Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Försvarsmakten söker blivande Försvarsmeteorologer - utbildningsstart hösten 2024

Ansök nu
Vi söker dig som genomför, eller har genomfört militär grudnutbildning/värnplikt, som vill bli officer, samt är intresserad av matematik, fysik och meteorologi.

De som blir antagna erbjuds anställning som GSS/K med lön under universitetsstudierna för att bli meteorolog. Därefter genomförs en särskild officersutbildning.

Om enheten

Försvarsmaktens vädertjänst har som huvuduppgift att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt, året runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Vi söker nu nya försvarsmeteorologer som efter sin utbildning blir placerade på någon av våra flygflottiljer som finns i Ronneby, Såtenäs och Luleå samt på helikopterflottiljen i Linköping.

Befattningen erbjuder

Som färdig Försvarsmeteorolog har du både en civil universitetsutbildning som meteorolog samt är utbildad officer. Du erbjuds möjlighet till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation på arbetsuppgifter, både i kontorsmiljö samt i fält på övningar. Under utbildningstiden är du anställd som meteorologaspirant med lön.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Försvarsmeteorologen arbetar med att analysera väderinformation från observationer, radar- och satellitdata samt prognosmodeller, och gör därefter en bedömning av vädrets inverkan på den militära verksamheten. Prognoserna är anpassade efter enheternas behov och presenteras i bild, text och/eller muntligen. Uppföljning av prognosen är en viktig del av arbetet. Du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de enheter som fått din ursprungliga prognos.

Kvalifikationer
  • Genomförd grundläggande militär utbildning
  • Behörighet till kandidatprogrammet i fysik med inriktning mot meteorologi på universitetet (grundläggande högskolebehörighet samt minst betyg E eller godkänd i Ma 4 alt Ma D, Fysik 2 alt fysik B, Kemi 1 alt Kemi A)
  • Förmåga att uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska
Antagningstester
Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester, för att se om du uppfyller kraven för att bli Försvarsmeteorolog:
  • Datortester på HR Centrum i Stockholm (1 dag)
  • Professionsintervju på HR Centrum i Stockholm (1 dag)
Meriterande
  • Universitetsstudier inom matematik och fysik
  • B-körkort
Personliga egenskaper
För att trivas och passa på befattningen behöver du vara noggrann, ha förmåga att tillämpa såväl ett brett perspektiv som ett logiskt tänkande. Din förmåga att uttrycka dig i bild, text och tal är god. Vidare fordras att du kan hantera stora mängder information och snabbt kan fatta genomtänkta och rationella beslut - även under hård press. Som person är du trygg i dig själv och öppen för återkoppling på utfört arbete. Du trivs med självständigt arbete samtidigt som har förmåga att samarbeta i lag. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrig information
Utbildningen till Försvarsmeteorolog tar ca 5 år (beroende på din tidigare erfarenhet och utbildning), varav 4 år består av studier i matematik, fysik och meteorologi på universitet, för att få en examen som meteorolog. Därefter genomförs en särskild officersutbildning (SOFU) på Militärhögskolan Karlberg och METOCC på ca 1 år, för att bli officer. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet. Praktik genomförs på helikopter- och flygflottiljerna.

Övrig information om anställningen
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Studieorten (Stockholm/Uppsala) under universitetsutbildningen. Officersutbildningen genomförs på Karlberg i Stockholm. Del av utbildningen kommer även genomföras på METOCC i Enköping. Som färdigutbildad Försvarsmeteorolog placeras du vid någon av Försvarsmaktens flygflottiljer eller helikopterflottiljen.
Tillträdesdatum: Efter överenskommelse.

För upplysningar om befattningen kontakta:
Ylva Bjernhed, Rekryteringsofficer, tfn 0171-15 70 71, ylva.bjernhed@mil.se

Linda Hildeberg Orr, Chef METOCC Utbildningsavdelning, tfn 0171-15 76 20, linda.hildeberg-orr@mil.se

Fackliga företrädare
SACO-S, OFR/S, OFR/O, SEKO
Samtliga nås via växeln 0171-15 70 00.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2023-10-15. Ansökningarna hanteras löpande.

Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Om möjligt bifoga även, utbildningsbetyg, mönstringsresultat eller värnpliktsbetyg.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
15 okt. 2023 (17 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare