Hoppa till innehåll
SKB logotyp

IT-informationssäkerhetsspecialist

Publiceringsdatum
22 maj 2024
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Företagsbeskrivning

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö.

I dag är cirka 600 personer anställda på SKB. Vi har ett omfattande samarbete med experter och uppdragstagare utanför företaget.

SKB:s huvudkontor är placerat i Arenastaden i Solna. Vi har även kontor i Oskarshamn och Forsmark/Östhammar, där vi har anläggningar och bedriver olika verksamheter inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Jobbeskrivning

Vill du arbeta med ett stort, långsiktigt och viktigt uppdrag?

Tillsammans ska vi på SKB bygga ett av världens första slutförvarssystem för använt kärnbränsle. Uppdraget är i stora delar ett pionjärarbete och innebär många komplexa utmaningar.

Är du redo för ett stort och viktigt arbete som kommer att göra skillnad för människor och miljö under mycket lång tid framåt?

SKB söker nu en drivande och engagerad IT-informationssäkerhetsspecialist som kan ta en central roll i SKB:s informationssäkerhetsarbete.

Här kommer du att arbeta

Som IT-informationssäkerhetsspecialist kommer du arbeta utifrån SKB:s kontor i Solna eller Oskarshamn. Enheten Verksamhetsstöd/IT består i dag av cirka tio personer med tydlig inriktning på kravställning av SKB:s IT-leverans utifrån verksamhetens behov, koncerndirektiv och omvärld.

De medarbetare eller verksamhetspersoner som du kommer att ha regelbunden kontakt med finns på SKB:s kontor i Solna, Oskarshamn och Östhammar/Forsmark. Det kommer även att vara regelbundet utbyte med seniora specialister från Vattenfallkoncernen och andra verksamheter med motsvarande krav och behov.

Vad du kommer att göra

SKB söker en IT-informationssäkerhetsspecialist som kan agera både inom administrativ IT-miljö och inom processnära IT.

Generella arbetsuppgifter:

 • stödja informationssäkerhetsrelaterade aktiviteter inom funktionsområdet
 • moderera kravställning avseende informationssäkerhet för projekt
 • stödja verksamheten med sakkunskap och aktiviteter som exempelvis klassificering av informationstillgångar
 • medverka i kravställning för uppdragsändringar och projekt samt delta i projekt och uppdrag vid behov
 • löpande samverka med tillståndshavarens säkerhetsorganisation, övriga tillståndshavare inom kärnkraft samt levererande IS/IT-leveransorganisation
 • rekommendera åtgärder utifrån koncerndirektiv och omvärld
 • hantera IT-säkerhetsfrågor vid driftsättning projekt
Kvalifikationer

Vi söker dig som har en akademisk utbildning som dataingenjör, systemvetare eller motsvarande. Troligtvis har du någon form av bakgrund inom IT, gärna som konsult.

Det är meriterande om du har erfarenhet:

 • av administrativa IT-system
 • av industriella/processnära IT-system
 • av system avseende kvalitetsarbete inom informationshantering
 • från processindustri, energi, telekom eller verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslag

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper för denna tjänst. Du har god kommunikations- och samarbetsarbetsförmåga. Du är van att arbeta självständigt och att ta egna initiativ. Som person är du kreativ, pedagogisk och du har en analytisk förmåga.

Arbetet ställer stora krav på kommunikativ förmåga i både tal och skrift på svenska och engelska.

Ytterligare information

Varför ska du arbeta hos oss?

Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en lärande organisation med ett stort kunskapsdjup inom ett flertal vetenskapsområden. Vi har många nationella och internationella sakkunniga experter som gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vårt uppdrag erbjuder varierande arbetsuppgifter från mindre analyser kopplade till driften av de kärntekniska anläggningarna till långsiktiga forskningsuppdrag med syfte att bygga och driva framtida slutförvar. Vi arbetar tillsammans för att uppnå ett tydligt och viktigt miljö- och samhällsmål.

Eftersom SKB ingår i Vattenfallkoncernen finns goda karriärmöjligheter inom en stor dynamisk organisation.

Våra medarbetare är avgörande för vår framgång. Det är viktigt att hela livet fungerar. Därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Det här är vi, dina framtida arbetskamrater

På SKB träffar du människor med olika utbildning, olika förmågor och olika bakgrunder. Alla är olika, och det tycker vi är bra. Vi på SKB är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer öppet och framgångsrikt företag. Och genom att var och en har möjlighet att utveckla sig själv, utvecklas även vår verksamhet.

Men på ett väsentligt sätt är vi alla lika. Det som enar oss, är att vi siktar mot ett tydligt mål: det att skapa trygghet för kommande generationer.

På vår webbplats, www.skb.se, finns mer information om SKB och hur det är att arbeta hos oss. Vi ser fram emot att lära känna dig.

Ytterligare information

För mer information om tjänsten kontakta rekryterande chef Jonas Ryding, 076 008 29 30

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig rekryterare, Anders Nielsen 070-078 68 40
Fackliga företrädare är för Saco-SKB Marika Westman, 070-638 34 36, för Unionen Roger Ingvarsson, 070-618 83 45 och för Ledarna Per Carlsson, 070-325 09 15.

Placeringsort: Solna eller Oskarshamn.

Vattenfall och SKB är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. Därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast den 3 juni 2024. Löpande urval kan förekomma så vänta in med din ansökan.

Vi ser fram emot din ansökan!

SKB logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
04 juni 2024 (10 dagar kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren