30 hp Modell för simulering av processutrustning

30 hp Modell för simulering av processutrustning

Examensarbete Produktionsteknik Kaross

Bakgrund

I Scanias nya karossfabrik i Oskarshamn, liksom i övriga fordonsindustrin, går produktion dygnet runt. Tillfällen att införa förbättringar är få men nödvändiga för att inte stagnera i arbetet att producera en kaross av premiumkvalité. Vår Karossfabrik innehåller ca 300 robotar, förbättringstakten måste ökas men med bibehållen tillgänglighet.

Ett hjälpmedel för att säkerställa att förändringar som införs får önskvärd effekt är att simulera processen i så stor grad som möjligt. För att få så stor tillförlitlighet i resultatet som möjligt är beroende på hur välgjord den virtuella modellen av processutrustningen är.

Arbetet bör inledas med en teoretisk del där kartläggning av befintliga förutsättningar samt utvärdering av olika system. Därefter ta fram en virtuell modell av en process utrustning och verifiera mot verkligheten

Mål
  • Jämförelsestudie mellan olika simuleringssystem
  • Ta fram modell för en processutrustning
  • Verifiera framtagen modell
Uppdragsbeskrivning
  • Teoretisk studie av nyare teknik på marknaden och i forskningsvärlden, hur dessa fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns.
  • Experimentell studie baserad på resultat från teoretiska studien.
Utbildning/linje/inriktning

Maskin/Produktion/Robotik
Antal studenter: 1 st
Beräknad omfattning: Ca 20 v
Start: jan 2019

Kontaktpersoner/handledare

Kontaktperson: Fredrik Svensson, 0491-762353
Handledare: Patrik Linder, 0491-764131
Mer info
Område Oskarshamn
Yrkesroll Industri & Anläggning, Industri & Produktion
Typ av anställning Heltid, Examensarbete
Hemsida http://www.scania.com
Sista ansökningsdag 20 dec (8 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.