Patentingenjör Automotive Components

Patentingenjör Automotive Components

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Utvecklingstakten på Scania är hög och det är stort fokus på innovation. De senare åren har fokus på industriella rättigheter ökat och behovet av rådgivning och stöd inom området ökar från flera delar av organisationen. Då en av våra medarbetare går vidare mot nya utmaningar letar vi efter en ny medlem i vårt lag. Vi är idag 18 medarbetare som jobbar på patentavdelningen vilken är belägen vid Scania Tekniskt Centrum i Södertälje. Hit är det lätt att åka till med Scanias egen pendlarbuss som går från Cityterminalen och Liljeholmen.

Det här kan vi erbjuda dig

Som patentingenjör på Scania har du ansvar för patentportföljen inom ett teknikområde. Det betyder att du ser till att tekniken som utvecklas inom området blir väl skyddad på relevanta marknader och att den är fri att användas. Merparten av handläggningen, t ex svaromål och invändningar, mot PRV och EPO gör du själv och i övriga länder via ombud.

Inom ditt teknikområde har du nära kontakt med såväl utvecklingsingenjörerna för att fånga upp nya uppfinningar som med ledningen, ofta i form av beslutsmöten. Du är nära involverad i utvecklingsprojekten för att få de mer långsiktiga strategierna. Du är även en expertresurs för övriga delar av Scania i frågor som rör patent, till exempel inköpsavdelningen. Du representerar även Scania när det gäller IP-frågor i gemensamma utvecklingsprojekt, t ex inom VW-koncernen.

För att kunna ge rätt service inom ditt ansvarsområde erbjuder vi dig kontinuerlig kompetensutveckling, både inom patentyrket och i hur Scania arbetar.

Din profil

Vi söker dig som är patentingenjör, gärna inom mekanik, med några års erfarenhet av patentarbete från industri, patentbyrå eller patentverk. Särskilt meriterande är om du har kompetens inom fordonsteknik, t.ex. av teknik kopplat till kylsystem, drivlina, förbränningsmotor, eller avgasefterbehandling. Det är även meriterande om du är färdig European Patent Attorney, eller har påbörjat dina EQE-studier.

Du har lätt för att samarbeta, men känner dig också bekväm i att själv driva patentfrågor inom ditt ansvarsområde. Du måste också vara öppen för nya idéer och förhållningssätt. Eftersom mycket av korrespondensen är med personer utanför Sverige måste du ha mycket goda kunskaper i engelska, såväl tal som skrift, och gärna även tyska.

Vill du veta mer?

Om du tycker det här är intressant och vill veta mer är du välkommen att kontakta Mikael Sandberg (blivande gruppchef Automotive Components) på +46 8 553 899 29 eller Stina Sjögren Paulsson (patentchef) på +46 8 553 853 32.

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev, CV och kopior av eventuella intyg/betyg. Intervjuer kommer hållas löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

Välkommen med din ansökan!
Mer info
Område Södertälje
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Ingenjör
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.scania.com
Sista ansökningsdag 2 maj 2019 (12 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.