Lösningsarkitekt - IT

Lösningsarkitekt - IT

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar hållbara boendemiljöer. Vi är samtidigt en av Sveriges största fastighetsförvaltare med både bostadsrättsföreningar, företag och offentliga fastighetsägare som kunder. Som arbetsgivare erbjuder vi möjlighet till utveckling, delaktighet och inflytande. Oavsett vad du söker, vad du brinner för eller vad du vill uppnå står vår dörr öppen för dig. Välkommen in till en ny framtid på Riksbyggen.
Riksbyggen är en organisation som satsar stort på digitalisering och möjligheter med digital teknik med en tydlig digital strategi. Det kvarstår fortfarande stora möjligheter för oss att göra ännu större affärsnytta genom fortsatta satsningar på IT och digital utveckling. Riksbyggen IT genomgår en förändringsresa med fokus på tjänsteorienterad leverans och ett agilt arbetssätt.

Vi söker en lösningsarkitekt som kommer att vara en del av gruppen för "Digital Styrning och Utveckling" som består av ett team med spetskompetens inom arkitektur, plattform, datakvalité, integration och BIM. Du kommer att arbeta väldigt nära våra affärsområden och rapporterar till chefen för Digital styrning och utveckling.

Som lösningsarkitekt kommer du att arbeta med att planera realiseringen av IT-lösningar baserat på verksamhetens behovsbild och med förutsättningar från existerande IT-tjänster i organisationen. Du säkerställer att de Riksbyggenövergripande arkitekturprinciperna och riktlinjer kring standarder följs i den tekniska arkitekturen, samt att återanvändning av funktionalitet sker om tillämpligt. Du ska säkerställa det aktuella förändringsinitiativets framgång och möjligheten att förvalta lösningen, samt se till att Riksbyggens övergripande strategier följs. Du har djup kunskap om de betydande kvalitetsegenskaperna och kan balansera dem mot de funktionella kraven och bereda underlag för nödvändiga prioriteringar och kompromisser. Tillsammans med verksamhetsarkitekten ansvarar du för att säkerställa att de tekniska lösningarna utgår från och integreras med verksamhetsarkitekturen.

Vad ska du göra?

I dina arbetsuppgifter ingår att:
 • Säkerställa att lösningens kvalitetsegenskaper (såsom prestanda, skalbarhet, robusthet, förvaltningsbarhet och flexibilitet) adresseras och vägs mot funktionella krav.
 • Se till att det finns en spårbarhet mellan lösningskrav och verksamhetsbehov
 • Fokusera på att lösningen både gör saker rätt, men även rätt saker
 • Genomföra arkitekturgranskningar
 • Vara ansvarig för helhetslösningens arkitekturella vyer, där integration är ett av de viktigaste perspektiven.
 • Leverera scenariobeskrivningar och tjänstegränssnitt
Vem är du?
Vi söker dig som har god social förmåga, är kommunikativ och lyhörd i dialogen med verksamheten för att ta fram affärsmässiga och relevanta lösningsförslag utifrån deras behov. Du kan diskutera frågeställningar och motivera val av lösning, både med tekniska specialister och personer utan teknisk kunskap.

Du är en engagerad och förtroendeingivande person med en välutvecklad samarbetsförmåga, som är trygg i din kompetens och vill bidra till Riksbyggens framgång. Du är affärsdriven, målinriktad och trivs i en roll där du har förståelseför tekniken, och är drivande för att skapa nytta för kunden och våra medarbetare. Du har helhetssyn och förmåga att omsätta verksamhetsarkitekturen till hållbara lösningar. Du kan göra bedömningar av realiseringsalternativ (lönsamhetsbedömningar), exempelvis köpa, bygga själv, eller en kombination därav.

Kravprofil
 • Adekvat utbildning från universitet eller högskola, gärna inom IT och datavetenskap och några års erfarenhet från liknande roll.
 • Djup och bred kunskap inom IT och teknik men även inom specialiseringar såsom till exempel infrastruktur, datamodellering eller tjänsteorientering.
 • Goda kunskaper i utvecklingsprocessen och dess steg. Kunskap om utvecklingsverktyg och annan teknik så som databas, utvecklingsramverk, tredjeparts-produkter med mera.
Meriterande:
 • Erfarenhet av Azure och Azure DevOps
 • Erfarenhet av SAFe eller annan agil utveckling
 • Erfarenhet av systemutveckling
 • Erfarenhet från fastighetsbranchen
Tjänsten är tillsvidare med placering på huvudkontoret på Kungsbron i Stockholm. Att kunna kommunicera väl på svenska, både i tal och skrift är en förutsättning för denna tjänst då svenska är koncernspråk. Riksbyggen strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka. Riksbyggen tillämpar provanställning.

Du delar Riksbyggens grundläggande värderingar och kooperativa värdegrund som bygger på samhällsutveckling, att sätta människan i centrum och att verka för en hållbar utveckling.

Ansökan och kontakt
Din ansökan skickar du till oss senast den 17 juli 2022. Urval sker löpande och tillsättning av tjänsten kan ske innan ansökningstiden har gått ut. Vid frågor kontakta Shahram Pourjam, tel: 08-6984134 , shahram.pourjam@riksbyggen.se

Vi arbetar nära våra kunder och vi ser gärna att du i ditt jobb hos oss blir ledamot i någon av våra bostadsrättsföreningar.

Till rekryteringskonsulter, annonssäljare etc. Vi har redan beslutat vilka vi samarbetar med vid rekryteringar samt var vi vill synas. Vi undanber oss därför kontakt från försäljare i dessa frågor.

Är du nyfiken på hur det är hos oss? Se gärna vår film.
Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Data & IT, IT-Arkitektur
Typ av anställning Tillsvidareanställd
Hemsida https://www.riksbyggen.se/
Sista ansökningsdag 17 juli 2022 (17 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Riksbyggen är ett kooperativt företag som finns över hela landet. Vi utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter och vi är även en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du brinner för står vår dörr öppen för dig. Hos Riksbyggen får du utrymme att utvecklas och forma din karriär. Samtidigt blir du också en del av en stark och trygg gemenskap där vi stöttar varandra. Och där vi jobbar, har roligt och växer tillsammans på vägen mot nya mål. Välkommen in till oss!