Haveriutredare inom luftfart

Haveriutredare inom luftfart

Statens haverikommission (SHK) söker två haveriutredare inom luftfartsområdet. SHK är en statlig myndighet som har till uppgift att undersöka olyckor och tillbud till olyckor i syfte att säkerheten ska förbättras. Vi är ca 30 anställda som arbetar i lokaler på Sveavägen i Stockholm.

Arbetsuppgifter

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att hålla ihop och genomföra utredningar av händelser inom luftfarten för att tillsammans med övriga utredare klargöra vad som hände, varför det hände och hur liknande tillbud och olyckor kan undvikas i framtiden. Resultatet av arbetet ska mynna ut i en utredningsrapport med eventuella rekommendationer. Efter en tid som haveriutredare kommer du även att ingå i den beredskap som SHK upprätthåller dygnet runt för att ta emot anmälningar om olyckor och tillbud inom SHK:s samtliga utredningsområden.

Utredningsarbetet bedrivs till största delen på SHK:s kontor i Stockholm men innebär också resor till haveriplatser, verksamhetsutövare, myndigheter m.m. samt att representera SHK såväl inom Sverige som i internationella sammanhang. För samtliga haveriutredare gäller att man måste ha möjlighet och vara beredd att, med kort varsel och utanför kontorstid, resa till och arbeta på en olycksplats.

Kvalifikationer

Statens haverikommission (SHK) söker två haveriutredare med bakgrunder som ska komplettera varandra och den befintliga personalgruppen. Vi söker dels dig som har en bred erfarenhet inom den kommersiella luftfarten, dels dig som har en bred erfarenhet av den svenska militära luftfarten.

För tjänsten som haveriutredare inom den kommersiella luftfarten krävs bred och aktuell erfarenhet av yrkesarbete antingen som pilot eller som ingenjör inom sådan luftfart.

För tjänsten som haveriutredare inom svensk militär luftfart krävs erfarenhet av arbete i flygtjänstledande befattning på divisionschefsnivå och examen från Försvarshögskolans stabsprogram, det högre officersprogrammet eller motsvarande examen som SHK bedömer som likvärdig.

För båda tjänsterna är det meriterande med en civilingenjörsutbildning eller flygtekniska kunskaper som SHK bedömer som likvärdiga. Vi välkomnar helikoptererfarenhet, liksom annan flygrelaterad arbetslivserfarenhet t.ex. från ledande administrativa befattningar, flygledning, tillsyn eller arbete som instruktör.

Det är önskvärt att du har erfarenhet från olycksutredningsarbete eller från arbete med säkerhets- eller kvalitetsrelaterade frågor inom luftfartsområdet. Vi sätter också värde på kompetens inom området beteendevetenskap (Human Factors) samt erfarenhet av att leda projekt.

Eftersom en stor del av arbetet innebär att skriva och presentera rapporter krävs att du har god förmåga att uttrycka dig muntligt och i skrift på svenska och på engelska och att du kan använda Officepaketet, främst Word, på ett effektivt sätt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du är trygg, stabil och du samarbetar på ett lyhört och smidigt sätt i grupper av medarbetare med olika kompetens och yrkesbakgrund. Du har lätt att skapa professionella relationer. Du är analytisk och tar ansvar för att de mål som uppdragsgivaren har satt upp för verksamheten uppfylls. Vidare är du stresstålig och uthållig, dvs. har förmåga att arbeta med flera olika uppgifter parallellt, att driva ditt arbete framåt och slutföra dina uppgifter i tid.

Du har tillräckligt god fysik och rörlighet för att kunna ta dig fram till och arbeta i ibland otillgänglig terräng. B-körkort är ett krav.

Mer om anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. SHK tillämpar individuell lönesättning.

Eftersom befattningen är säkerhetsklassad måste du vara svensk medborgare, men du får gärna ha utländsk bakgrund. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, genomförs före anställning.

SHK strävar efter att vara en inkluderande arbetsgivare och värdesätter en jämn könsfördelning samt etnisk, social och kulturell mångfald. Eftersom de flesta av våra haveriutredare är män välkomnar vi särskilt kvinnliga sökande.

Information om anställningen lämnas av avdelningschef Peter Swaffer, haveriutredare Sakari Havbrandt för civilt flyg, haveriutredare Stefan Carneros för militära händelser eller personalhandläggare Kia Wallberg Hjorth. Fackliga ombud är Ola Olsson för Saco och Ann-Charlott Söderquist för ST. Samtliga nås via växeln, tfn 08-508 862 00.

Välkommen med din ansökan, dvs. ett personligt brev och en CV, märkt med referens A-172/18 senast den 18 november 2018 via e-post till rekrytering@havkom.se eller per post till Statens haverikommission, Box 6014, 102 31 Stockholm.

Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av jobbet men vi tackar nej till dig som säljer annonser, rekryteringstjänster och liknande.
Mer info
Kontaktperson Peter Swaffer
Telefon 08-508 862 00
Område Stockholms stad
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.havkom.se
Sista ansökningsdag 18 nov (4 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Statens haverikommission (SHK) är en myndighet under Justitiedepartementet. SHK har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila eller militära olyckor och tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften.

SHK är en s.k. enrådighetsmyndighet, dvs. myndighetens chef är generaldirektören som ansvarar för myndighetens verksamhet inför regeringen. Generaldirektören ska, enligt 10 § förordningen (2007:860) med instruktion för Statens haverikommission, vara jurist med domarerfarenhet. Enligt 6 § i myndighetsinstruktionen leds också varje utredning av en utredare med domarerfarenhet.