Framtidens underrättelseanalytiker

Framtidens underrättelseanalytiker

Vill du göra samhällsnytta och lägga det komplexa informationspussel som bidrar till Sveriges oberoende i världen? Just nu söker vi tekniska underrättelseanalytiker (TUA) som vill vara med och utveckla framtidens underrättelsemetodik. För rätt person kan vi erbjuda ett varierande arbete i en utmanande och komplex verksamhet. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Om FRA

Omvärlden är FRA:s arena. Vår uppgift som underrättelsetjänst är att skydda Sverige mot de allvarligaste hot som kan riktas mot ett samhälle - militära angrepp, terrorism och cyberattacker. Vi gör det för att skydda det viktigaste vi har - vår trygghet, vår demokrati och vårt sätt att leva. Genom vår kunskap om omvärlden kan vårt land förbereda sig och möta hoten i tid. Vi är experter på cyberområdet och signalspaning och en larmklocka för militära hot. Vi är också i kärnan av det svenska cyberförsvaret och skyddar de viktigaste verksamheterna och den viktigaste infrastrukturen från angrepp. För att klara våra kärnuppdrag krävs avancerade tekniklösningar. Tillsammans har vi en unik uppgift, som vi löser med kunskap och kompetens som vi är ensamma om i Sverige.

För din trygghet. För vår demokrati. Varje dag. Året om.

Ditt uppdrag

I den här rollen får du genom att kombinera dina tekniska kunskaper och analytiska förmåga bidra till unika underrättelser till våra uppdragsgivare. I vardagen har du även kontakt och samarbetar med många olika personer och funktioner internt såväl som externt.

I rollen som TUA arbetar du dels med verksamhetsnära utveckling och dels med bearbetning och efterforskningar i olika slag. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter består av:
 • Efterforskningar av källmaterial, däribland telekom och IP-trafik
 • Analysera, bearbeta och sammanställa information ur större datamängder
 • Dokumentera dina upptäckter i underrättelserapporter
Arbetet påverkas i hög grad av den snabba teknikutvecklingen. Vidareutbildning och kompetensutveckling är därför en naturlig del av verksamheten. I detta ingår att vidareutveckla metodik, verktyg och prototyper för att hitta nya sätt att ta sig an dagens och morgondagens utmaningar. Resor inrikes och utrikes förekommer i tjänsten.

Du kan

Vi söker dig som har kunskaper och erfarenheter enligt följande:
 • Akademisk utbildning, lämpligen med IT-inriktning, alternativt motsvarande kunskap förvärvad genom arbetslivserfarenhet inom IT-branschen
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska med förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift
Vi ser det som meriterande om du har kunskaper eller erfarenheter inom följande områden:
 • Kunskaper inom nätverkskommunikation, telekom, Linux
 • Utbildning inom informationssäkerhet, programmering (python, javascript), webbutveckling eller databaser
 • Arbete inom säkerhets-/underrättelsetjänst, alternativt inom annan verksamhet av operativ karaktär
 • Erfarenhet eller förståelse för apputveckling samt hur applikationer och operativsystem är uppbyggda
 • Kunskaper om IT-forensik
 • Kunskaper om containerteknologier (tex Docker)
Du är

Vi lägger stor vikt vid din personlighet och vill att du har mycket god förmåga att samarbeta effektivt med andra för att nå uppsatta mål. Vi förväntar oss att du har god förmåga att förstå komplicerade underlag och kan på ett analytiskt sätt hitta nya metoder för att lösa olika problemställningar. Arbetsuppgifterna ställer krav på uthållighet och att du kan behålla motivation och din positiva inställning i både med- och motgång. Du drar lärdom från erfarenheter och feedback från omgivningen för att utveckla din kompetens och prestation över tid.

För att lyckas och trivas i rollen krävs det att du har ett intresse för teknik och förståelse för dess koppling till vår verksamhet samt ser till att hålla dig uppdaterad och inhämta nya kunskaper inom området.

Vårt erbjudande

På FRA är varje arbetsuppgift en del av något större. På ett eller annat sätt får du som medarbetare vara med och bidra till att skydda Sveriges integritet och oberoende i världen. Du är med och gör skillnad på riktigt, varje dag.

Våra medarbetare har hög kompetens, men vi kan alltid bli bättre. Därför är professionell utveckling en självklarhet för oss. Vi erbjuder möjligheter till kompetensutveckling. Som nyanställd får du bredda din kompetens direkt med en omfattande introduktionsutbildning som ger dig en större förståelse för uppdraget och hjälper dig in i verksamheten. Som medarbetare får du också möjlighet att hitta rätt utbildningar inom ditt specialområde för att bli ännu bättre på det du brinner för.

Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. Andra förmåner som vi erbjuder är exempelvis gym på arbetsplatsen och ledarledda aktiviteter, gratis parkering, ledighet på klämdagar, utökad föräldrapenning samt natursköna omgivningar.

Hos oss blir du en av de bästa. På ditt sätt.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010-557 49 12. Fackliga företrädare nås på 010-557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2022-12-11.
Referensnummer 4310 /22

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.
Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Administration, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.fra.se
Sista ansökningsdag 11 dec 2022 (15 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

På FRA arbetar vi med något som ingen annan gör i Sverige, och det kan du bli en del av. Oavsett yrkesroll är vi med och gör samhällsnytta genom att bidra till ett meningsfullt syfte - tillsammans arbetar vi med unika uppgifter för Sveriges säkerhet och integritet.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.