Hoppa till innehåll
FRA logotyp

OSINT-analytiker

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? Vi söker nu en OSINT-analytiker till säkerhetskontoret. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi skyddar det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med hjälp av vår kunskap och kompetens.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

Som OSINT-analytiker med fokus på säkerhetsskyddet vid FRA hör du till säkerhetskontoret. OSINT står för Open Source Intelligence och innebär att genomföra inhämtning via öppna källor på Internet. Du kommer arbeta tillsammans med personalsäkerhetshandläggarna och vara ett stöd i informationsinhämtningen för bakgrundskontroller. Även omvärldsbevakning på vissa områden kommer vara en del av dina arbetsuppgifter.

I rollen som OSINT-analytiker är dina huvudsakliga framförallt:

 • ansvara för inhämtning via öppna källor på internet
 • ansvara för specifik inriktad inhämtning för säkerhetsskyddet vid FRA
 • inhämtning för bakgrundskontroller
 • ansvara för metod och metodutveckling samt utbildning av medarbetare

Du kan

Vi söker dig som har:

 • Gymnasiekompetens inom programmering/webbutveckling, eller motsvarande kunskaper erhållna genom arbetslivserfarenhet
 • Erfarenhet av informationsinhämtning och validering av information från öppna källor och bakgrundskontroller
 • God internetvana och informationssökning
 • Talar och skriver obehindrat på svenska och engelska

Vi ser det som meriterande om du har:

 • Högskoleutbildning inom t.ex. biblioteks- och informationsvetenskap, journalistik, statsvetenskap, juridik, språk, officersutbildning, polisutbildning eller motsvarande kunskaper genom arbetslivserfarenhet
 • Erfarenhet av inhämtning och validering av information från öppna källor inom underrättelse- och säkerhetstjänst, näringsliv eller offentlig sektor
 • Erfarenhet av OSINT i säkerhetsskyddsarbete från andra verksamheter och framför allt myndigheter

Du är

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är strukturerad och har god förmåga att planera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du tar ansvar och ser till helheten såväl som detaljerna och ser till att skapa resultat, både självständigt men också tillsammans med andra. Din förmåga att anpassa dig till förändrade omständigheter gör att du ser möjligheter i förändringar och fortsätter att arbeta konstruktivt även i mer pressade situationer

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på nummer 010-557 46 87 . Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-04-09

Referensnummer 3055/23.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
09 apr. 2023 (7 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare