Nerds, Welcome! Ingenjörer till AWAs Traineeprogram

Nerds, Welcome! Ingenjörer till AWAs Traineeprogram

Kallar du dig själv för nörd? Nörd som i engagemang, kunskap och passion för det du gör och tar dig an! På AWA kallar man sig själv för nördar och är stolta över det. De älskar immaterialrätt (Intellectual Property, IP) och varje liten detalj inom området. De ser inga begränsningar i nya innovativa idéer utan brinner för att hjälpa sina kunder i teknikens framkant. Programmet är det enda av sitt slag i Europa (kanske hela världen). Nu har du chansen att bli en del av AWA och en framtida expert inom IP - Nerds, Welcome!

Information om uppdraget

I september drar AWA för 23e gången igång sitt uppskattade Traineeprogram där många av företagets ledande personer en gång började sin karriär inom IP-området. Med din ingenjörsbakgrund erbjuds du en unik möjlighet till en karriärväg inom ett spännande område i gränslandet mellan teknik, affär och juridik. Hos AWA får du en omväxlande vardag där du kommer arbeta i teknikens framkant med innovationer och uppfinningar ur ett immaterialrättsligt perspektiv. Traineeprogrammet ger dig stora möjligheter till både personlig och professionell utveckling där du utbildas och tränas i allt från juridik till språkträning och hur man skriver en patentansökan.

Du erbjuds
 • Ett unikt traineeprogram med syftet att bli patentombud
 • Ett företag som satsar på sin personal och nyligen erhållit Great Place to Work
 • En god karriärutveckling med målet att på sikt bli European Patent Attorney
Arbetsuppgifter

Traineeprogrammet pågår under sju månader där du växelvis erbjuds utbildning (teori) och arbete på ditt lokala kontor tillsammans med ditt team och mentor (praktik). Utbildningsblocken hålls på AWAs olika kontor runt om i Sverige där du träffar dina andra traineekolleger och får möjligheten att bygga ditt nätverk inom AWA. Du kommer under traineeprogrammet vägledas av seniora patentombud vilka ger dig grunderna i immaterialrätt, svensk och internationell, samt strategisk rådgivning ur ett affärsperspektiv.

Efter det avslutade traineeprogrammet blir du patentombud och får under dina första år på AWA fortsatt möjlighet att utveckla dina färdigheter inom alla olika aspekter av immaterialrätt. Långsiktiga mål kan vara att du kvalificerar dig som europeiskt patentombud, eller att du specialiserar dig på den affärsstrategiska rådgivningen kring immaterialrättens olika aspekter.

I rollen som patentombud kommer du till exempel att:
 • Göra undersökningar avseende nya uppfinningar och tekniska jämförelser med vad som är känt sedan tidigare
 • Skriva patentansökningar samt argumentera för dessa gentemot patentverk världen över
 • Hjälpa kunder med strategisk rådgivning kring bäst väg framåt på deras marknader och i förhållande till sina konkurrenter
 • Invända mot patent som hindrar kundens affär på något sätt
 • Delta som teknisk expert i tvister kunden eventuellt hamnar i
Du kommer arbeta med nationella och internationella kunder, från ensamuppfinnare till globala företag, och med myndigheter och ombud i Sverige/Europa men även världen över. Tjänsten passar dig som lockas av en roll som kombinerar teknik med juridik och affärer, har ett stort intresse för språk, är skicklig på att uttrycka dig i skrift och ser en spännande framtid i att arbeta som patentombud åt några av Europas mest intressanta innovationsföretag.

Vi söker dig som
 • Är civilingenjör och/eller disputerad inom elektroteknik, nanoteknik, fysik, datateknik/IT eller motsvarande. Nyutexaminerad eller gärna med något års arbetslivserfarenhet
 • Har en hög språklig kompetens i såväl svenska som engelska i tal och skrift då båda språken används i det dagliga arbetet
 • Har ett stort tekniskt intresse, speciellt för nya innovationer
 • Har ett intresse för immaterialrättsliga frågor
Som person är du ambitiös, noggrann och driven samt har ett utåtriktat förhållningssätt och god förmåga att arbeta självständigt. Du har en ivrig vilja att använda din tekniska expertis för att hjälpa företagets kunder framåt och motiveras av att skapa goda relationer med såväl kunder som internt på AWA.

AWA söker traineer till följande kontor i Sverige; Göteborg, Linköping, Jönköping, Växjö, Stockholm, Östersund, Malmö och Helsingborg.

Övrig information
 • Start: September 2020
 • Omfattning: Heltid, tillsvidare
 • Placering: Linköping
 • Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och AWAs önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work.
Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.
Mer info
Område Linköping
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Ingenjör
Typ av anställning Heltid
Rekrytering hanteras av Academic Work
Hemsida http://www.academicwork.se/
Sista ansökningsdag Löpande (60 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Här kan du läsa mer om AWAs traineeprogram, få svar dina frågor samt läsa om hur nuvarande och tidigare traineer upplevt sin traineetid.