Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Ledningssystemofficer till Högkvarteret

Ansök nu
I en värld av ökat informationsutbyte påverkas även Försvarsmakten. Det är en utveckling som går i hög takt med många nationer inblandade. Sverige deltar i Federated Mission Networking vilket är ett arkitekturramverk för utbyte av information mellan parter men även internt inom Försvarsmakten.

Ledning och underrättelse avdelningen på Försvarsstaben

Du, som vill ingå i laget som driver och leder arbetet med att omsätta Försvarsmaktens beslutade strategiska inriktningar med implementering av Federated Mission Networking. Du skall kunna omsätta detta arkitekturramverk till driftsatta system som gör nytta för uppsatt förmåga. Du kommer leda och inrikta utveckling, drift och förvaltning av de informationssystem som följer FMN ramverket. Systemfloran är mycket komplex och kräver bred kunskap om IT-arkitektur inklusive övergripande kunskaper om telekommunikation. Det kräver också god förståelse för hur man arbetar med informationshantering och informationsarkitektur. Du förväntas utveckla och samordna verksamheten i nära dialog med andra på olika nivåer inom organisationen med fokus på ökad förmåga för Försvarsmakten.

Som Ledningssystemofficer på sektionen för gemensamma förmågor kommer du inte ha något personalansvar men du behöver ha förmågan att leda och entusiasmera den personal du samarbetar med. Du kommer löpande samverka med stora delar av Försvarsmakten, andra myndigheter inom totalförsvaret.

Du ansvar, under Sektionschefen för Gemensamma Förmågor, för nationell ledning av FMN Capability Planning Working Group. Stöd i arbetet ges av en från FMV avdelad person. Detta innebär att du deltar vid möten såväl nationellt som internationellt och där svarar upp emot nationell utveckling och implementering av förmågeutveckling.
 • Du leder, med stöd av staber och förband, utvecklingen av de årligen återkommande experimentövningarna som t.ex. Bold Quest samt CWIX.
 • Du stödjer utvecklingen av Försvarsmaktens tekniska interoperabilitet t.ex. samarbetet mellan Finland och Sverige, FISE.
Du jobbar i nära samarbete med chefen och övriga sektionsmedlemmar, vilka har varierande kompetenser, och ni löser tillsammans komplexa uppgifter.

Vidare stödjer du allmänt sektionschefen avseende utveckling och implementering av doktrin, metod, organisation, personal samt teknik. Arbetet är fritt, stimulerande och ansvarsfullt och det är en fördel om du har en bred bakgrund i Försvarsmakten.

Kvalifikationer
 • Akademisk examen med inriktning mot systemvetenskap eller motsvarande kunskaper inhämtat på annat sätt som arbetsgivare bedömer är likvärdiga
 • Erfarenhet av ledning av storskalig IT-verksamhet inklusive budgetansvar.
 • Erfarenhet av Försvarsmakten med arbetsuppgifter inom teknisk förvaltning, godkännande och ackreditering av IT-system
 • Erfarenhet av kravanalysarbete.
 • Erfarenhet av utveckling, drift och förvaltning av IT.
Meriterande
 • Erfarenhet av FMN ramverk och struktur.
 • Erfarenhet av arbete med FMN instanser i en internationell miljö.
 • Erfarenhet av tillämpning av ITIL och PM3.
 • Erfarenhet av tekniska IT-system på förmåge nivå.
 • Erfarenhet av samverkan och samarbeten på nationell och internationell arena.
Personliga egenskaper

Du är:
 • resultat- och målinriktad med hög drivkraft
 • tydlig och förtroendeingivande i ledarskapet
 • öppen för förändringar
 • resultatorienterad och flexibel i arbetet med att anpassa och utveckla verksamheten mot FM verksamhetsmål
 • noggrann och har en god analytisk förmåga
 • van att arbeta under eget ansvar
Du har förmågan att:
 • omsätta strategier och visioner i praktisk handling och resultat
 • kunna tänka nytt och se lösningar
 • bygga goda relationer såväl internt som externt samt kunna skapa och upprätthålla förtroende i organisationen. Du har vana av affärskontakter på högre chefsnivå
Du ska ha god förmåga att kommunicera och ha hög personlig integritet.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidare
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Stockholm
Tillträdesdatum: Efter överenskommelse

Detta är en militär befattning.

För upplysningar om befattningen kontakta:
Sektionschef Magnus Kedeby, 08-7887500.

Fackliga företrädare:

OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
Försvarsförbundet, OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
Ovanstående nås på telefon 08-788 75 00

SEKO Thomas Klasson telefon 08-584 540 00

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-10-03. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
03 okt. 2023 (7 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare