Hoppa till innehåll
Tullverket logotyp

Tullaspiranter, inriktning inre kontroll Tärnaby

Ansök nu
Tullverket söker tullaspiranter, inriktning inre kontroll Tärnaby
Vill du ha ett omväxlande och meningsfullt arbete med spännande arbetsuppgifter där du har möjlighet att bidra till att skapa ett tryggt och säkert samhälle? Då är jobbet inom Tullverkets kontrollavdelning något för dig.

Kontrollavdelningen har ett brett uppdrag som ska säkerställa att endast godkända varor passerar gränsen. Uppdraget går ut på att genomföra tullkontroller på in- och utförsel där Tullverket dels letar efter varor som strider mot restriktioner samt säkerställa att rätt tullavgifter och skatter tas ut. Kontrollavdelningen har i uppdrag att stoppa eller allvarligt störa den organiserade brottsligheten och säkra konkurrensneutralitet. Arbetet bedrivs i grupper som arbetar med Tullverkets hela uppdrag och har en gemensam utbildningsgrund, men är specialiserade utifrån verksamhetens behov.

Om tjänsten
Som tulltjänsteman med inriktning inre kontroll kommer du i huvudsak att arbete med klareringsarbete. Du kommer att arbeta i kontrollavdelningens klareringsexpedition i Tärnaby där du säkerställer att företag och privatpersoner efterlever tullbestämmelserna bland annat genom att granska tulldeklarationer vilket innebär att säkerställa att rätt avgifter betalas och att in- och utförselrestriktioner efterlevs. I Tärnaby utför tullexpeditionen arbete för både svensk och norsk myndighets räkning, det görs med stöd av ett gränstullsamarbete mellan länderna.

Arbetet är varierat och innefattar allt från expeditionsarbete, administrativt arbete, kontakt med speditörer, företag, privatpersoner och myndigheter. Arbetet kan också innefatta fysiska kontroller som innebär att genomsöka containrar, fordon och bagage för att hitta varor som inte är godkända att föra in eller ut ur Sverige.

Som tulltjänsteman arbetar du uniformerad, du fattar olika former av myndighetsbeslut och möter dagligen allmänheten och kunder. Vi lägger stor vikt vid att du kan behandla människor med respekt och förståelse, att du har ett gott omdöme samt är en god representant för Tullverket såväl internt som externt.

Du måste ha förmågan att klara av situationer som är såväl psykiskt som fysiskt krävande, t.ex. kan du komma att behöva vistas i smutsiga miljöer, trånga utrymmen och utomhus i alla typer av väderförhållanden. Du behöver ha fysiska förutsättningar för att genomgå självskyddsutbildning och du ska vara bekväm med att hantera OC-spray och batong. Du behöver vara en mycket van bilförare för att klara Tullverkets förarutbildning. Arbetet innebär skifttjänstgöring och det innebär att du behöver vara bekväm med oregelbundna arbetstider.

Just nu är Tullverket inne i ett spännande men omfattande förändringsarbete med att införa en ny tullagstiftning med tillhörande nya system. Det innebär att du måste vara nyfiken och intresserad av att lära dig nytt.

Vi söker dig som har:
 • Gymnasieutbildning samt lägst betyg godkänd/2/E i: Matematik, Samhällskunskap, Svenska och Engelska.
 • Minst tre års arbetslivserfarenhet.
 • God förmåga att kommunicera och att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska.
 • B-körkort, giltigt i Sverige, ej automatväxel samt mycket god körvana.
 • Normalt färgseende.
 • Arbetet kräver god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna kan vara oregelbundna och arbetet fysiskt krävande.
 • Simkunnig, 200 meter bröstsim.
Det är meriterande om du har:
 • Eftergymnasial utbildning inom tex beteendevetenskap, samhällsvetenskap, vård/omsorg, fordon/transport, spedition/logistik, kriminologi/juridik eller it/teknik.
 • Erfarenhet av arbete som ställt höga krav på att kunna kommunicera med och bemöta människor på ett bra sätt.
 • Arbetslivserfarenhet av handläggning eller ärendeadministration.
 • Erfarenhet av tullrelaterat arbete under de senaste 10 åren tex speditionsbranschen eller från verksamhet som arbetar med utrikeshandel.
 • Ett tredje språk, utöver svenska, norska, danska och engelska.
Personliga egenskaper
Som person har stor social kompetens och god samarbetsförmåga. Du är ansvarstagande, serviceinriktad, har integritet och kan utifrån givna ramar arbeta självständigt och vågar ta egna initiativ. Du har förmåga att hantera stora arbetsmängder och prioritera det väsentliga, samt att kunna lösa problem och ta beslut med bra kvalitet. Vidare är det viktigt att du är noggrann och att du har gott omdöme. Du har en flexibel inställning och kan snabbt anpassa dig efter ändrade förutsättningar. Du är stabil och hanterar press bra och behåller fattningen även i stressiga situationer.

Utbildning och anställning
Anställningsstart är den 18 mars 2024. Anställningen som tullaspirant är uppdelad i teori- och praktikdel, totalt ca 16 månader. Ca 100 utbildningsdagar under teoridelen förläggs med närvaro i Stockholm. Teoridelen varvas med praktiska moment och självstudier på distans, vilket ställer höga krav på att du tar eget ansvar för studierna. Praktikdelen genomförs på stationeringsorten. Ingångslönen under utbildningstiden är 24 500 kr. Efter godkänd grundutbildning upphör aspirantanställningen och övergår i en tillsvidareanställning. En godkänd grundutbildning är en sammanvägd bedömning av teoretiska och praktiska kunskaper samt personlig lämplighet för yrkesrollen. Vid övergång till tillsvidareanställning får du en lön på lägst 27 500 kr. Ett år efter avslutad grundutbildning är lönen lägst 31 500.

Övrigt
Referensnummer: PER 2023-709.
Placeringsort: Tärnaby.

Om du går vidare i processen kommer du att kallas till en informationsträff och därefter till intervju samt prövning hos Plikt- och Prövningsverket. Säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning samt drogtest och bakgrundskontroll. Tullverket är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

För mer information och ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 29 september. Ansökningshandlingar inkluderar CV och personligt brev. För en godkänd ansökan måste du också bifoga dina slutbetyg eller avgångsbetyg från gymnasiet för att styrka din behörighet. Vi använder ett elektroniskt ansökningsformulär, fyll i din ansökan så omsorgsfullt som möjligt för att ge en rättvisande bild av dig själv.

Har du frågor om tjänsterna är du välkommen att ringa Ulrika Isaksson, 0954- 224 56. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support, 060 67 25 85. Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Erland Solander, 060-67 25 02 och för Saco-S, Lena Edehag, 08-456 58 68.
Mer info
Kontaktperson
Ulrika Isaksson
Telefon
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
29 sep. 2023 (4 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare