Medarbetare sökes till totalförsvarssektionen vid Högkvarteret

Medarbetare sökes till totalförsvarssektionen vid Högkvarteret

Ledningsstabens Totalförsvarsavdelning

Försvarsmakten har av regeringen fått i uppdrag att tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) främja och utveckla en sammanhängande totalförsvarsplanering i Sverige. Försvarsmaktens totalförsvarsarbete leds och samordnas av Totalförsvarsavdelningen.

Totalförsvarsavdelningen är en av nio avdelningar på Ledningsstaben på Försvarsmaktens Högkvarter. Avdelningen ansvarar för att utveckla, leda och samordna Försvarsmaktens totalförsvarssamverkan, myndighetens hållbarhetsarbete samt den frivilliga försvarsverksamheten. Avdelningen består av tre sektioner - totalförsvarssektionen, hållbarhetssektionen och frivilligsektionen.

Totalförsvarssektionens ansvar och uppgifter

Totalförsvarssektionen har två övergripande uppgifter. Sektionen ska dels samordna och inrikta totalförsvarsarbetet inom Försvarsmakten, dels utgöra kontaktyta med civila försvaret på central nivå, d.v.s. andra myndigheter och aktörer på central nivå som har uppgifter inom totalförsvaret.

Vill du vara med och påverka inriktningen och utvecklingen av totalförsvaret den kommande försvarsbeslutsperioden - då ska du söka denna tjänst.

Erfaren stabsofficer

På totalförsvarssektionen arbetar både officerare och civil personal. Sektionen växer och vi söker nu en eller flera medarbetare. Vi söker i första hand erfarna stabsofficerare (OF-3 och OF-4) som vill vara med och bidra till den pågående totalförsvarsutvecklingen. Vi välkomnar även civila sökanden och RO med relevant kompetens och erfarenhet. Vi söker dig som har god kunskap om totalförsvaret och gärna erfarenhet av att arbeta med totalförsvarsplanering och/eller totalförsvarsutveckling.

Som stabsofficer/civil handläggare på totalförsvarssektionen kommer du att få arbeta med varierande och spännande arbetsuppgifter på strategisk nivå. Du kommer dels att få ansvara för ett antal utvecklingsområden som du får driva inom Försvarsmakten, dels hantera olika uppkommande frågor inom totalförsvarsområdet. Exempel på arbetsuppgifter som du skulle kunna få ansvar för är:
 • Försvarsplanering och totalförsvarsplanering
 • Planering och genomförande av totalförsvarets chefsmöten och totalförsvarets planeringsmöten
 • Utveckling av robust och säker samverkan inom totalförsvaret
Eftersom merparten av våra arbetsuppgifter löses tillsammans med andra aktörer - både internt (med andra ledningar och staber) och externt (med olika myndigheter och aktörer i det civila försvaret) ställer arbetet höga krav på din förmåga till förtroendefullt samarbete.

Kvalifikationer
 • Goda kunskaper om totalförsvaret och den pågående totalförsvarsutvecklingen
 • God förmåga att självständigt driva och slutföra tilldelade uppgifter
 • God social kompetens och samarbetsförmåga
 • Erfarenhet av totalförsvarsplanering och totalförsvarsutveckling är meriterande
 • Erfarenhet av arbete i Högkvarteret på strategisk nivå är meriterande
 • Erfarenhet av försvarsplaneringsarbete är meriterande
 • Erfarenhet av samverkan med andra myndigheter är meriterande
 • Kunskap om totalförsvar i ett internationellt perspektiv (nordiskt-baltiskt, EU och Nato) är meriterande
 • Civila sökanden ska ha en akademisk examen i statsvetenskap eller annan relevant examen
Personliga egenskaper
Vi söker dig som har förmåga att arbeta självständigt och stimuleras av varierande och ibland krävande arbetsuppgifter. Du har hög arbetskapacitet. Som person är du utåtriktad och förtroendeingivande - du har lätt för att knyta och upprätthålla kontakter. Du har förmåga att arbeta självständigt med eget ansvar och har en ödmjuk inställning.

Eftersom totalförsvarssektionen är en liten sektion är det viktigt att du som söker kompletterar gruppen på ett bra sätt. Stor vikt kommer därför att läggas vid personliga egenskaper.

Övrigt

Välkommen med din ansökan senast 2020-11-04. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Tjänsten är en tillsvidareanställning. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Arbetsort: Stockholm.

Frågor om befattningen kan ställas till chefen för totalförsvarssektionen: Jenny Marklund, 073-447 81 01.

Fackliga representanter

OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson

samtliga nås på telefon 08-788 75 00
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare - både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område Stockholms stad
Yrkesroll Administration, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.forsvarsmakten.se/sv/
Sista ansökningsdag 4 nov 2020 (7 dagar kvar)