säkerställa att tillstånd, anmälningar, dispenser och lov erhålls i våra lednings- och stationsprojekt inför projektering och entreprenad. Enhetens ansvar inkluderar även avveckling av kraftledningar som innefattar rivning av ledningar och efterbehandling av förorenad mark så du kommer även få möjligheten att delta inom dessa delar.
  • MarkåtkomstDu kommer att vara med i teamet som säkerställer att fastighetsrättsliga frågor i våra utbyggnadsprojekt genomförs i enlighet med gällande lagar och regler, samt uppfyller de principer som Svenska kraftnät tillämpar. Arbetet innebär att säkrar markrättigheter för utbyggnaden av Sveriges transmissionsnät.
  • Framkomlighet och SamhällsplaneringDu kommer att tillsammans med specialister med spetskompetens inom samhällsplanering och framkomlighet. Du kommer få vara delaktig i arbetet med att förvalta koncessioner, vilket är en central del av tillståndshanteringen. Du får även möjligheten att delta i dialoger med kommuner, regioner och länsstyrelser kring Svenska kraftnäts roll i samhället.
Här ges möjligheten att utvecklas inom området och utbyta dina erfarenheter med kompetenta kollegor inom enheten och i samverkan med många andra internt och externt.

Din bakgrund

Vi söker dig som har akademisk examen inom t.ex. Miljö & Vatten/Naturvetenskap, Juridik, Skogsmästare/Jägmästare, Lantmäteri, Agronom, Samhällsbyggnad eller liknande utbildning som vi bedömer relevant för området och att du tar examen sommaren 2023.

Vidare har du god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift både på svenska och engelska.

Vi ser vi gärna att du har:
  • Erfarenhet inom samhällsbyggnad t.ex. från infrastrukturprojekt eller erfarenhet från energibranschen.
  • Examensarbete inom relevant område för Samhällsbyggnad.
Vänligen bifoga ett utdrag av dina betyg i din ansökan.

Dina personliga egenskaper

Som aspirant kommer du arbeta i flera olika roller under året med skiftande arbetsuppgifter, därav krävs det att du har en god helhetssyn och har en förmåga att ta initiativ till aktiviteter för att nå mål och skapa resultat.

Du har en hög personlig mognad där du förstår syftet med din roll i olika situationer och har ett reflekterande förhållningssätt då du kommer vara i olika roller under aspirant programmet. I och med rotationen av befattningar inom avdelningen ser vi att du har lätt för att skapa nya relationer då du kommer ha många kontaktytor.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Tester kommer att genomföras under rekryteringsprocessen.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna en av de rekryterande cheferna Ingela Lindqvist 010-350 9247 eller Matilda Schön, tel. nr. 010-4758806 alternativt ansvarig rekryterare Caroline Kirschon, tel. nr. 010-350 92 49. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 5 februari 2023. Vi ser fram emot att läsa din ansökan!

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.
Mer info
Område Sundbyberg
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Energi & Miljö
Typ av anställning Tillsvidareanställd
Hemsida https://www.svk.se/
Sista ansökningsdag 5 feb 2023 (4 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.