Business Analyst BI till Airport Insights

Business Analyst BI till Airport Insights

Gillar du att omvandla data till insikter och vill jobba med verksamhetsutveckling?

Vi söker nu en framåt Business Analyst till vårt team inom Airport Insights och erbjuder dig en rolig och utmanade vardag där arbetet sker i högt tempo samtidigt som vi tar väl hand om varandra och lägger stor vikt i arbetsglädje och gemenskap!

Business Analyst är placerad inom Airport Insights som är en avdelning inom Assets. Avdelningen tillhandahåller Business Intelligence (BI) och arbetar för en datadriven verksamhet genom att samla, kvalitetssäkra, tillgängliggöra och omsätta data till analyser, rapporter och beslutsunderlag för intressenter inom hela Swedavia.

Vidare ansvarar avdelningen för framtagande av kapacitetsplaner och att ta fram heltäckande och samordnade faktabaserade underlag för att optimera affärsbeslut, anläggningstillgångar och drift på kort och lång sikt. Genom analyser och kompetens syftar avdelningen till att öka kunskapen om och värdet på data, både Swedavias egna och externa källor. Det medför ansvar att nyttja modern teknik med mål att automatisera och effektivisera verksamhetens arbete genom att minska manuellt arbete, använda rätt verktyg och hitta synergier mellan olika delar av verksamheten.

Avdelningen ansvarar även för att driva verksamhetsförvaltningen av Swedavias operativa systemstöd och att bistå med beslutande utvecklingsinsatser inom området. Genom samarbete och samordning är målet att vidareutveckla och säkerställa att verksamhetens system levererar högsta möjliga värde.

Dina arbetsuppgifter

Som Business Analyst arbetar du tillsammans med product owner, arkitekt, scrum master, testledare och ett utvecklingsteam. Det dagliga arbetet sker genom den agila arbetsmetoden Scrum.

Du är länken mellan verksamhetens önskemål och avdelningens erbjudande. Centralt för denna befattning är att fånga upp behov, förstå verksamhetens utmaningar och konkretisera krav som ligger till grund för lösningsförslaget och den kommande utvecklingen.

Du arbetar i projekt, uppdrag och förvaltning men också genom att proaktivt föra dialog med befintliga användare för att säkerställa att nyttan av de lösningar som avdelningen tillhandahåller/förvaltar maximeras.

Uppdraget som Business Analyst innefattar att:
  • Tillsammans med verksamheten definiera utmaningar och behov vid framtagande av nya lösningar för att säkra upp att slutanvändarna får det stöd de behöver
  • Med hjälp av metoder som effektkartläggning, processmodellering och användningsfall konkretisera, dokumentera samt kommunicera behoven vidare inom teamet
  • Proaktivt verka för en ökad användning av data, befintliga lösningar och att ytterligare digitalisera företagets verksamhet
  • Genom goda IT-kunskaper kombinerat med bra verksamhetsförståelse skapa ökad verksamhetsnytta från befintlig och ny information/data
  • Bidra i testarbetet för att säkerställa att levererad lösning motsvarar verksamhetens behov
Din profil

Vi söker dig som har högskoleutbildning och/eller flerårig erfarenhet som kravanalytiker, Business Analyst eller motsvarande roll. Du kan ha jobbat med business intelligence eller i andra roller där data och analys har varit en viktig del. Oavsett så har du ett intresse av att omvandla data till insikter.

Som person har du lätt för att sätta dig in i nya verksamhetsområden, drivs av att arbeta med verksamhetsutveckling och ser data som en möjliggörare. Du utmanar och stödjer verksamheten till att jobba mer datadrivet, både för att fatta beslut och för att använda data i innovationssyfte.

För att lyckas i din roll behöver du vara bra på att samarbeta och jobba i team. Du är bekväm i och har erfarenhet av att hålla workshops, facilitera kravdiskussioner och utbilda användare. Har du erfarenhet av kravmetoder eller UX-design är det meriterande. Du är med och rullar igång bollen i många uppdrag/projekt och får uppslutning av resten av teamet då vi arbetar gemensamt för att ge en bra leverans tillbaka till verksamheten. Du har en central roll i att vara involverad i utvecklingen för att säkerställa att lösningen utvecklas i linje med verksamhetens önskemål vilket kan kräva att man ligger steget före men också att man följer upp överenskomna ändringar.

I och med att vi inom enheten arbetar agilt är det en fördel om du har erfarenhet av detta arbetssätt. Även meriterande med erfarenhet av Jira, Azure DevOps Boards eller liknande verktyg. Krav på goda kunskaper i svenska samt engelska i både tal och skrift.

Tjänsten är placerad på Stockholm Arlanda med möjlighet till distansarbete del av tid.

Att arbeta på Swedavia

Vi är alltid vakna, dygnet runt årets alla dagar. Det är här resan börjar. Swedavia vill göra mötet mellan människor enkelt och vi vill göra stora avstånd små. Vi bidrar till den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Via våra flygplatser kommer Sverige ut i världen och världen till Sverige. Vi vill att människor ska flyga med gott samvete och därför tar vi sikte på att vara världsledande i hållbarhet och på att driva klimatsmarta flygplatser.

På vår hemsida: Jobba hos oss Om Swedavia kan du läsa mer om hur det är att jobba hos oss.

Anställning och kontakt

Anställningsform: Tillsvidare, heltid

Tillträdesdatum: November eller enligt överenskommelse

Placeringsort: Stockholm Arlanda

Vid frågor kontakta: Malin Kristianson, enhetschef BI och OPEX, på 070-894 10 14 eller via mejl, malin.kristianson@swedavia.se

För att kunna göra så objektiva bedömningar som möjligt använder vi arbetspsykologiska tester i våra rekryteringar. Säkerhet har hög prioritet för oss på Swedavia. Vi genomför därför en säkerhetsprövning innan beslut om anställning. Mer information om vad säkerhetsprövning innebär hittar du på: https://www.sakerhetspolisen.se/sakerhetsskydd/personalsakerhet.html

I den här rekryteringen har Swedavia redan gjort våra val av annonskanaler och samarbetspartners. Vi undanber oss därför all form av hjälp med rekryteringen från utomstående aktörer.

Välkommen med din ansökan senast den 14 augusti! Urval börjar i augusti månad efter semestern och vi ser fram emot din ansökan.
Mer info
Område Sigtuna
Yrkesroll Data & IT, Systemanalytiker
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Rekrytering hanteras av Swedavia
Hemsida http://www.swedavia.se
Sista ansökningsdag Idag (0 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Swedavias uppdrag är att äga, driva och utveckla flygplatser. Tillsammans bildar flygplatserna ett nätverk som knyter samman Sveriges regioner, samtidigt som de också är en bro till och från världen utanför. Bolaget bildades 2010 och är helägt av svenska staten. Under 2020 hade Swedavias flygplatser 10,3 miljoner resenärer, jämfört med 40,2 miljoner 2019. Det är en minskning med 74%. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Under 2020 nådde Swedavia målet att den flygplatsverksamhet som Swedavia driver i egen regi ska vara helt fri från utsläpp av fossil koldioxid. Som första flygplatshållare i världen är Swedavia först att nå ett sådant mål.