NordGen söker avdelningschef till genbanken

NordGen söker avdelningschef till genbanken

Vill du bidra till att bevara den biologiska mångfalden och arbeta för en mer hållbar värld? Är du en erfaren ledare med naturvetenskaplig bakgrund som gillar att arbeta med människor, växter och frön? Trivs du dessutom med att ha ett övergripande ansvar för flera olika aktiviteter samtidigt så kanske du skulle trivas i tjänsten som avdelningschef på NordGen.

NordGen är de nordiska ländernas genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. Vi har bland annat hand om den nordiska frösamlingen som består av 33 000 fröprover - viktig forskningsinfrastruktur som är avgörande för att forskare och växtförädlare ska kunna anpassa vårt jordbruk till framtida utmaningar.

Som avdelningschef för genbanken har du det övergripande operativa ansvaret för den nordiska frösamlingen samt för våra växthus, fält och laboratorier. Du har även ansvar för kvalitetssäkringssystemet. Det är en tjänst med ett brett och tvärgående ansvarsområde som kräver att du kan arbeta självständigt såväl som med dina kollegor inom organisationen. Du kommer att leda två erfarna ledare som ansvarar för sina respektive medarbetarlag. En viktig del i tjänsten är också att interagera med nordiska och internationella forskningsinstitutioner, privata företag och andra intressenter som är i behov av växtgenetiska resurser.

Som avdelningschef kommer du ha en spännande tjänst i en dynamisk och välfungerande verksamhet. Du kommer att ha stort inflytande på hur dina arbetsdagar ser ut och att vidareutveckla dina verksamhetsområden. Du kommer att ingå i organisationens ledningsgrupp och rapporterar direkt till direktören.

Arbetsuppgifter

- Arbetsledning av två ledare som har ansvar för växthus och fält respektive frölaboratorium och avdelningarnas medarbetare

- Övergripande ansvar för NordGens frösamling och in-vitro
  • samlingen av potatis sett till bevaring, användning och distribution
- Ansvarig för NordGens kvalitetssäkringsarbete

- Ansvarig för uppföljning och utveckling av frö- och potatisdistribution

- Hantera kontakter och avtal om extern uppförökning av fröer

- I övrigt förekommande arbetsuppgifter inom området

Utbildning och erfarenhet- Minst fem års ledarerfarenhet

- Minst fem års erfarenhet av arbete inom ett eller flera av följande områden: genbanksarbete, arbete med genetiska resurser, laboratoriedrift, frölaboratorium, växtförädling, fröproduktion, trädgårds- eller plantskolearbete, gröna näringar, biologisk mångfald, växthälsa eller liknande

- Relevant akademisk utbildning på minst mastersnivå

- Erfarenhet av samarbete mellan offentliga och privata aktörer

- Mycket god kunskap (tal samt skrift) i ett av de skandinaviska språken samt engelska är ett krav

Meriterande egenskaper- Erfarenhet av att leda andra ledare

- Erfarenhet av arbete inom det nordiska samarbetet

- Erfarenhet av att arbeta med databaser i det dagliga arbetet

- Erfarenhet av att leda större projekt

- Erfarenhet av internationellt samarbete inom biologisk mångfald och genetiska resurserPrivata egenskaper- Du trivs i ledarrollen och är bra på att motivera dina medarbetare

- Du har lätt för att arbeta inom olika verksamhetsområden samtidigt

- Du är strukturerad och bra på att planlägga arbetet inom dina ansvarsområden

- Du är social, öppen och har lätt för att skapa nya kontakter

- Du trivs i en dynamisk miljö

NordGen erbjuder en spännande tjänst i en professionell och internationell arbetsmiljö. Anställningsavtalet kommer att skrivas på 4 år med möjlighet till förlängning på ytterligare 4 år. Tjänsten är placerad i Alnarp, Sverige.

För ytterligare information, kontakta NordGens direktör Lise Lykke Steffensen på +46 738 171 215 eller lise.lykke.steffensen@nordgen.org.

Sista ansökningsdatum är den 12 augusti 2022. Du ansöker (inklusive CV och referenser) genom Nordiska Ministerrådets ansökningsportal: https://www.norden.org/sv/node/73217

Information om NordGen
Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. Vi arbetar för att bevara och främja ett hållbart nyttjande av de växter, djur och den skog som är viktig för vårt lantbruk och vår framtida matproduktion. NordGen är en institution under Nordiska Ministerrådet. Läs mer på nordgen.org.
Mer info
Område Lomma
Yrkesroll Organisation & ledning, Chefsbefattningar
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Sista ansökningsdag 12 aug 2022 (4 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. Vi arbetar för att bevara och främja ett hållbart nyttjande av de växter, djur och den skog som är viktig för vårt lantbruk och vår framtida matproduktion. NordGen är en institution under Nordiska Ministerrådet. Läs mer på nordgen.org.