Hoppa till innehåll
Academic Work logotyp

Engineers welcome! Ingenjörer inom kemi till AWA:s traineeprogram 2024!

Publiceringsdatum
30 mars 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu

Kallar du dig själv för nerd? Eller är du snarare en generalist, en icke-nerd, som har det berömda helikopterperspektivet? Båda personlighetstyperna finns på AWA. Gemensamt är deras engagemang, kunskap och passion för det de gör och tar sig an! På AWA kallar man sig därför själva för nerdar och är stolta över det. De älskar immaterialrätt (Intellectual Property, IP) och varje liten detalj inom området. De ser inga begränsningar i nya innovativa idéer utan brinner för att hjälpa sina kunder i teknikens framkant. Programmet är det enda av sitt slag i Europa (kanske i hela världen). Nu har du chansen att bli en del av AWA och en framtida expert inom IP - Nerds, Welcome!Om tjänsten

I år drar AWA för 27e gången igång sitt uppskattade Traineeprogram där många av företagets ledande personer en gång började sin karriär inom IP-området. Med din ingenjörsbakgrund erbjuds du en unik möjlighet till en karriärväg inom ett spännande område i gränslandet mellan teknik, affär och juridik. Hos AWA får du en omväxlande vardag där du kommer arbeta i teknikens framkant med innovationer och uppfinningar ur ett immaterialrättsligt perspektiv. Traineeprogrammet ger dig stora möjligheter till både personlig och professionell utveckling där du utbildas och tränas i allt från juridik till språkträning och hur man skriver en patentansökan, men även i affärsrådgivning och konsultrollen.

Du erbjuds
 • Ett unikt traineeprogram med syftet att bli patentombud
 • En god karriärutveckling med målet att på sikt bli European Patent Attorney
 • Ett företag som satsar på sin personal och nyligen, för femte gången, erhållit certifiering för Great Place to Work ®

Arbetsuppgifter

 • Traineeprogrammet pågår under sju månader där du växelvis erbjuds utbildning (teori) och arbete på ditt lokala kontor tillsammans med ditt team och mentor (praktik). Utbildningsblocken hålls på AWAs olika kontor runt om i Sverige där du träffar dina andra traineekolleger och får möjligheten att bygga ditt nätverk inom AWA. Du kommer under traineeprogrammet vägledas av seniora patentombud vilka ger dig grunderna i immaterialrätt, svensk och internationell, samt strategisk rådgivning ur ett affärsperspektiv.

Efter avslutat traineeprogram blir du patentombud, men resan har därmed bara börjat. Det är som nämnt en mycket spännande och utvecklande roll, men även mångfasetterad och komplex. Du kommer därför de första åren efter programmet fortsatt arbeta under handledning av erfarna kollegor och hjälpa dem i ärenden för de kunder de arbetar med. Därmed har du fortsatt möjlighet att utveckla dina färdigheter inom alla olika aspekter av immaterialrätt. Långsiktiga mål kan vara att du kvalificerar dig som europeiskt patentombud, eller att du specialiserar dig på den affärsstrategiska rådgivningen kring immaterialrättens olika aspekter.

I rollen som patentombud kommer du till exempel att:

 • Göra undersökningar avseende nya uppfinningar och tekniska jämförelser med vad som är känt sedan tidigare
 • Skriva patentansökningar samt argumentera för dessa gentemot patentverk världen över
 • Hjälpa kunder med strategisk rådgivning kring bäst väg framåt på deras marknader och i förhållande till sina konkurrenter.
 • Invända mot patent som hindrar kundens affär på något sätt
 • Delta som teknisk expert i tvister kunden eventuellt hamnar i

Du kommer arbeta med nationella och internationella kunder, från ensamuppfinnare till globala företag, och med myndigheter och ombud i Sverige/Europa men även världen över.

Finns det ett även högre syfte med IP? - Ja, absolut! Innovationer är förutsättningarna för sociala framsteg och ekonomisk utveckling. De är också en nyckel i kampen exempelvis mot dagens klimat- och hälsoutmaningar. Immateriella rättigheter, t.ex. patent, är de institutionella regleringar som möjliggör innovation genom att skapa incitament att investera i forskning och utveckling (FoU) Kika gärna på klippet nedan för att höra om hur nuvarande och tidigare traineer upplevt sin traineetid och varför de trivs på AWA.Kvalifikationer

Du lockas av en roll som kombinerar teknik med juridik och affärer, har ett stort intresse för språk, är skicklig på att uttrycka dig i skrift och ser en spännande framtid i att arbeta som patentombud åt några av Europas mest intressanta innovationsföretag.

 • Är disputerad inom kemiteknik, materialkemi, processkemi, biokemi, organisk kemi, analytisk kemi, livsmedelskemi eller cellbiologi
 • Är nyexaminerad eller har några års arbetslivserfarenhet från exempelvis en konsultroll eller inom utveckling
 • Har en hög språklig kompetens i engelska, både i tal och skrift
 • Har grundläggande kunskaper i svenska, både tal och skrift
 • Har ett stort tekniskt intresse, speciellt för nya innovationer
 • Har ett intresse för immaterialrättsliga frågor

Som person är du nätverkande, resultatinriktad, kvalitetsmedveten och affärsinriktad. Du har en ivrig vilja att använda din tekniska expertis för att hjälpa företagets kunder framåt och motiveras av att skapa goda relationer med såväl kunder som internt på AWA.

If you are interested in joining AWA´s office in Copenhagen, Norway or Belgium, the recruitment processes opens in February/March. Keep an eye out on their LinkedIn!

Övrig information

 • Start: 26 Augusti 2024
 • Omfattning: Heltid, tillsvidare
 • Placering: : Något av AWAs kontor i Sverige
 • Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och AWAs önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work.
 • I samband med processen kommer du som kandidat få göra tre tester: ett personlighetstest, ett problemlösningstest och ett språktest. Mer information om dessa får du som kandidat under processens gång.

Rekryteringsprocessen kommer innefatta:

 • Telefonintervju med Academic Work (15 min)
 • Problemlösningstest + personlighetstest
 • Beteendebaserad intervju med Academic Work (ca 1 tim)
 • Språktest med AWA + intervjuer med AWA
 • Referenstagning + beslut

Academic Work logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
09 juli 2024 (51 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren

Vi är ett bemannings- och rekryteringsföretag för studenter och akademiker i början av karriären, young professionals. Vi startade som tre studenter som levde vår egen affärsidé. Men snart ledde kraften affärsidén bort från pannrummet mot stadig expansion. Nu är vi en internationell verksamhet där young professionals påbörjar sina karriärer, varje dag. Sedan starten har vi hjälpt över hundratusen till jobb och vi hoppas på att hjälpa många, många fler. Just nu har vi över 1000 lediga jobb över hela Sverige, extrajobb för dig som fortfarande studerar och heltidsjobb för dig som är i början eller i mitten av din karriär. Gemensamt för de företag vi jobbar med är att de, precis som vi, tror på young professionals. Vill du veta mer om oss? Läs mer på www.academicwork.se