Familjeassistent, Familjegården

Familjeassistent, Familjegården

Om arbetsplatsen
Familjegården är en öppenvårdsverksamhet inom individ- och familjeomsorgen. Vår målgrupp är familjer inom kommunen med barn i åldern 0-12 år. Vi möter barn och föräldrar där det förekommer våld, missbruk, psykisk ohälsa, hemmasittarproblematik med mera. Vårt arbete har alltid sin utgångspunkt i barnets bästa. Vårt mål är att tillsammans med familjen skapa förutsättningar och förändringar som gynnar barnets utveckling. Du är en av två familjeassistenter som arbetar på Familjegården. Målgruppen är bredare än Familjegårdens och riktar sig till både barn, ungdomar och deras familjer i hela Skellefteå kommun. Ni har stöd och ärendefördelning från mentor. Handledning cirka var tredje vecka. Det mesta av arbetet gör du självständigt men det kan förekomma samarbete med kollega.

Arbetsuppgifter
Arbetet kan delas in i tre huvudsakliga uppgifter: 1. Praktiskt arbete i familjer utifrån uppdrag/mål från utredande socialsekreterare. Familjerna är delaktiga i insatsen som pågår under begränsad period. Ofta sker träffarna i familjernas hem. Exempel på uppgifter som utförs tillsammans med familjerna/föräldrarna kan vara; struktur i vardagen, hushållsarbete som städning, tvätt, matlagning, planering, aktiviteter, ge stöd vid kontakter med andra myndigheter. Förbättra och hitta nya rutiner. 2. Transkribera barnsamtal som socialsekreterare spelat in enligt Norrköpingsmodellen. 3. Bistå familjer som anhöriginvandrar, i praktiska göromål och introducera dem i samhället. Arbetet kräver att du har möjlighet att arbeta obekväma arbetstider ibland. Du får tillgång till bil. Du har tystnadsplikt och anmälningsplikt om barn som far illa.

Kvalifikationer
Barn- och fritidsprogrammet, omvårdnadsprogrammet eller annan likvärdig utbildning. Du har förmåga att uttrycka dig väl på svenska i både tal och skrift och har grundläggande IT-kunskaper. Du har erfarenhet av arbete med personer i svåra situationer, vana av dokumentation och har tidigare arbetat utifrån olika samtalsmetoder. Det är meriterande om du har kunskap om barns utveckling, föräldraskap, behandlingsarbete gällande barn och familjer med psykosocial problematik, neuropsykiatrisk problematik eller andra kognitiva svårigheter. Det är även meriterande om du har kunskaper och erfarenheter kring våld, missbruk, psykisk ohälsa samt erfarenhet av att leda och samordna grupper. I jobbet på Familjegården är det viktigt att du är trygg i dig själv, är flexibel och har förmåga att arbeta självständigt, samtidigt som du ingår i ett behandlingsteam. Du har en grundsyn som stämmer överens med socialkontorets mål och värdegrund, känner starkt engagemang och är professionell och lyhörd i ditt arbete. För tjänsten krävs B-körkort. För att arbeta på Familjegården krävs att du lämnar ett utdrag från belastningsregistret. Du beställer själv utdraget för HVB-hem (familjehem) hos https://polisen.se/ Det är giltigt ett år och måste därefter förnyas. Observera att det tar cirka två veckor innan du får det hemskickat.

Övrigt
Livet är inte alltid enkelt och människor kan behöva stöd och hjälp vid olika tillfällen. Vi inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg är viktiga medaktörer i bygget av det goda samhället. Vi arbetar med stöd till barn och unga och deras familjer. Vi hjälper personer som hamnat i missbruk, har relationsproblem eller andra sociala svårigheter. Våra insatser och åtgärder är allt från flyktingmottagning och försörjningsstöd till familje- och drogrådgivning. Vi tror på det goda i människan och värnar om självbestämmanderätt och integritet. Läs mer om Skellefteå här: http://portal.skelleftea.se/ Kontakt från rekryterings- och bemanningsföretag samt annonsförsäljare undanbeds.
Mer info
Kontaktperson Nina Dahlgren Sundqvist
Telefon 0910-73 50 00
Område Skellefteå
Yrkesroll Hälsa & Sjukvård, Vård & Omsorg
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Sista ansökningsdag 20 okt 2019 (6 dagar kvar)