Hoppa till innehåll
Tullverket logotyp

Tullverket söker informationsarkitekt

Ansök nu
Tullverkets verksamhet är organiserad i fyra operativa avdelningar. Vår huvudsakliga verksamhet sker på orterna Stockholm, Malmö samt Göteborg.

Tullverket genomför för närvarande ett omfattande och mångårigt utvecklingsarbete för att klara krav på moderna arbetsmetoder, digitala lösningar, automatiserade och standardiserade processer. Tullagstiftningen ställer höga krav på omställning, även arbetet mot Tullverkets målbild 2025 kräver effektivisering och kvalitetsökning i verksamheterna. Du kommer vara en viktig del i arbetet med att översätta lagstiftning till fungerande meddelandeflöden vilket är en förutsättning för en hållbar och effektiv omställning.

Om tjänsten

Du kommer att vara en del av ett tvärfunktionellt team som gemensamt ansvarar för att säkra en effektiv och ändamålsenligt informationsutbyte mellan Tullverket och näringslivets aktörer. Teamets uppgift är att ta fram förutsättningar och regelverk för det elektroniska informationsutbytet och säkerställa informationsberoenden för en hållbar och förändringsbar verksamhet.

Du kommer att arbeta med utveckling i både befintliga och nya regelverk och vara en del av framtagandet av Tullverkets nya plattform för uppgiftslämning. Du kommer att arbeta med såväl interna som externa intressenter. Fokus kommer att ligga på externa intressenter i form av systemleverantörer och uppgiftslämnare i näringslivet.

Arbetsuppgifterna är av så väl strategisk, taktisk som operativ art och omfattar:
 • Förstå hur vi hanterar vår information och våra informationsberoenden.
 • Utforma Tullverkets lösningar för elektroniskt informationsutbyte så att de blir rimliga och logiska för näringslivets aktörer.
 • Analysera vilka de praktiska konsekvenserna av Tullverkets processer blir för näringslivets aktörer på kort och lång sikt.
 • Säkra att det finns en "röd tråd" i Tullverkets externa gränssnitt mot näringslivets aktörer och att Tullverkets information är harmoniserad oberoende av värdeström.
 • Säkra att Tullverket följer vedertagna standarder och analysera vilka konsekvenser eventuella avsteg kan få på kort och lång sikt.
 • Kommunicera och vara stöd för interna och externa aktörer vid förändringar i regelverken för det externa informationsutbytet.
 • Stöd externt till systemleverantörer och uppgiftslämnare vid anslutning till en ny deklarationstyp.
Vi söker dig som har:
 • Slutförd gymnasieutbildning.
 • För tjänsten relevant högskoleutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet som vi bedömer som likvärdig.
 • Mycket goda kunskaper i tal och skrift i svenska.
 • Goda kunskaper i tal och skrift i engelska.
Det är meriterande om du har:
 • Certifieringar inom arkitektur, exempelvis verksamhets- eller informationsarkitekt.
 • Utbildningar/kurser inom tull/logistik.
 • Erfarenhet av arkitekturarbete.
 • Erfarenhet av arbete med processutveckling/verksamhetsmodellering.
 • Erfarenhet av informationsmodellering.
 • Erfarenhet av mappning av datamodeller.
 • Erfarenhet av arbete med EDI (Electronic Data Interchange).
 • Erfarenhet av arbete med tull/logistik.
 • Erfarenhet av arbete på en myndighet.
 • Arbetslivserfarenhet från att ha arbetat med kravställning.
Personliga egenskaper

Vi söker dig som är hänsynsfull och samarbetsvillig och uppskattar att jobba nära i team. Du har ett öppet sinnelag och är flexibel och utforskande. Arbetet kräver att du har ett systematiskt och noggrant tillvägagångssätt, har öga för detaljer, snabbt förstår problem och löser dessa på ett kreativt och relevant sätt. Du trivs med att arbeta självständigt, tar egna initiativ och genomför och levererar med resultat utifrån överenskommelse.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet!

Övrigt

Referensnummer: PER 2023-465.

Placeringsort: Stockholm.

Anställningen är en tillsvidareanställning och inleds med 6 månaders provanställning och individuell lönesättning tillämpas

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass. Tullverket är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

Intervjuer kommer genomföras löpande.

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Marie Henricsson, tel. 08-405 00 74. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support, tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST Svjetlana Buco, tel. 011-15 85 44 och för Saco-S, Lena Edehag, tel. 08-456 58 68.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 6 juni 2023. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.
Mer info
Kontaktperson
Marie Henricsson
Telefon
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
06 juni 2023 (3 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare