Senior Projektledare

Senior Projektledare

Vill du, tillsammans med oss, bygga vägen som ska ta oss framåt mot en fossilfri framtid?

Vi på Vattenfall har vi ett tydligt mål att skapa ett fossilfritt samhälle inom en generation.

Vattenfall Vind befinner sig i en expansiv och spännande tillväxtfas och vi ser fram emot att snart kunna anställa ännu en projektledare.

Denna ambition omfattar bland annat elektrifiering av transportsektorn och industrier, men kärnan i denna ambition är att ha en hållbar elproduktion. Vattenfall ökar nu sin tillväxt inom förnybara energikällor, vilket ska bidra till att nå vårt mål att bli fossilfria.

Tjänsten som Projektledare ingår i Construction Management teamet av Project Delivery avdelningen inom BU Onshore Wind. Du kommer jobba med framförallt med inköp och konstruktionsfasen i projektet.

Rollen som projektledare

Projektledaren är ytterst ansvarig för projektets alla beståndsdelar och dess framdrift; kvalitet, tidsplan och budget. Projektledaren både leder projektmedlemmarna och arbetar operativt i projektet, samt har det övergripande ansvaret för projektet och rapporterar till sponsorn och styrgruppen.

Ansvaret som projektledaren har för projektgruppen handlar om att leda specialister på ett bra sätt, få teammedlemmarna att förstå helheten i projektet och skapa en självgående grupp som tar eget ansvar inom respektive expertområde. Det handlar också om att se människor och hantera saker av mer personlig karaktär som kan uppstå.

Du kommer även att ansvara för kontakten med externa intressenter, såsom markägare, myndigheter och intressenter. Rollen inkluderar även intern koordinering med olika avdelningar.

Rollen innebär också att stödja hela projektportföljen, gruppen och utveckla gruppens arbetssätt.

Projektledarens roll är att driva projektet framåt tillsammans med projektets teammedlemmar och expertfunktioner på ett så effektivt sätt som möjligt. Att följa upp projektets budget, tidsplan och kvalitet, samt hantera kända och nytillkomna risker blir en del av vardagen i arbetet.

Som projektledare arbetar man huvudsakligen i en av två faser, upphandlingsfas respektive byggnationsfas.

Som projektledare deltar du även i faserna innan investeringsbeslut och innan byggnationen påbörjats. Tiden innan investeringsbeslut blir fokus mer på detaljprojektering, upphandling och att optimera projekten för att nå god lönsamhet. I upphandlingsfas leds projektet en projektledare från utvecklingssidan, men du är ansvarig för att förbereda projektet och de olika avtalen inför byggnation. Du kommer också arbeta nära en upphandlingsansvarig. Ni tre kommer gemensamt strukturerar, prioriterar och driver projektarbetet. I denna fas är projektteamet stort och många interna och externa intressenters ställer krav på projekten. Du behöver ha en kommersiell kompetens att maximera projektens lönsamhet, samt utmana såväl interna som externa leveranser.

För att lyckas i rollen behöver du ha erfarenhet av upphandling inom byggnadsavtal för industristandard (t.ex. FIDIC) och ha kännedom av att använda standardkonstruktionskontrakt under projektfasen

Du kommer även vara ansvarig för arbetsmiljöfrågorna, sannolikt bl.a. genom att ha BAS-P ansvaret för projektet i upphandling och vara byggherre under byggnation.

Projekten kan också inkludera finansierings- och partneringprocesser, som ställer särskilda krav på dig i din roll.

Kompetens- och erfarenhetskrav
 • Vi söker dig som har relevant utbildning, exempelvis som civilingenjör eller civilekonom. Saknas sådan utbildning, kan gedigen erfarenhet likväl vara tillräckligt
 • Du har gedigen erfarenhet från rollen som projektledare och vill vidareutvecklas i rollen
 • Du har erfarenhet av att leda byggprojekt, inklusive deltagande i upphandlingarna av dessa, , gärna på ett större internationellt bolag
 • Förståelse för FIDIC och ABT06/AB04 kontrakt
 • Det är nödvändigt med goda kunskaper i både svenska och engelska, i såväl tal som skrift, samt att god kommunikativ förmåga
 • Det är även viktigt att du har goda IT kunskaper, där MS Office är nyckelverktyg
Särskilt meriterande
 • Det är meriterande med kunskap om energibranschen, särskilt vindkraft. Erfarenhet från genomförande av vindkraftsprojekt är särskilt meriterande
 • Vi ser det även som meriterande om du har stor erfarenhet av förhandlingar
 • God förståelse och tydlig erfarenhet för HSSEQ arbete är viktigt
 • Vi ser gärna att du har erfarenhet av utvecklingsarbete, inom t.ex. exploateringsprojekt och särskilt relevant om det gjorts inom energibranschen
 • Det är även en fördel med erfarenheter från finanseringsprocesser och förvärvsprocesser
 • Det är en fördel att ha kunskap om planeringsverktyg som t.ex. MS Project
Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du ha lätt för att fatta beslut, skapa goda samarbeten och tycka om att ha mycket kontakt med både externa och interna intressenter. Du är tydlig i din kommunikation, både i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Som person är du positiv och utåtriktad, initiativrik. Du har lätt för att bygga goda relationer och samarbetar väl. Det är även viktigt att du vill och kan ta egna initiativ och trivs att arbeta i team. Du trivs bra med att hantera många parallella frågeställningar. Du skapar struktur samtidigt som du har förmågan att fokusera på kritiska detaljfrågor.

Vi erbjuder

Förutom att du får vara med och forma framtidens smarta energisamhälle erbjuder vi en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling. Vi uppmuntrar dig som vill komma vidare och utforska nya områden inom företaget. Det är viktigt att hela livet fungerar och därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Placeringsort: Solna

Denna roll förutsätter att du har möjlighet att resa i tjänsten, uppskattningsvis 5-8 dagar i månaden.

Frågor?

Rekryterande Chef, Francis Elsworth kan svara på frågor om tjänsten och nås på tel. +44 788 773 14 76

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta vår rekryterare Anneli Jarlsheim på tel. 072-585 28 76

Fackföreningsrepresentanter

Fackföreningsrepresentanter i Sverige: Leif Karlsson - SEKO, Rolf Ohlsson - Akademikernas, Christer Gustavsson - Ledarna samt Anders Bohlin – Unionen.

Alla kontaktpersoner nås via Vattenfalls växel 08-739 50 00.

Ansök idag!

Välkommen med din ansökan innehållande CV och personligt brev

senast 5 maj 2019, men ansökningar kommer utvärderas löpande. Vi ser fram emot din ansökan!

Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla anställda ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könstillhörighet, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

En spännande vardag – för en fossilfri framtid

Hos oss får du vara med och påverka morgondagens klimatsmarta samhälle och skapa framtidens energisystem. Vi erbjuder en arbetsplats präglad av engagemang, nyfikenhet, kompetens och samarbete. Du kommer arbeta i gruppen som ansvarar för att utveckla Vattenfalls portfölj av landbaserade vindkraftsprojekt i Sverige. Vi driver projekt från den första markförhandlingen, genom bl.a. miljötillståndsprocesserna, till och med investeringsbeslut och fram till byggstart för vindkraftparkerna.

Business Area Wind is responsible for Vattenfall Onshore and Offshore Wind as well as other non-hydro Renewable activities like PV/Solar. Today we develop, construct and operate wind generation in Sweden, Denmark, Germany, the Netherlands and the UK. In addition, we have a clear strategy to develop our Solar operations further. BA Wind is responsible for the development, construction, and operation of wind power. We manage the maintenance, operation, and continuous improvement of wind generation assets, safely and with the highest levels of availability and profitability. We carry out the sourcing and development of wind projects as well as having the full responsibility for wind project execution. We also perform the structuring and execution of project partnerships in accordance with overall wind strategy.

"Since Vattenfall is part of the Swedish critical infrastructure are many of our positions security classed. If this position is security classed the final candidates can be subject to a security vetting process, according to the Swedish legislation."
Mer info
Område Solna
Yrkesroll Organisation & ledning, Projektledare, Teknik & Ingenjör, Civilingenjör
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.vattenfall.se/jobb
Sista ansökningsdag 5 maj 2019 (12 dagar kvar)