Hoppa till innehåll
FRA logotyp

IT portfolio Manager

Ansök nu

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? FRA söker nu en skicklig produktledare som drivs av att leverera verksamhetsnytta med hjälp av tekniska lösningar, i en värld som ständigt förändras. Är du den vi söker kan vi erbjuda en miljö med unik kompetensbredd, stor gemenskap och goda möjligheter till utveckling. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

Som teknisk strateg, IT portfolio manager, hör du till vår tekniska avdelning som har till uppgift att förse FRA med de tekniska system som behövs för verksamheten. Avdelningen utvecklar, anskaffar samt sköter drift och förvaltning av befintliga system. För rätt person finns goda utvecklingsmöjligheter. Resor inom och utanför Sverige kan förekomma i tjänsten.

Som teknisk strateg har du ett övergripande arkitektur- och livscykelansvar för produkter och IT-system inom produktområdet. Ditt ansvar är att förstå verksamhetens behov och krav för att sedan omsätta det till planering och tekniska lösningar. Den tekniska strategen fokuserar på den teknisk-strategiska delen i våra teknikleveranser. Vi använder oss av agila arbetsmedoder.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är framförallt att:

 • Företräda avdelningen samt definiera ramar för teknikutveckling inom produktområdet tillsammans med kunder, beställare och systemägare.

 • Sprida kunskap om framtiden och planeringen av ditt produktområde

 • Ansvara för såväl budgetplanering samt uppföljning av kostnader inom ditt produktområde

 • Medverka i kontorsledningen i syfte att få med kundperspektivet och förmedla den tekniska framtiden

 • Ha helhetssyn på produkter, IT-system och teknik inom ditt produktområde

 • Ansvara för övergripande planering och uppföljning av utveckling, vidareutveckling, förvaltning och avveckling av produkter och system. Detta innebär också att bevaka den tekniska utvecklingen i omvärlden

 • Ansvara för teknikval och tekniska strategier inom domänen utifrån de ramar som CTO och myndigheten beslutat och i nära dialog med IT arkitekterna

 • Ansvara för uppföljningen av ingångna överenskommelser med externa beställare och leverantörer

 • Prioritera och omprioritera uppdragen inom ditt produktområde i överenskommelse med domänstyrgruppen.

Du kommer att ha många kontakter, både internt och externt, och ansvarar för dialog med våra kunder och beställare samt medverkar vid initiala kontakter med externa leverantörer av tekniska system inom ditt ansvarsområde. Kontorets strateger har ett nära samarbete och kan till viss del täcka upp för varandra vid behov och du har även ett nära samarbete med IT specialister, IT arkitekter, produktägare, enhetschefer, andra strateger och beställare.

IT portföljen idag är indelad på tre ansvarsområden, plattform, Nät/Datorhallar och klient. Portföljen kan komma att ändras och därav är utvecklingsmöjligheterna många för den som har en bred kunskap inom IT infrastruktur.

Du kan

Vi söker dig som har erfarenhet av:

 • Akademisk examen med teknisk inriktning alternativt har motsvarande kunskap erhållen genom arbetslivserfarenhet.

 • Goda kunskaper i svenska och engelska, både tal och skrift.

 • IT-infrastruktur och tekniska lösningar i Enterprise miljö.

 • Tekniskt strategiarbete, ekonomisk planering och budgetansvar.

 • Förståelse för de krav som ställs på IT-miljö med hög säkerhet- och prestandakrav.

Utöver ovan krav ser vi det som meriterande om du har:

 • Utbildning inom företagsekonomi, IT-arkitektur, IT-säkerhet, Projektledning, ITIL samt agila arbetsmetoder.

 • Erfarenhet som IT-driftchef, IT-chef, Product Manager samt erfarenhet från IT-säkerhet eller Försvarssektorn.

 • Arbetat med portföljhantering, dvs flera pågående program/projekt och aktiviteter.

 • Arbetat med livscykelhantering av IT-system.

 • Pedagogisk förmåga att beskriva system och arkitekturfrågor för beställare, ledning och projektledare.

Du är

Vi ser att du är initiativtagande och tycker om att arbeta strategiskt. Du skall ha en egen drivkraft då mycket av arbetet sker självständigt men med många yttre kontaktytor. För att trivas i verksamhetens dynamiska miljö krävs det att du är van att prioritera, kommunicera och kunna hantera flera arbetsuppgifter parallellt. Vi ser att du är stabil och kontrollerad i stressiga situationer och kan vara tydlig och samtidigt kunna växla fokus och prioritera om vid förändrade omständigheter.

Det är viktigt att du är duktig på att hantera förändringar och har förmåga att behålla motivation och effektivitet i både med- och motgång. I och med att du har omfattande interna och externa kontakter, krävs det att du har en mycket god förmåga att samarbeta, är tydlig i de budskap du förmedlar och har lätt för att skapa goda relationer.

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta Daniel Friberg på telefon 010-557 46 00. Fackliga företrädare nås på samma nummer.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-10-15.

Ange referensnummer 3539/22 i din ansökan.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
15 okt. 2023 (23 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare