Utredare inom energiområdet

Utredare inom energiområdet

Arbetsuppgifter

Malmö Stad vill vara ledande i omställningen till ett hållbart energisystem och har som mål att Malmö ska försörjas till 100 procent av förnybar eller återvunnen energi till 2030. Energifrågan är högt prioriterad! 2021 fortsätter stadens arbete att tillsammans med staten, näringsliv och närliggande kommuner hitta vägar framåt för att trygga regionens energiförsörjning på lång sikt. Staden samarbetar med ett flertal aktörer där Malmö bland annat är pilot för Sveriges första djupgeotermiska anläggning som levererar värme direkt till fjärrvärmenätet.

För att nå dess målsättningar behöver vi förstärka vårt team inom energisystem och söker nu en driven utredare som vill vara med på denna resa. Som utredare inom området energisystem ska du utifrån ett systemperspektiv bidra till att utveckla framtidens energisystem i Malmö. Det handlar om etablering av förnybar energi, energieffektiv nybyggnation, energieffektivisering av befintlig bebyggelse, smart användning av tillgänglig energi samt effektbalansering i staden genom fysisk och virtuell energilagring.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att vara sakkunnig inom energisystemområdet där du förväntas behärska området så väl att du exempelvis kan göra analyser, ta fram underlag och föreslå åtgärder. Vidare deltar du i expertutredningar och strategiska diskussioner samt gör uppföljningar. Även andra arbetsuppgifter inom klimat, energi och miljö kan förekomma.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en teknisk eller naturvetenskaplig universitets- eller högskoleexamen inom energi och klimat eller annan, av arbetsgivaren bedömd, likvärdig utbildning. Du har med fördel en examen som civilingenjör i ekosystemteknik, energisystem eller energiteknik.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete med klimat- och energifrågor, beräkningar avseende samhällets energisystem och dess miljöpåverkan. Har du kunskap inom djupgeotermi är även det ett stort plus. Vidare är det meriterande med erfarenhet av att driva strategiskt arbete inom offentlig eller privat sektor, exempelvis som miljökonsult.

Du ska kunna uttrycka dig mycket väl i tal och skrift, framför allt på svenska men även på engelska.

För att nå framgång i tjänsten söker vi dig som är strukturerad och målmedveten. Du prioriterar din tid effektivt och håller deadlines. Vidare har du en god förmåga att arbeta självständigt men förväntas framför allt samarbeta i olika forum internt och externt. Du är kommunikativ och tydlig i dialogen med kollegor, chefer och externa parter. Vidare är det även en stor fördel om du är pedagogisk och kan kommunicera ditt budskap på ett förståeligt sätt även till en person som inte är insatt i frågan. Som person motiveras du av att söka nya lösningar och ta initiativ. Samtidigt förstår du att det är stadens och medborgarnas intressen och behov som styr vårt arbete och att när så krävs prioriterar du bort aktiviteter som inte bidrar tillräckligt mycket till målet. Du håller dig à jour inom klimat- och energifrågor samt drivs av att vara en del av ett miljöstrategiskt förändringsarbete.

Om arbetsplatsen

Arbetet på enheten för klimat och energi omfattar framtidens energisystem, hållbara transporter, urban och industriell symbios och energi- och klimatrådgivning som viktiga delar. Mycket av arbetet rör system och processer och det gäller att få bra och hållbara system på plats. Inom Malmö stad är vårt uppdrag att processleda, projektleda, stödja och samordna uppdrag inom energi- och klimatområdet. Vi samarbetar med en lång rad aktörer i och utanför Malmö.

Miljöförvaltningen leder och samordnar Malmö stads miljöarbete. Genom tillsyn och kontroll enligt miljöbalken och livsmedelslagen arbetar vi för en säker miljö som inte är skadlig för människors hälsa. Vi tillvaratar miljöintressena i samhällsplaneringen, samordnar Malmö stads miljöprogram och driver arbete för hållbar utveckling i kommunen. Vi ansvarar för kommunens konsumentvägledning, energi- och klimatrådgivning samt arbete med Fairtrade City. Med tillsyn, rådgivning och strategiskt miljöarbete arbetar vi för att Malmö ska bli en hållbar stad.

I Malmö stad arbetar vi med respekt, engagemang och kreativitet för att utveckla Malmö. Vi har Sveriges viktigaste jobb. Hos Malmö stad finns framtidens arbetsplats. Här gör vi skillnad. Vi skapar en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stad. Vill du vara med och påverka?

Information om tjänsten

Anställningsform:Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Antal tjänster: 1
Tillträde: snarast, enligt ök

Denna annons gäller 1 tjänst. Förutsättningarna kan dock komma att förändras under rektyteringens gång.

I denna rekrytering samarbetar vi med rekryteringskonsult Carolin Eriksson, 0709-312571.

Övrigt

Malmö stad strävar efter att medarbetarna ska avspegla den mångfald som finns bland befolkningen. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till att vi som arbetsgivare kan tillgodose Malmöbornas behov.

Läs mer: Läs mer om Miljöförvaltningen i Malmö stad

Vill du veta var vi finns? Se arbetsplatsen på karta här.
Mer info
Kontaktperson Carolin Eriksson
Telefon 0709-312571
Område Malmö stad
Yrkesroll Teknik & Ingenjör
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://malmo.se
Sista ansökningsdag 18 maj 2021 (10 dagar kvar)