Hoppa till innehåll
VA SYD logotyp

Automationsingenjör till VA SYD

Ansök nu

Har du ett starkt intresse för att jobba med automationsfrågor i samband med tekniska projekt, motiveras av att skapa framgångsrika relationer och vill ha ett varierande arbete med flera kontaktytor i flera discipliner? Vill du arbeta med engagerade kollegor och tillsammans bidra till en framtid med fortsatt rent vatten? Då kan du vara vår nya automationsingenjör!

Det här handlar jobbet om

Hos oss kommer du att ansvara för hantering av automationsfrågor i samband med planering, genomförande och besiktning av moderniseringsprojekt på VA SYDs anläggningar. Du samverkar med projektorganisationen med målet att både ta fram tekniska beskrivningar för automation och bevaka att krav levereras i samband med projektgenomförande. Tillsammans med andra projektmedlemmar säkerställer du att tekniska leveranspunkter motsvarar förväntningarna från driftorganisationer samt följer VA SYDs tekniska standarder gällande hårdvara, mjukvara och teknisk dokumentation.

Automationsgruppen där du ingår är en del av en ny enhet, Teknikutveckling, som bl.a. ansvarar, standardiserar och utvecklar VA SYDs automations plattform. Vi är idag över 20 medarbetare och hanterar teknisk intensiva uppdrag inom automation, IT, elkraftteknik, GIS och Karta.

Som automationsingenjör kommer du att jobba brett med alla våra anläggningar, dina arbetsuppgifter innefattar att:

 • framtagande av automationsrelaterade krav inför upphandlingsprocesser
 • utreda och bereda val av automationslösningar med hänsyn till gälllande kvalitetskrav, standarder, rutiner och instruktioner
 • bidra med din automations expertis vid projektgenomförande
 • delta i testarbete inför besiktningar och övertagande
 • kvalitetssäkra relationshandlingar kopplade till styr och regler

Avdelningen Projekt & Teknik består av 100 medarbetare på sju olika enheter som tillsammans ansvarar för att bygga ut, förnya och förbättra vårt ledningsnät och våra processanläggningar. Projekt och teknik ansvarar bland annat för utredningar, projekt- och portföljarbete, digitalisering, IT och teknikdokumentation. Här finns också enheter som arbetar med VA-utbyggnad, exploateringsprojekt och fastighetsförvaltning.

Vi erbjuder

Du kommer till en arbetsplats med god gemenskap och stolthet över vårt viktiga samhällsuppdrag. Som automationsingenjör hos oss ges du mycket eget ansvar och möjlighet att påverka både arbetet och din egen kompetensutveckling. Vi arbetar normalt kl 08.00-16.30 och tillämpar flextid. Vi värnar om våra medarbetare och vikten av balans mellan arbete och fritid. Vi erbjuder bland annat friskvårdstid, friskvårdsbidrag och möjlighet till semesterdagsväxling.

Vem är du?

Som person ser vi att du har ett stort tekniskt intresse och gillar att arbeta i såväl samarbete med andra, som självständigt. Du är en god kommunikatör och har förmågan att hålla en hög nivå av service. Du är skicklig på att planera, håller en hög affärsmässighet och har förmågan att påverka din omgivning. Vi söker dig som står bakom vår miljöidentitet och våra kärnvärden kvalitet, engagemang och lyhördhet.

Dina erfarenheter

Vi söker dig som har:

 • högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot automation eller en annan teknisk utbildning som tillsammans med din arbetslivserfarenhet bedöms som likvärdig
 • arbetserfarenhet av industriautomation, med fördel från processindustri. Fler års erfarenhet ses som meriterande.
 • kännedom av industriella kommunikationslösningar (tex Profibus och OPC)
 • B-körkort
 • god datorvana
 • förmågan att kommunicera väl på svenska i tal och skrift
 • erfarenhet av automationslösningar från ABB som AC800m, AC500 och 800xA är meriterande

Välkommen med din ansökan!

Vilka är VA SYD?

VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. Vi renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten och tar hand om det som spolas ner i våra avlopp för att vårda hav och vattendrag. Vi hanterar skyfall genom att skapa kreativa lösningar för vattnets väg och samlar in avfall för återvinning och återbruk. Vi motiverar och inspirerar våra kunder till att göra smarta miljöval.

Vi vill hjälpa till att rädda världen genom våra sex mål:
 • Vara klimatneutralt och energipositivt år 2030
 • Produktifiera och ha nyttiggjort restprodukter år 2025
 • Vara en av Europas mest effektiva VA- och avfallsorganisationer år 2025
 • Leda utvecklingen för hög vattenkvalitet till rekreation och dricksvatten år 2025
 • Uppnå nollvision för oplanerade driftstörningar för kund år 2030
 • Inspirera och ha aktiverat alla kunder för en bättre miljö år 2025
Övrig information

På VA SYD arbetar vi med en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Det innebär att alla sökande bedöms utifrån samma kriterier och prioriterade kompetenser. Våra intervjuer fokuserar på de kompetenser som är viktiga för rollen, vilka inkluderar yrkesmässig erfarenhet, kunskap och beteenden. Vi har tagit bort det personliga brevet från vår process och ber dig istället att kortfattat motivera varför du söker jobbet och besvara några urvalsfrågor som utgår från kraven i rollen. På så sätt sparar vi både din och vår tid genom att det blir tydligt för dig vad du ska fokusera på, och vi kan matcha rätt kandidat för rollen och göra ett effektivt och rättvist urval.

VA SYD bedriver samhällsviktig verksamhet och ställer därför höga krav på säkerhets- och sekretessmedvetande hos våra medarbetare. En del av våra tjänster är säkerhetsklassade, det innebär att du som sökande eventuellt behöver gå igenom en säkerhetsprövning innan anställning enlighet med Säkerhetsskyddslagen (2018:585). Vissa av våra anställningar kan även innebära en krigsplacering.

På VA SYD arbetar vi med samverkan för ökad dialog och ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Våra fackliga organisationers (Kommunal, Vision, Ledarna och SACO-förbunden) representanter når du via vår kundservice på 040-635 10 00. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos VA SYD samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig ansöka online via länk i annonsen.

Mer info
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
08 okt. 2023 (16 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb