Kryptolog till FRA

Kryptolog till FRA

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? Vi söker nu en kryptolog som har det driv och den uthållighet som krävs för att lösa avancerade problem. Är du den vi söker kan vi erbjuda ett varierande arbete i en kunskapsintensiv verksamhet där du får vara med och göra skillnad varje dag. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA
Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag
Som kryptolog tillhör du avdelningen för cyberverksamhet. Avdelningen ska bidra till att stärka skyddet mot kvalificerade IT-angrepp från utlandet hos samhällsviktig verksamhet i Sverige samt bidra med underlag till underrättelserapporteringen.

I rollen som kryptolog medverkar du vid Försvarsmaktens utveckling och analys av kryptoprodukter. Arbetet bedrivs i projektform tillsammans med några av Sveriges främsta experter på området. I ditt arbete ingår bland annat att analysera och värdera kryptografiska system och kryptoimplementationer, samt att med matematiska metoder analysera och ta fram kryptoalgoritmer. En viktig del av ditt arbete innebär att följa utvecklingen inom kryptologi och angränsande områden. På FRA råder strikt sekretess. Det är därför viktigt att du är bekväm med att hantera den situationen.

Du kan
Vi söker dig som har:

  • Forskarutbildning inom matematik, datalogi eller angränsande ämnen. Alternativt omfattande praktisk erfarenhet av kryptologi.

  • God förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i både tal och skrift.

Vi ser det som meriterande om du har:

  • Kunskaper i programmering speciellt inom C, C++ eller Python.
  • Kunskap inom komplexitetsteori, talteori eller matematisk statistik.
  • Erfarenhet inom kryptografiska standarder eller protokoll alternativt har erfarenhet inom IT-säkerhet.

Du är
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas i rollen som kryptolog krävs att du har god samarbetsförmåga och ett positivt och förtroendeskapande förhållningssätt till arbetsuppgifter, medarbetare och uppdragsgivare. Du är strukturerad, välorganiserad och samvetsgrann, med förmåga att definiera tydliga mål och uppnå resultat. Eftersom du ska jobba med problemlösning på komplex nivå är det också viktigt att du är analytisk och uthållig samt lägger ner tid, energi och engagemang i ditt arbete med förmåga att förbli motiverad och effektiv vid eventuella motgångar.

Du får möjlighet att kontinuerligt underhålla din specialistkunskap och du är en kunskapsresurs för andra. Vidare ser vi att du har god förmåga att hantera komplicerade tekniska underlag på såväl engelska som svenska. Du har också hög kvalitetsmedvetenhet och är tydlig i ditt sätt att kommunicera.

Vårt erbjudande
På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information
Arbetsplatsen är belägen på Gärdet i Stockholm. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 070-217 03 93. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-04-12.

Referensnummer 4086/22.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Data & IT, IT-Kvalitetssäkring & Säkerhet
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.fra.se
Sista ansökningsdag 12 apr 2023 (23 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.