Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten söker informationssäkerhetsspecialist

Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten söker informationssäkerhetsspecialist

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att påverka balansen mellan arbete och privatliv.

Om enheten

Den militära säkerhetstjänsten leds och inriktas av säkerhetskontoret. Inom säkerhetskontoret ansvarar säkerhetsskyddsavdelningen för den militärstrategiska ledningen av säkerhetsskyddstjänsten. Informationssäkerhetssektionen där befattningen är placerad ansvarar bland annat för ärenden rörande informationssäkerhet och fysisk säkerhet för Försvarsmaktens säkerhetsskyddsvärden.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som informationssäkerhetsspecialist har du en central roll i det strategiska och analysdrivna arbetet att leda, utveckla, stödja och granska informationssäkerheten i Försvarsmakten. Det handlar bland annat om att genomföra utredningar, ta fram kravställningar och att arbeta med metodutveckling. Du deltar i kontroll- och tillsynsverksamhet avseende säkerhetsskydd, håller i utbildningsinsatser, och fungerar rådgivande i frågor rörande informationssäkerhet internt i Försvarsmakten samt externt inom ramen för totalförsvaret. Genom omvärldsbevakning håller du dig uppdaterad inom ditt område. Du är tillsammans med dina kollegor en viktig del i utvecklingsarbetet inom säkerhetsskyddsområdet.

Kvalifikationer
 • En för tjänsten relevant akademisk examen, såsom exempelvis systemvetenskap, jurist- eller officersexamen alternativt annan utbildning eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Dokumenterad erfarenhet av informationssäkerhetsarbete på operativ eller strategisk nivå
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • B-körkort
Meriterande
 • Erfarenhet av informationssäkerhetsarbete inom området säkerhetsskydd
 • Erfarenhet av att styra informationssäkerhetsarbete genom t.ex. ledning av informationssystem
 • Erfarenhet av att följa upp efterlevnad av regelverk om informationssäkerhet
 • Erfarenhet att hålla utbildningar och föreläsningar i informationssäkerhet
 • Erfarenhet av att arbeta med offentlighets- och sekretesslagstiftningen och administrativ informationssäkerhet på central nivå i myndighet
 • Erfarenhet av att arbeta med ISO 27000-serien eller motsvarande standarder
 • Erfarenhet av handläggning vid statlig myndighet, t.ex. komplexa utredningsärenden och remissyttranden på betänkanden
 • Certifieringar inom informationssäkerhet, exempelvis CISM, CISA, CISSP eller ISMP
 • Säkerhetsskydds- eller it-säkerhetschefsutbildning, civilt eller inom Försvarsmakten
 • Tidigare tjänstgöring som soldat, specialistofficer eller officer i Försvarsmakten
 • Erfarenhet från stabsarbete på regional eller central nivå inom Försvarsmakten
Vi tror att du har ett antal års erfarenhet av arbete med informationssäkerhet i näringslivet, i Försvarsmakten eller vid annan myndighet. Alternativt har du annan lämplig arbetslivserfarenhet tillsammans med en utbildning inom informationssäkerhet eller säkerhetsskydd. Du är bekväm med att inrikta och leda informationssäkerhetsarbete och har en god förståelse för riskavvägningar inom området.

Personliga egenskaper

Vi tror att du som person är nyfiken, initiativrik, kreativ och självgående samt har förmåga att arbeta såväl enskilt som i grupp. Vidare förväntar vi oss att du kan förmedla din kunskap och växla mellan långsiktigt arbete och handläggning med mycket korta tidsförhållanden. Den strategiska nivån på arbetet ställer krav på en hög analytisk förmåga där du ska kunna identifiera och beskriva brister och problem, samtidigt som du är pragmatisk och lösningsfokuserad. En stor del av vårt arbete sker i samarbete med andra enheter inom Must, Försvarsmakten och andra myndigheter vilket ställer krav på en förmåga att kunna skapa och vidmakthålla goda relationer. Vi ser det även som viktigt att du har ett gott omdöme, professionell inställning och hög integritet. Stor vikt kommer läggas vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tjänsten är öppen att söka för både civil och militär personal. Arbetsort är Stockholm och tillträde sker enligt överenskommelse. I tjänsten förekommer resor nationellt och internationellt med varierande längd.

Kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- eller urvalstester.

Upplysningar

Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen skriv "Informationssäkerhetsspecialist" i ämnesraden.

Fackliga företrädare

Fackliga representanter är Anders Markow för SACO/HKV, Björn Blomberg för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-01-09. Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är "Ett säkrare Sverige i en osäker värld". Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Säkerhet & Skydd, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.forsvarsmakten.se/sv/
Sista ansökningsdag 9 jan 2023 (40 dagar kvar)