Hoppa till innehåll
FRA logotyp

Analytiker med teknikfokus

Ansök nu

Vill du göra samhällsnytta och lägga det komplexa informationspussel som bidrar till Sveriges oberoende i världen? Vi växer och nu behöver vi flera tekniska analytiker som vill vara med och utveckla framtidens underrättelsemetodik och utveckla våra förmågor. För rätt personer kan vi erbjuda ett varierande arbete i en utmanande och komplex verksamhet. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA
Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag
Drivs du av att hitta tekniska lösningar och samtidigt söka avgörande ledtrådar i stora mängder data och producera underrättelser? I rollen som analytiker får du möjlighet att kombinera tekniska kunskaper med ditt omvärldsintresse genom att bidra med unik information till våra uppdragsgivare. Exempel på områden som FRA rapporterar om kan vara utländska förhållanden rörande försvars- och säkerhetspolitik eller hot mot Sverige och svenska intressen.

I rollen som analytiker med teknikfokus är dina arbetsuppgifter bland annat:

 • Söka, bearbeta och inhämta material såsom kommunikationssignaler

 • Analysera stora mängder data, hitta mönster och skapa underrättelserapporter

 • Hitta nya lösningar och bidra till utveckling av våra förmågor

 • Medverka i att anpassa produktionen efter verksamhetens och uppdragsgivarnas behov

 • Medverka som en länk mellan olika specialistroller, både med och utan teknisk bakgrund såväl internt som externt

Resultatet av arbetet presenteras ofta genom interna webblösningar men dessa föregås ibland av teknisk utveckling under längre tid. Gruppen som helhet måste därför snabbt hantera nya behov och samtidigt kunna arbeta långsiktigt.

Löpande kompetensutveckling är en självklar del av verksamheten, och du kan komma att utefter behov att verka både som elev och handledare. Resor inrikes och utrikes kan förekomma i tjänsten.

Du kan
För att trivas och lyckas i rollen söker dig som har:

 • En akademisk såsom informationsteknik, systemvetenskap eller datateknik. Alternativt har du förvärvat motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet.

 • Du har kunskapen och förmågan att genomföra hela kedjan inom teknisk analys och utveckling av programvara, och redovisa resultatet av ditt arbete på ett förståeligt sätt

 • Tjänsten kräver mycket goda kunskaper i svenska och engelska samt MS Office.

 • Då information förändras snabbt inom IT så värdesätter vi om du har förståelse och erfarenhet av att se helheten och snabbt förstår ny teknik och teorier. För att trivas så tror vi att du har stor vana av att arbete i både Windows och Linux som operativsystem.

 • Vi ser det som fördelaktigt om du har kunskap och erfarenhet av ett eller flera av följande områden:

 • Databaser

 • Nätverksanalys, Protokollanalys

 • IT-forensik

 • Programmering

 • Webbutveckling frontend/backend

 • Erfarenhet från Capture the Flag övningar (CTF)

 • Reguljära uttryck

Vi ser det som meriterande om du har:

 • Arbetslivserfarenhet från arbete utredande verksamhet eller arbete kopplat till säkerhets-, utrikes, eller försvarspolitik

 • Intresse för utrikes- och/eller säkerhetspolitik.

 • Arbete med systemutveckling och programmering

 • Språkkunskaper inom dari, farsi, mandarin och ryska

Du är
Vi lägger stor vikt vid din personlighet och vill att du har mycket god förmåga att samarbeta effektivt med andra för att nå uppsatta mål. Du förväntas kunna arbeta självständigt för att hitta det väsentliga när du bearbetar olika material. Du är professionell, prestigelös, tillmötesgående och lyhörd. Vidare ser vi att du tar stort ansvar för leveransen i dina uppdrag, planerar ditt arbete väl och är mån om att resultatet har hög kvalitet. Arbetsuppgifterna ställer krav på flexibilitet, uthållighet och att du kan behålla motivationen även vid motgång. Vi förväntar oss att du har god förmåga att förstå komplicerade underlag och kan på ett analytiskt sätt hitta nya metoder för att lösa olika problemställningar. Du har förmågan att ta initiativ och kommer med idéer om hur man kan hantera nya utmaningar.


Vårt erbjudande
På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information
Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010-557 50 95. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2022-07-13.

Referensnummer 4580/21.
Urval sker löpande.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
03 juli 2023 (29 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare