Aspirantprogram inom elkraft; Stations- och Ledningsteknik

Aspirantprogram inom elkraft; Stations- och Ledningsteknik

Vill du vara en del av den pågående energiomställningen och bidra till ett mer hållbart samhälle och framtid? Brinner du för teknik och vill få möjlighet att arbeta med Sveriges kanske viktigaste infrastruktur? Då är vårt aspirantprogram något för dig!

Svenska kraftnät söker nu dig som är nyexaminerad ingenjör med max två års arbetslivserfarenhet som vill få en chans att prova på olika teknikområden innan du slutligen får en tjänst som teknikspecialist på någon av våra enheter.

Om tjänsten

Vårt aspirantprogram är utformat så att du under ett års tid får möjlighet att prova på att arbeta inom tre olika teknikområden. Du får en helhetssyn samtidigt som du får chansen att prova på flera olika områden och lära känna olika enheter på Svenska kraftnät. Parallellt varvas detta med olika utbildningar och studiebesök. Programmet bedrivs på avdelningarna Stations- och Ledningsteknik som arbetar med nybyggnation och förvaltningsfrågor inom områdena:
 • Ställverk och primärapparater
 • Luftlednings- och kabelteknik
 • Jordning och elektromagnetiska fält
 • Kontrollanläggning och skyddssystem
 • HVDC/FACTS
Aspirantprogrammet ger dig en unik möjlighet att hitta din blivande yrkesroll samtidigt som du är en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet. Efter avslutat program fortsätter din anställning vid någon av avdelningens enheter.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Efter avslutat program finns det möjlighet att bli stationerad på våra lokalkontor i Göteborg, Sundsvall, Luleå och Sollefteå i samråd med närmaste chef.

Tjänsten är tillsvidare och provanställning tillämpas.

Dina arbetsuppgifter

Under ditt år som aspirant får du möjlighet att prova på arbete inom olika teknikområden inom bl. a:
 • Utformning och kravställning på ställverk, primäraparater såsom reaktorer, transformatorer, brytare, jordningskopplare mm
 • HVDC/FACTS
 • Kontrollanläggning (styrning, övervakning och skydd för våra anläggningar), stationskommunikation (som t.ex. IEC61850, IEC 60870-5-104) samt lokalkraft
 • Teknisk utformning och kravställning inom luftledningsteknik, såsom överföringskapacitet, dynamisk kapacitet och systemspänningar.
 • Teknisk utformning och kravställning inom kabelteknik, såsom kabeldimensionering, överföringsförmåga och kabelövervakning.
 • Teknisk utformning av ledningens jordningssystem utifrån livscykelperspektivet och med avseende på; skyddsjordning för personsäkerhet och funktionsjordning driftsäkerhet
 • Stötta andra enheter vid frågor från allmänheten kring magnetfält, E-fält och gnisturladdningar
Efter avslutat aspirantår kommer du få fortsätta att utvecklas och arbeta med tekniska frågor inom dessa områden i våra utbyggnadsprojekt samt i förvaltning av vårt transmissionsnät.

Här ges möjligheten att utvecklas inom området och utbyta dina erfarenheter med kompetenta kollegor inom enheten och i samverkan med många andra internt och externt.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en civilingenjör eller högskoleingenjör inom elkraft, elektro, energisystem, teknisk fysik eller motsvarande inriktning som vi bedömer relevant för tjänsten med examen från 2021, 2022 eller kommer ta sommaren 2023.

Vidare har du:
 • Maximalt 2 års arbetslivserfarenhet efter slutförd examen.
 • B-körkort.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska
Vi ser gärna att du har:
 • Examensarbete inom relevant området eller relevant arbetslivserfarenhet.
 • Goda betyg i relevanta kärnämnen.
Vänligen bifoga ett utdrag av dina betyg i din ansökan.

Dina personliga egenskaper

Arbetet innebär många tekniska problemställningar vilket gör att vi ser att ett starkt teknikintresse kombinerat med en analytisk förmåga och kvalitetsmedvetenhet är viktig för att lyckas i rollen. Du tar egna initiativ och får saker att hända.

Rollen innebär kontakter både internt och externt så det är viktigt att har du har en god kommunikationsförmåga och lätt för att samarbeta med andra människor.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Tester kommer att genomföras under rekryteringsprocessen.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Camilla Rudin, tel. nr. 010-475 80 61 alternativt rekryterare Sofia Enoksson, tel. nr. 010-475 97 73. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 5 februari 2023. Vi ser fram emot att läsa din ansökan!

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät en av elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.
Mer info
Område Sundbyberg
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Elkraft
Typ av anställning Heltid
Hemsida https://www.svk.se/
Sista ansökningsdag 5 feb 2023 (4 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige och som förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd.