Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Lösningsarkitekt till MUST

Publiceringsdatum
14 november 2023
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Om enheten
Must Informationshanteringskontor (IHK) ansvarar för utveckling, förvaltning och drift av Must interna informationssystem. Kontoret stödjer Musts förmågeutveckling och digitalisering genom till att realisera kärnverksamheternas krav på informationshantering och informationssystem.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som lösningsarkitekt vid Must arbetar du med att omsätta verksamhetens krav till tekniska krav på digitala produkter och tjänster som stärker Must förmåga att bedriva underrättelse- och säkerhetstjänst. Du ansvarar för att på en övergripande systemnivå specificera krav på tekniska system utgående från verksamhetskrav, it-målsättningar och beprövade designprinciper. Ansvaret inbegriper även att formulera krav på verksamhetskomponenter. Vidare ansvarar du för arbete med systemdesign som leder till att kraven kan implementeras till användbara systemstöd som motsvarar verksamhetens behov.

Du säkerställer att verksamhetens krav omhändertas korrekt över systemets livscykel och därmed leder till en drift- och förvaltningsbar produkt med god kvalitet till rätt kostnad. Arbetet sker i nära samarbete med andra kollegor från kontoret, andra delar av Must och Försvarsmakten. Du är bryggan mellan verksamhetsarkitekter och leverantörer. I dialog med verksamhetsarkitekter analyserar du verksamhetens krav och identifierar olika möjliga systemlösningar. Du stödjer leverantör med att tolka och förklara verksamhetens bakomliggande behov för de lösningar som implementeras. Du för en löpande dialog med leverantörerna och följer upp att produktionen tillgodoser ställda systemkrav. IHK söker flera lösningsarkitekter som kan bistå med att vidmakthålla Musts informationssystem och stödja digitalisering av den verksamhet som Must ansvarar för.

Kvalifikationer
Vi ställer som krav att du uppfyller följande kriterier:
  • Minst 2 års erfarenhet av arbete i en roll som lösningsarkitekt
  • Relevant akademisk examen inom t ex systemvetenskap eller teknik. Alternativt motsvarande kompetens förvärvat utifrån mångårig yrkeserfarenhet inom eller utanför Försvarsmakten
  • God förmåga att uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska och engelska
Meriterande
Det är meriterande om du uppfyller några av dessa kriterier:
  • Erfarenhet av arbete i andra it-roller som t ex kravanalytiker eller verksamhetsarkitekt
  • Erfarenhet av arkitektarbete i miljöer där säkerhet i olika aspekter är av avgörande betydelse
  • Erfarenhet av digitalisering inom Försvarsmakten eller annan offentlig verksamhet
  • Erfarenhet av process- och modellbaserad förvaltning och utveckling
  • Erfarenhet av tjänstebaserad it-verksamhet
  • Kunskap om standardiserade systemutvecklingsprocesser
  • Kunskap om Försvarsmaktens verksamhet i allmänhet samt underrättelse- och säkerhetstjänst i synnerhet
Personliga egenskaper
Vi söker dig som är strukturerad och systematisk. Du har god förmåga att skapa förtroende samt bygga relationer och personliga nätverk. Du är duktig på att kommunicera på ett pedagogisk och tydligt sätt som ger kollegor förutsättningar att få en överblick av arbetsläge och vägen framåt. Du trivs med att samarbeta och är en god lyssnare i dialogen med andra. Du är prestigelös som person och med personlig mognad, pålitlighet och hög integritet skapar du förtroende för ditt arbete. Ett verifierat och stabilt säkerhetsmedvetande karaktäriserar dig som person. Det finns stor möjlighet att forma och utveckla denna roll. Det är därför viktigt att du tar egna initiativ för att lösa uppkomna problem och är intresserad av att bidra i arbetet med att utveckla arbetssätt och metoder. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt
Tjänsten är placerad i Stockholm och är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning för dig som inte är anställd i Försvarsmakten. Tillträde sker enligt överenskommelse. Befattningen är civil (oberoende).

Tjänsten kräver arbete på plats och det finns därmed inte möjlighet till hemarbete. Ovan ställda kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt urvalstester. I den har rekryteringen tillämpar vi löpande urval.

Kontakt
Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen mailas till hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen ange "Lösningsarkitekt IHK" i ämnesraden.

Fackliga företrädare
Fackliga representanter är Anders Markow för SACO/Försvar, Roger Ericsson för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S. Samtliga nås via 08-788 75 00.

Sista datum för ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2023-12-12. Din ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla CV och ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är "Ett säkrare Sverige i en osäker värld". Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
12 dec. 2023 (4 dagar kvar)
Ansök nu
http://www.forsvarsmakten.se/sv/

Fler jobb från samma arbetsgivare

Luleå
Transport & Logistik
Företagslogga
Luleå
Säkerhet & Skydd
Företagslogga