Radioinspektör till enheten för spektrumtillsyn

Radioinspektör till enheten för spektrumtillsyn

Har du praktiska erfarenheter av radiomätning och tycker radiokommunikation är spännande? Vill du utvecklas inom området spektrumförvaltning? Då kan du vara den vi söker!

På PTS bidrar du till samhällsnytta.

Som medarbetare på PTS spektrumtillsyn arbetar du praktiskt för att Sverige ska ha en välfungerande radiomiljö. Tjänstens innehåll varierar över tid, i takt med att samhället och radioanvändningen utvecklas. Arbetet består av operativt arbete i form av radiomätningar ute bland tjänsteleverantörer och användare i hela Sverige samt rustning av förmågor för nuvarande och framtida störningsdetektering. PTS har som sektorsansvarig myndighet inom totalförsvaret också en viktig roll att bistå civilsamhället vid extraordinära påfrestningar. Tjänsten innebär stort eget ansvar, många bollar i luften och spännande möten med radiotekniska utmaningar.

Exempel på förkommande arbetsuppgifter är:

 • Självständigt genomföra fältutredningar i hela Sverige med anledning av misstänkta radiostörningar eller i form av proaktiva kontroller för uppföljning av t.ex. beviljade sändningstillstånd.
 • Samverkan med bl.a. radioanvändare, operatörer och privatpersoner vid utredningsarbete. Även samarbete med andra delar av PTS och andra organisationer då praktisk radiotillsynskompetens krävs, ibland även på större evenemang med ansträngd radiomiljö. Som radioinspektör på PTS hanterar man också regelbundet spektrumrelaterade frågor från allmänheten.
 • Tillsammans med övriga på enheten arbeta för att arbetsverktyg (mätinstrument, fordon och lokaler) håller en hög standard och även bidra till utveckling och utvärdering av framtida mätmetoder för monitorering och tillsyn av radiospektrum.
 • Stora delar av arbetet sker i fält, exempelvis i form av radiomätningar enskilt eller tillsammans med andra, samt vissa längre uppdrag på annan ort. Resor inkl. övernattning i hela Sverige förekommer.

Vi söker dig som har:

 • Praktisk erfarenhet av radiomätning.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska.
 • Mycket god datorvana.
 • B-körkort.

Meriterande:

 • Kunskaper inom radio- och mätteknik samt antennteknik. Vågutbredningsmodeller och mättekniska problem i fält.
 • Kunskaper om olika radiosystem (t.ex. 5G NR, LTE, TETRA, GNSS, DVB/DAB, FM) framförallt accessnätet.
 • God vana att använda en spektrumanalysator.
 • Vana att presentera och kommunicera tekniskt material.
 • Praktisk erfarenhet av vågutbredning.
 • Erfarenhet av drönare (för mätning, övervakning el.dyl).
 • Upphandling av teknisk utrustning.
 • Arbete inom stat, kommun eller region.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för rollen är det viktigt att du är lösningsorienterad och självständigt kan driva arbetet framåt. Arbetsuppgifterna varierar och bedrivs till stor del ute i fält vilket innebär att du behöver vara flexibel och snabbt kunna sätta dig in i nya områden, frågeställningar och lösa problem. Du är serviceinriktad och gillar att arbeta både självständigt och tillsammans med andra vilket förutsätter att du har en mycket god samarbetsförmåga.

Avdelningen för resursförvaltning

Avdelningen verkar för att maximera samhällsnyttan av radiospektrum över tid. Avdelningen arbetar för att möjliggöra användningen av säkra, prisvärda och effektiva radiobaserade tjänster och produkter för slutkonsumenter och andra radioanvändare.

Om anställningen

Tjänsten är en tillsvidareanställning med inledande provanställning om sex månader. Placering i Malmö med start snarast möjligt enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass. För anställning krävs därför en godkänd säkerhetsprövning.

Att arbeta på PTS

Hos oss får du arbeta med ett meningsfullt uppdrag, till nytta för samhället, och tillsammans med cirka 380 kollegor. Vår verksamhet präglas av komplexa frågor och den snabba teknikutvecklingen, vilket gör att du får verka i en innovativ och kreativ miljö.

Vi är angelägna om att alla medarbetare mår bra och har förutsättningar att nå goda resultat. Vi arbetar strukturerat med varje medarbetares mål och utveckling. Vi värdesätter god balans mellan arbete och fritid, därför är friskvård en del av arbetet.

Om du är flexibel, tar initiativ och gillar att samarbeta kommer du att trivas hos oss och bidra till vår kultur. Vi utvecklar verksamheten tillsammans, vilket är en förutsättning för att vi ska nå våra höga ambitioner – att vara Sveriges bästa arbetsplats!

Om anställningen

Tjänsten är en tillsvidareanställning med inledande provanställning om sex månader. Placering i Malmö med start snarast möjligt enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass. För anställning krävs därför en godkänd säkerhetsprövning.

Välkommen med din ansökan senast 5 feb 2023

För mer information kontakta enhetschef Magnus Leijel på 08-678 56 28 eller HR-specialist Karin Fröblom, telefonnummer 08-58627321.

För kontakt med vår lokala fackliga arbetstagarorganisation maila till saco@pts.se.
Mer info
Kontaktperson Enhetschef Magnus Leijel
Telefon 08-678 56 28
Område Stockholms stad
Yrkesroll Teknik & Ingenjör
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.pts.se
Sista ansökningsdag 5 feb 2023 (8 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

På PTS får du jobba på en modern myndighet med ett meningsfullt uppdrag, till nytta för samhället. Vi är cirka 350 medarbetare som verkar i en innovativ och kreativ miljö med spännande och komplexa uppgifter som präglas av den snabba teknikutvecklingen.