Hoppa till innehåll
Vattenfall logotyp

Ämnesexpert inom området ämnestransport

Ansök nu
Om tjänsten

Vill du arbeta med ett stort och viktigt uppdrag?

På SKB jobbar vi med att ta hand om Sveriges radioaktiva avfall. Uppdraget är i stora delar ett pionjärarbete och innebär många komplexa utmaningar inom forskning och teknikutveckling.

Tillsammans med dina kolleger kommer du att bidra till en säker och hållbar hantering av svenskt radioaktivt avfall med liten påverkan på klimat och miljö. Arbetet ställer höga krav på säkerhetstänkande, samarbetsförmåga och konstruktiva lösningar.

För att lyckas arbetar vi i team och i nära samarbete med olika bransch-, industri- och forskningsaktörer över hela världen.

Är du redo för ett stort och viktigt arbete som kommer att göra skillnad för människor och miljö under mycket, mycket lång tid framåt?

Nu söker vi en drivande och engagerad ämnesexpert inom området ämnestransport.

Här kommer du att arbeta

SKB:s avdelning för Forskning och utveckling ansvarar för geovetenskaplig platsförståelse och analys av säkerhet efter förslutning för befintliga och planerade slutförvar. Enheten för Platsmodellering och övervakning har som huvuduppgift att beskriva platsens egenskaper genom att samla in platsspecifika data och utveckla metoder för detta samt ta fram platsspecifika modeller som ligger till grund för kommande analyser av säkerhet efter förslutning, utgöra underlag för konstruktion av slutförvar samt vara del av underlag till miljöprövningar. Arbetet kommer att ske i tätt samarbete med enheten för Säkerhet efter förslutning, framförallt med den grupp som jobbar med geosfären.

Vad du kommer att göra

Till enheten för Platsmodellering och övervakning söker vi nu en expert på processer som styr transport av radionuklider och andra lösta ämnen från förvar till ekosystem, med ansvar för att ta fram delar av det underlag som behövs för kommande säkerhetsanalyser. Du ska bidra till att utveckla och fördjupa kunskapen om radionuklid- och annan ämnestransport och att tillämpa denna kunskap till framtagning av platsspecifika transportegenskaper och platsbeskrivande och konceptuell modellering samt som stöd vid integrerad modellering av vattenflöde, vattenkemi och transport av lösta ämnen. En viktig uppgift är att koordinera arbetet med andra experter som arbetar med ämnestransport, från förvaret, genom geosfären och vidare till biosfären. I denna kreativa och interdisciplinära miljö erbjuds goda förutsättningar för dig att utveckla och fördjupa din expertis.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Ansvara för att inom ämnesområdet ta fram underlag till SKB:s pågående och kommande analyser av säkerhet efter förslutning, med fokus på platsbeskrivning och transportegenskaper
 • Driva metod- och modellutveckling av ämnestransport i utvecklingsprojekt och i analyser av säkerhet efter förslutning för SKB:s befintliga och planerade slutförvar
 • Utifrån ämnesområdet arbeta för integrering och samordning av aktiviteter som rör transport av lösta ämnen mellan ämnesområdena hydrologi/hydrogeologi, hydrokemi, cementbaserat material, lermaterial och ytnära ämnestransport och ekosystem
 • Planera, beställa, följa upp och koordinera SKB-finansierad forskning och utveckling inom verksamhetsområdet vid universitet, högskolor och företag
 • Följa forskning och utveckling inom området, både nationellt och internationellt samt delta i internationella samarbeten inom verksamhetsområdet

Din bakgrund

Vi söker dig som har en högre universitetsexamen inom relevant ämne och med flerårig erfarenhet av platskaraktärisering samt laboratorie- och fältundersökningar kopplade till ämnestransport och konceptuell modellering av transport i naturliga system. Du har kompetens och erfarenhet inom ett eller flera av följande områden: hydrologi, hydrogeologi, geokemi, kärnkemi och/eller biogeokemi, samt processer som sorption och matrisdiffusion.

Som person är du strukturerad och kan ta egna initiativ, samtidigt som du har lätt för att samarbeta med andra människor. Ovanstående egenskaper är viktiga eftersom en central del av arbetet är att samverka med andra experter inom områdena ytekosystem, hydrogeologi, geokemi och ämnestransport, för att därmed säkerställa en god integrering av platsbeskrivande modelleringen av ämnestransport från förvar till ekosystem.

Det är meriterande om du har kunskap om ett eller flera av de modelleringsverktyg som används vid SKB:s säkerhetsanalyser (till exempel Marfa, Ecolego, PhreeqC, Comsol, Matlab/Simulink, PFLOTRAN, DarcyTools och ConnectFlow).

Tjänsten kräver en mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, både på svenska och på engelska.

Körkort B är ett krav.


Mer information

Varför ska du arbeta hos oss?

Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en organisation med ett stort kunskapsdjup inom ett flertal vetenskapsområden. Vi har många nationella och internationella sakkunniga experter som gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vårt uppdrag erbjuder varierande arbetsuppgifter från mindre analyser kopplade till driften av de kärntekniska anläggningarna till långsiktiga forskningsuppdrag med syfte att bygga och driva framtida slutförvar. Vi arbetar tillsammans för att uppnå ett tydligt och viktigt miljö- och samhällsmål

Eftersom SKB ingår i Vattenfallkoncernen finns goda karriärmöjligheter inom en stor dynamisk organisation.

Våra medarbetare är avgörande för vår framgång. Det är viktigt att hela livet fungerar. Därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Det här är vi, dina framtida arbetskamrater

På SKB träffar du människor med olika utbildning, olika förmågor och olika bakgrunder. Alla är olika, och det tycker vi är bra. Vi på SKB är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer öppet och framgångsrikt företag. Och genom att var och en har möjlighet att utveckla sig själv, utvecklas även vår verksamhet.

Men på ett väsentligt sätt är vi alla lika. Det som enar oss, är att vi siktar mot ett tydligt mål: det att skapa trygghet för kommande generationer.

På vår webbplats finns mer information om SKB och hur det är att arbeta hos oss. Vi ser fram emot att lära känna dig.

För mer information om tjänsten kontakta rekryterande chef

Lotta Rubio Lind, 070-377 42 88.

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig rekryterare Anders Nielsen, 070-078 68 40.

Fackliga företrädare är för Saco-SKB Marika Westman, 070-638 34 36, för Unionen Roger Ingvarsson, 070-61 88 345 och för Ledarna Per Carlsson, 070-325 09 15.

Placeringsort: Östhammar eller Solna

Vattenfall och SKB är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. Därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast den 28 september 2023. Urval kan komma att ske löpande.

Vi ser fram emot din ansökan!

#SKB


Om oss

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö.

I dag är cirka 600 personer anställda på SKB. Vi har ett omfattande samarbete med experter och uppdragstagare utanför företaget.

SKB:s huvudkontor är placerat i Arenastaden i Solna. Vi har även kontor i Oskarshamn och Forsmark/Östhammar, där vi har anläggningar och bedriver olika verksamheter inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.


  Mer info
  Område
  Typ av anställning
  Sista ansökningsdag
  24 nov. 2023 (56 dagar kvar)
  Ansök nu

  Liknande jobb

  Fler från samma arbetsgivare