Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Informationssäkerhetsspecialist – högvarterets säkerhetssektion

Ansök nu
Om sektionen
Tjänsten är placerad vid säkerhetssektionen vid Högkvarterets stab med arbetsort Stockholm. Sektionen ansvarar för den interna säkerheten vid Försvarsmaktens största organisationsenhet Högkvarteret och även för personsäkerheten för Försvarsmaktens högsta chefer. På sektionen samordnas säkerhetsskyddet inom Stockholms Garnison. Högkvarteret är under omorganisation och detta gäller även säkerhetssektionen som är i en expansiv period där både arbetsuppgifter och ett nytt arbetslag utvecklas. Vill du vara en del av denna spännande resa och delta i utvecklingen av Högkvarterets interna säkerhetstjänst och säkerhetssektionen? Då ska du söka denna tjänst.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Säkerhetssektionen är organiserad i tre detaljer och befattningen är placerad vid Detaljen för informationssäkerhet och fysisk säkerhet (DIF). Som informationssäkerhetsspecialist är du detaljchefens högra hand gällande informationssäkerhetsrelaterade handläggningar, produktion av styrande dokument, informationsvärdering och stöd till övriga delar av förbandet. Arbetsuppgifterna består bland annat av att:
 • Under detaljchefen funktionsleda informationssäkerhetsarbetet i Högkvarteret
 • Metodutveckla informationssäkerheten i Högkvarteret
 • Stödja verksamheten med kvalificerat utbildnings- och metodstöd
 • Stödja verksamheten med metoder och regelverksefterlevnad
 • Genomföra säkerhetsutbildningar inom området, såväl internt inom Högkvarteret som externt mot leverantörer samt delta vid kontroller av säkerhetsskyddet
 • Utveckla och skriva interna bestämmelser inom området
Arbetsuppgifterna kan förändras och utvecklas över tid eftersom verksamheten utvecklas vid sektionen. Du kommer ha ett nära samarbete med säkerhetschefen och säkerhetsorganisationen vid övriga ledningar i Högkvarteret.

Krav

Kvalifikationer
 • Flerårig dokumenterad erfarenhet och aktuell utbildning inom informationssäkerhetsområdet
 • Dokumenterad erfarenhet och aktuell utbildning inom ramen för informationssäkerhetsarbete med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska
Personliga egenskaper
För att du ska trivas i denna befattning behöver du vara strukturerad, nyfiken och tycka om att arbeta med människor. Du trivs med att utbilda, engagera, vägleda och att utveckla arbetsmetoder kopplat till organisationens behov. En stor del av arbetet sker i mycket nära samarbete med andra enheter inom Högkvarteret, Försvarsmakten och andra myndigheter vilket ställer höga krav på din förmåga att bygga och behålla goda relationer. Du är ansvarstagande och kan självständigt prioritera dina uppgifter. Vidare har du ett högt säkerhetsmedvetande och god förmåga att hantera tempoväxling. Du bidrar aktivt till en trivsam arbetsmiljö och delar Försvarsmaktens värdegrund.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande
 • Officers- eller specialistofficersexamen
 • Diplomerad säkerhetsofficer
 • Dokumenterad erfarenhet av SUA-processen
 • Aktuell och relevant erfarenhet av att genomföra utbildningar och kontroller av säkerhetsskydd
 • Tjänstgöring inom den militära säkerhetstjänsten och god kännedom om Försvarsmaktens organisation och dess regelverk för säkerhetstjänsten
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta i ISUS
 • B-körkort (manuell låda)
Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning tillämpas (för dig som inte är anställd inom Försvarsmakten)
Civil/Militär anställning: Tjänsten är öppen att söka för både officerare, specialistofficerare och civila
Tillträde: snarast efter överenskommelse
Arbetsort: Lidingövägen, Stockholm

Upplysningar om befattningen
Du är välkommen att kontakta Jörgen Nilsson, tel: 08-788 75 00 alternativt Anders Spalding, 08-788 75 00

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2023-09-30. Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Fackliga företrädare
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson
samtliga nås på telefon 08-788 75 00
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
29 sep. 2023 (2 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare