Hoppa till innehåll
FRA logotyp

Analytiker inom farsi / mandarin / ryska / dari

Ansök nu

Vill du göra samhällsnytta och bidra till Sveriges oberoende i världen? FRA växer och nu söker vi analytiker med olika kompetensprofiler till produktionsområden som rör försvars- och säkerhetspolitiska frågor samt hot mot Sverige och svenska intressen. Vi kan erbjuda ett varierande arbete i en kunskapsintensiv verksamhet där du får vara med och göra skillnad varje dag. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet

Om FRA
Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag
Som underrättelseanalytiker tillhör du avdelningen för signalunderrättelser. Avdelningen arbetar med inhämtning av råmaterial, bearbetning samt analys och levererar underrättelserapporter och andra tjänster till myndighetens uppdragsgivare. Exempel på områden som FRA rapporterar om kan vara information om militär förmåga hos främmande länder, stöd till svenska militära insatser utomlands och internationell terrorism. Våra spanings- och bearbetningsmetoder måste kontinuerligt utvecklas för att kunna ligga steget före för att möta dagens såväl som morgondagens utmaningar.

I rollen som underrättelseanalytiker är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att:

 • Söka, bearbeta, översätta samt analysera inhämtad data och delge informationen i underrättelserapporter
 • Ansvara för att bevaka händelseutvecklingen inom utpekat produktionsområde
 • Medverka i att påverka och anpassa produktionen efter verksamhetens och uppdragsgivarnas behov
 • Representera produktionsområdet inom olika mötesforum samt arbetsgrupper och bidra med din kunskap
 • Vid behov delge muntligen rapportering samt representera myndigheten gentemot våra uppdragsgivare och partners
 • Goda kunskaper i MS Office
 • Du skriver och kommunicerar obehindrat på svenska och engelska

Arbetsuppgifterna kan variera över tid så det är viktigt att ha en flexibel inställning samt vara nyfiken och villig att utvecklas. Tjänsteresor förekommer, både inom och utom landet. Verksamheten präglas av hög sekretess, det är viktigt att du känner dig bekväm med det.

Du kan
För att trivas och lyckas i rollen söker dig som har:

 • En akademisk examen alternativt har tillägnat dig motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet
 • Erfarenhet av bearbetning och analys av större datamängder
 • Erfarenhet av arbete med rapportskrivning eller liknande, gärna vid en statlig myndighet
 • En god läs- och hörförståelse i minst ett av språken farsi/mandarin/ryska / dari

Vi ser det som meriterande om du har:

 • Arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten, Regeringskansliet, Säkerhetspolisen, departement, säkerhets-/ underrättelsetjänst eller inom grävande journalistik
 • Arbetslivserfarenhet kopplat till säkerhets-, utrikes, eller försvarspolitik
 • Internationell tjänstgöring i efterfrågade språkområden eller har arbetat/studerat i de samhällen där relevanta språk talas.

Du är
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och det är viktigt att du, utöver din analytiska förmåga är bra på att samarbeta och värdesätter kunskapsutbyte för att skapa resultat tillsammans med andra. Du känner stort ansvar för ditt arbete och ser till att slutföra dina uppgifter i tid på ett strukturerat och självständigt sätt. Du förstår komplicerade underlag och kan med din sakkunnighet och analytiska förmåga hitta svar på komplexa frågor och förmedlar din erfarenhet och expertis på ett pedagogiskt sätt. Du är prestigelös och motiveras av att vrida och vända på olika frågeställningar tillsammans med dina kollegor. Vi ser att du är prestationsorienterad, sätter upp höga mål för dig själv och förutsätter att du på ett strukturerat sätt kan sammanställa och dokumentera resultaten av ditt arbete med god kvalitet. Rätt person för tjänsten är ansvarstagande med hög integritet, då verksamheten grundar sig på både etik och tillståndsförfarande.

Vårt erbjudande
På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information
Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010-557 50 95. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2023-07-13.
Referensnummer 4178/20.
Urval sker löpande.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Mer info
Yrkesroll
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
13 juli 2023 (40 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare