Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Cyberanalytiker till cyberförsvarets ledning

Publiceringsdatum
26 juni 2024
Antal tjänster
2
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Försvarsmaktens cyberförsvar söker cyberanalytiker som är redo för en större uppgift.

Kvalificerade cyberhotaktörer försöker dagligen påverka Sveriges beslutsfattande. Försvarsmaktens cyberförsvar fortsätter växa och nu letar vi efter cyberanalytiker som vill bidra långsiktigt i utvecklingen av Sveriges förstärkta förmåga inom cyberförsvaret. Som analytiker på strategisk nivå arbetar Du med att värdera kvalificerade aktörer och deras påverkan på Försvarsmakten.

Försvarsmaktens CERT är ansvarig för den sammanhållna militärstrategiska cyberlägesbilden och vara en samlad väg in för incidenthantering. FM CERT utgör nav för informationsdelning och rådgivning avseende cybersäkerhetsincidenter. Vidare är funktionen samverkansorgan mellan civila och militära CERT- och CSIRT-organisationer utanför Försvarsmakten.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som cyberanalytiker kommer Du att arbeta i en miljö där dina tekniska kunskaper och erfarenheter sätts i en strategisk kontext. Du kommer att arbeta på den högsta nivån i cyberförsvaret med alla delar inom framtagandet av underlag till lägesbilden. Det innebär såväl analys, planering som underlag för threat hunting i cyberförsvarsområdet.

Du kommer att arbeta med unika nationella och internationella informationsflöden där Du enskilt eller tillsammans med kollegor analyserar kvalificerade underlag. Analyserna kommer att ligga till grund för incidenthantering, cyberförsvarets lägesuppfattning samt som underlag för cyberförsvarsoperationer. I arbetet ingår internationella och nationella samarbeten samt ett ständigt lärande gällande angreppsvektorer, tillvägagångssätt och statliga cyberhotaktörer.

De underlag och analyser som Du producerar ligger till grund för den strategiska cyberlägesbilden och utvecklingen av hela cyberförsvaret inklusive inriktning av cyberförsvarsförband.

Kvalifikationer
  • Examen från högskola universitet eller motsvarande kvalifikationer.
  • Dokumenterad erfarenhet av analytiskt arbete inom CTI, cybersäkerhet eller motsvarande
  • God förmåga att sammanställa och presentera material i både tal och skrift.
  • Flerårig arbetslivserfarenhet som analytiker inom IT-säkerhetsområdet, cyberaktörer eller motsvarande.
Meriterande
  • Erfarenhet från arbete i försvarsmakten eller annan myndighet, gärna från central nivå eller stab.
  • Erfarenhet från och kunskap om metoder inom underrättelsetjänst eller underrättelsefunktion. Praktisk erfarenhet från incidenthantering eller ledning av incidenthantering är meriterande samt kunskaper om hotaktörer och sårbarheter inom cybermiljön.
  • Erfarenhet från planering eller genomförande av cyberoperationer.
Personliga egenskaper
Vi ser att Du har en förmåga att identifiera samband mellan detaljer i en större kontext och kan prioritera i informationsflöden för att kunna leverera inom angivna tidsförhållanden. Du har en hög inlärningskapacitet och trivs med ett högt tempo.

Du är prestigelös, trivs med att arbeta i grupp och har en god samarbetsförmåga. Vidare ser vi att Du är en stabil person med hög integritet som tar egna initiativ för att hitta lösningar och vidareutveckla cyberlägesbilden. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Fackliga kontaktpersoner
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
SEKO HKV SEKO HKV Lise-Lotte (Lotta) Larsson
Försvarsförbundet,OFR/S Kjell Tetzlaff
Ovanstående kontaktpersoner nås på telefon 08-788 75 00

Övrigt
Tjänsten är heltid, tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning, tillträde efter överenskommelse. Arbetsort är Stockholm.Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare. Frågor om befattningen skickas till cyberintresse@mil.se

Välkommen med din ansökan senast 2024-08-18. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Mejla ansökan till cyberintresse@mil.se, ange referens 794292.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
18 augusti 2024 (27 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren