Hoppa till innehåll
FRA logotyp

Kreativ signalspanare

Ansök nu

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? Vi söker nu en driven och kreativ signalspanare med intresse för radio och metodutveckling. Är du en av dem vi söker kan vi erbjuda ett varierande arbete i en spännande och komplex verksamhet. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi skyddar det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med hjälp av vår kunskap och kompetens.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

Som signalspanare med fokus på radiokommunikation hör du till en enhet inom avdelningen för signalunderrättelser. Avdelningen ska bedriva signalspaning enligt lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Signalspaning handlar om att inhämta signaler och data, som sedan bearbetas och analyseras för att slutligen resultera i underrättelser som rapporteras till uppdragsgivarna.

Exempel på områden som FRA rapporterar om kan vara information om militär förmåga hos främmande länder, stöd till svenska militära insatser utomlands och internationell terrorism. För att kunna ligga steget före måste våra spanings- och bearbetningsmetoder kontinuerligt utvecklas för att kunna möta dagens såväl som morgondagens utmaningar.

I rollen som signalspanare är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att arbeta med att hitta, identifiera, registrera och analysera kommunikationssignaler inom radioområdet samt att arbeta med:

 • att bygga kunskap om signalmiljöer inom radioområdet

 • metodutveckling

 • dokumentation

Din huvudsakliga anställning kommer att vara i Stockholm, ute på Lovön. I tjänsten ingår återkommande resor till Linköping med tjänstgöring ombord vårt flygplan. Rollen innehåller en unik möjlighet att få verka från många platser och ger dig stor variation i vardagen.

Du kan

Då delar av arbetet är ombord flygplan med begränsade arbetsytor i en bullrig arbetsmiljö är detta något du måste klara av. Du måste bli godkänd på årliga fysprov enligt Försvarsmaktens baskrav.

Vi söker dig som har:

 • erfarenhet av utrustning inom radiokommunikationsområdet eller erfarenhet av radio- och telekommunikation

 • grundläggande datorvana

 • programmeringserfarenhet av något slag

 • goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift

Vi ser det som meriterande om du har:

 • eftergymnasial utbildning inom signalbehandlingsområdet, fysik eller matematik men ditt intresse är viktigare än formell utbildning

 • kunskaper i ryska

 • erfarenhet av Unixbaserade operativsystem

 • körkort

Du är

Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker dig som är analytisk, kreativ och har lätt för att arbeta med självständig metodutveckling. Vidare ser vi att du kan kommunicera med andra och har lätt för att dela med dig av dina kunskaper. Du har en god kommunikationsförmåga där du kan sammanställa, dokumentera och vidareförmedla dina resultat på ett klart och strukturerat sätt. Vi söker dig som kan förändra ditt beteende för att snabbt anpassa dig till nya omständigheter och kan fortsätta arbeta konstruktivt mot ditt mål även i mer pressande eller tuffa situationer. Du är initiativtagande och värdesätter att arbeta uthålligt för att nå dina mål och leverera på dina uppdrag med hög kvalité.

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på nummer 010-557 42 19 . Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-10-15

Referensnummer 3532/22.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
15 okt. 2023 (14 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare