Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Försvarsmakten söker blivande försvarsingenjörer

Publiceringsdatum
31 oktober 2023
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Är du utbildad civilingenjör och intresserad av att vara med i utvecklingen av Försvarsmaktens olika system? Kombinera det med en betald officersexamen och bli försvarsingenjör!

Huvudsakliga arbetsuppgifter
En försvarsingenjör är en officer som även har en civilingenjörsexamen. Som försvarsingenjör utgör du länken mellan det militära och det tekniska. Försvarsmakten befinner sig i en expansiv fas där vi tillförs många olika kvalificerade materielsystem. Din roll som försvarsingenjör är att se till att vår materiel inte bara är i teknisk toppklass, utan även är användarvänlig för soldater och sjömän.

Under dina första år tjänstgör du på något av våra förband och lär dig hur flertalet materielsystem används och underhålls. Med tiden får du större ansvar i olika materielprojekt och kompetensutvecklas mot högre militära grader. Du får en stor systemkunskap och bidrar på många olika sätt i Försvarsmakten.

Därefter kan din arbetsplats vara i någon av de militära staberna eller någon stödjande myndighet. Verksamheten varierar och kan även handla om framtidsstudier och forskningsuppgifter.

Krav
Kvalifikationer
  • Avlagd civilingenjörsexamen vid anställningstillfället
  • God förmåga att utrycka dig i tal och skrift på engelska och svenska
  • B-körkort
  • Genomförd militär grundutbildning om minst sex månader
  • Godkända testresultat hos Försvarsmakten (testerna är en del av rekryteringsprocessen)
Personliga egenskaper
Du har hög egen drivkraft och en problemlösande analysförmåga. Du är både strukturerad och flexibel. Du har förmåga att arbeta både i grupp och självständigt. Arbetet kräver att du är uthållig och klarar fysiska och psykiska påfrestningar.

Du tror på människors lika värde, har demokratiska värderingar och är beredd på att tjänstgöra både nationellt och internationellt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Utbildning till försvarsingenjör
Du blir inledningsvis anställd som officer med kadetts grad vid Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS. Efter officersutbildningen utnämns du till fänrik och försvarsingenjör (Officer Med Särskild Kompetens - OFSK) och personalplaneras av Högkvarteret.

Efter en introduktion på FMTS påbörjar du en särskild officersutbildning (SOFU) vecka 34 2024 vid Militärhögskolan Karlberg. Utbildningen är två terminer och genomförs till större delen i Stockholm.

Lön
Fast lön vid anställningstillfället och fram till officersexamen. Därefter tillämpas individuell lönesättning.

Upplysningar
Vill du veta mer om tester, uttagning och utbildning så vänd dig till Kenneth Marbäcken, Torbjörn Andersson eller Christina Ahremark. Samtliga nås via växeln 08-788 75 00.

Information om försvarsingenjör finns även på Försvarsmaktens hemsida.

Fackliga företrädare
SACO: Nermina Dzanic
OFR-S: Roland Kramer
SEKO: Jörgen Jansson
OFR-O: Anders Norén
Samtliga nås via växeln 08-788 75 00.

Övrigt
Uttagning sker löpande och innefattar bland annat test på Plikt- och prövningsverket. Antagningskrav för officer framgår av Plikt- och prövningsverkets hemsida. Anställning förutsätter även en godkänd säkerhetsprövning och registerkontroll.

Har du annan officersexamen så kan en validering ske mot gällande kursplan.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2024-01-08. Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev och examensbevis (utdrag från LADOK eller motsvarande) från teknisk högskola/universitet.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
08 jan. 2024 (32 dagar kvar)
Ansök nu