Arkitekt för Produktindivid och Produktanpassning

Arkitekt för Produktindivid och Produktanpassning

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Vi söker en lösnings-/verksamhetsarkitekt som tillsammans med arkitektteamet på gruppen ska ha fokus på Scanias produktindivider (lastbilar, bussar och motorer) och mjukvaruuppdatering av dessa.

Så länge det kompletta fordonet (produktindividen) är i bruk, förvaltar vi dess digitala tvilling samt möjliggör produktanpassningar. Visionen är att ha "1 till 1"-förhållande mellan kundens produktindivid och Scanias digitala produktindivid. Samtidigt har vi nollvision vad gäller kvalitetsbrister på den data som vi äger och förvaltar.

Att kunna göra förändringar på fordonen i vår rullande flotta är en starkt växande affär för Scania och just nu är vi inne i en spännande fas då funktionalitet flyttar till molnbaserad microservicearkitektur. Samtidigt ska vi ta fram stöd för att skicka mjukvaruuppdateringar via luften från fabrik till ett fordon som inte är på en verkstad.

Vi jobbar utifrån att våra produkter ska vara flödesorienterade, så att mekanikern får känslan av att jobba i en produkt och kan röra sig fritt mellan olika tjänster och funktioner.

System som det nya arkitektteamet ska ansvara för är bl.a. Conversion, SPII, CHIN och PIS.

Arbetsuppgifter
 • Leverera artefakter exempelvis processkartor, scenariodiagram, systemkartor, begreppsmodeller, informationsmodeller, flödesdiagram, sekvensdiagram som behövs för stöd i utvecklingsarbetet.
 • Samla in krav och behov från de många system som våra system integrerar med. Analysera hur förändringar i våra system påverkar dem, och vice versa.
 • Facilitera och driva fram lösningar som bygger på kända eller nya mönster som möter och balanserar kraven för produkten.
 • Samverka med andra arkitekter (systemarkitekter, lösningsarkitekter etc.) för att få samsyn och jobba mot samma mål.
 • Hålla dig uppdaterad på det senaste inom programvaruutveckling, både inom och utanför Scania.
 • Agera som rådgivare och stötta ledningen med sakkunnighet och underlag i process och systemfrågor.
Har du den här bakgrunden?
 • Relevant högskoleutbildning och har erfarenhet av systemutveckling inom exempelvis web, micro services eller IoT.
 • Du har skaffat dig relevanta kunskaper, både teoretiskt och färdigheter via erfarenhet, för att vidareutvecklas som systemarkitekt med övergripande ansvar.
 • Erfarenhet av design och utveckling av distribuerade lösningar. Samt att du har vana och erfarenhet av att ta fram, dokumentera och kommunicera lösningar.
 • Meriterande är erfarenheter kring SESAMM och OAS.
Är det här du?
 • Analytisk och intresserad av systemering och modern mjukvaruutveckling
 • Bra på att förstå och kommunicera lösningar på både övergripande- och detaljnivå
 • Kan tänka "out of the box" samtidigt som du tar hänsyn till företagets förutsättningar.
 • Kunnig och intresserad av teknikens framkant inom digitala strategier
 • Noggrann, kvalitetsmedveten, lyhörd, samarbetsvillig och serviceminded
Ytterligare information

Kontakta gärna Åsa Ångman (Gruppchef YSPI) tfn 08-553 858 62.

Ansökan

Ansökan ska innehålla personligt brev, CV och betygskopior.
Urvalsarbetet kommer att påbörjas i januari 2020.
Mer info
Område Södertälje
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Forskning & Utveckling
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida http://www.scania.com
Sista ansökningsdag 26 jan 2020 (8 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.