Säkerhetsskyddsspecialister till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

Säkerhetsskyddsspecialister till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Must arbetar med försvarsunderrättelseverksamhet till stöd för svensk utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik och kartlägger bl.a. yttre hot mot Sverige. Must bedriver även militär säkerhetstjänst för att skydda Försvarsmaktens säkerhetsskyddsvärden och utövar även tillsyn av säkerhetsskyddet för ett antal myndigheter och verksamhetsutövare. Must är en kunskapsorganisation som erbjuder både spännande och viktiga arbetsuppgifter. I organisationen arbetar både civila som är experter inom olika områden (t.ex. statsvetare, ekonomer, tekniker, matematiker, HR-specialister) och officerare.

Must Säkerhetskontor söker nu säkerhetsskyddsspecialister med inriktning mot samrådsförfarande och säkerhetsskyddsavtal.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att påverka balansen mellan arbete och privatliv.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Arbete med säkerhetsskyddsavtal vid militära säkerhetstjänsten omfattar arbete med säkerhetsskyddets samtliga delområden. Som säkerhetsskyddshandläggare med inriktning mot SUA har du en central roll i det strategiska och analysdrivna arbetet att granska, handlägga och följa upp säkerhetsskyddsavtal i Försvarsmakten. Det handlar om kvalitetssäkring av t.ex. säkerhetsskyddsanalyser samt uppföljning av Försvarsmaktens säkerhetsskyddsavtal. Du kommer även att fungera stödjande och rådgivande i frågor rörande regelverk, metod och process avseende säkerhetsskyddsavtal internt i Försvarsmakten samt delta i sektionens och avdelningens övriga arbeten.

Inom samrådsprocessen blir dina arbetsuppgifter att i första hand planera, genomföra och följa upp samrådsprocesserna inom Försvarsmakten och även samverka med Säkerhetspolisen (SÄPO) i samrådsärenden. Det innebär att du med tiden kommer bli en av landets främsta experter inom dessa områden och därmed även kommer ansvara för rådgivning inom ramen för Försvarsmaktens tillsynsansvar. Ditt ansvar är att likna med en projektledare där du ska driva ärenden till beslut tillsammans med experter inom säkerhetstjänsten.

Du kommer även att arbeta med process- och metodutveckling, medverka i utformning av regelverk och styrdokument, delta i planering och genomförande av säkerhetsskyddskontroller, genomföra utbildningsinsatser, utveckla och förvalta webbsida och kommunikationstjänsten för området, felhantering och registervård i förekommande fall. Du är tillsammans med dina kollegor en viktig del i utvecklingsarbetet inom säkerhetsskyddsområdet.

Kvalifikationer
 • Officersexamen eller annan relevant akademisk examen alternativt annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Dokumenterad erfarenhet av handläggning av säkerhetsskyddsärenden
 • Mycket god förmåga till uttryck i tal och skrift på svenska
Meriterande:
 • Genomförd säkerhetsofficerskurs (SOK), säkerhetschefs- och/eller eller IT-säkerhetschefsutbildning, civil eller inom Försvarsmakten, alternativt annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Erfarenhet av arbete med säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal eller annat delområde inom säkerhetsskydd.
 • Erfarenhet av handläggning i SUA-rutinen
 • Erfarenhet från stabsarbete på regional eller central nivå inom Försvarsmakten.
 • Erfarenhet av att hålla i utbildningar
 • God kännedom om säkerhetsskyddslagen, säkerhetsskyddsförordningen, Försvarsmaktens och/eller Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd
 • Goda kunskaper om Försvarsmaktens verksamhet, organisation och uppgifter
 • B-körkort
Personliga Egenskaper

Vi söker dig som har ordningssinne, är ansvarstagande, noggrann och strukturerad samt har hög integritet. Vi tror att du som person är nyfiken, initiativrik, kreativ och självgående samt har förmåga att arbeta såväl enskilt som i grupp. Vidare förväntar vi oss att du kan förmedla din kunskap och växla mellan långsiktigt arbete och handläggning med mycket korta tidsförhållanden. Den strategiska nivån på arbetet ställer krav på en hög analytisk förmåga där du ska kunna identifiera och beskriva brister och problem, samtidigt som du är pragmatisk och lösningsfokuserad. En stor del av vårt arbete sker i samarbete med andra enheter inom Must, Försvarsmakten och andra myndigheter vilket ställer krav på en förmåga att kunna skapa och vidmakthålla goda relationer. I tjänsten ingår nationella och internationella resor inom ramen för vår tillsynsverksamhet. Då arbetet präglas av uppgifter med hög sekretess krävs slutligen ett gott omdöme och ett högt säkerhetsmedvetande. Stor vikt kommer läggas vid dina personliga egenskaper.

Ovan ställda kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- eller urvalstester.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning. Tjänsten är öppen att söka för både civil och militär personal. Arbetsort är Stockholm och tillträde sker enligt överenskommelse.

Upplysningar

Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen skriv "säkerhetsskyddsspecialist SUA/SAMRÅD" i ämnesraden.

Fackliga företrädare

Fackliga representanter är Camilla Robertsson för SACO, Björn Blomberg för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2022-07-31. Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via

jobb.forsvarsmakten.se
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är "Ett säkrare Sverige i en osäker värld". Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Säkerhet & Skydd, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.forsvarsmakten.se/sv/
Sista ansökningsdag 31 juli 2022 (34 dagar kvar)