Rektor till Västra Ekoskolan

Rektor till Västra Ekoskolan

Om jobbet

Vill du verka för att framtidens samhällsmedborgare ska ha en förståelse för hållbar utveckling redan från början? Då kanske du vill leda en skola som ligger i framkant vad gäller miljö och hälsa.

Ditt uppdrag

Vi söker dig som vill leda vår lilla, anrika skola i skogsbrynet på Södertörn. Du kommer att säkra att vi även fortsatt ligger i framkant vad gäller hälsa, rörelse, miljö, klimat, återvinning, kretsloppstänk, odling och utepedagogik. Du har själv redan ett engagemang i dessa frågor och vill hitta sätt att genomsyra en kvalitativ undervisning med dessa perspektiv, bla genom Håll Sverige rents certifiering Grön Flagg. Vidare verkar du för att undervisningen bedrivs utomhus.

Det finns en tydligt arbetsfördelning mellan den föräldraledda styrelsen och rektor. Som rektor har du pedagogiskt, elev-, budget-, personal- och arbetsmiljöansvar och ansvarar för att leda verksamheten i enlighet med vision och mål som sätts upp tillsammans med föräldraföreningens styrelse (som också är huvudman). Du kvalitetssäkrar undervisningen, har överblick över att kunskapsmålen nås, och är väl insatt i och leder i enlighet med lagar och regelverk som styr skol- och fritidsverksamhet, inklusive personalfrågor.

Du kommer att fortsätta att utveckla och förvalta väl fungerande strukturer, inklusive administration och digitala undervisningsstöd (Google Classroom, SchoolSoft). Du har ett engagerat och erfaret lärarteam som vill att du börjar att arbeta i befintliga strukturer och väntar lite med förändringar tills du själv utvärderat och arbetat i nuvarande arbetssätt.

Vi har ett tydligt och varmt samarbetsklimat med elever, föräldrar och personal. Pedagogerna använder eller utbildar sig idag i samarbetsbaserad problemlösning (CPS), som utgår från att barn gör rätt om de kan.

Din varma famn är lika viktig som resten av personalens. Här är du därför mer närvarande i verksamheten, mer kommunikativ och mer delaktig i samarbetet med föräldrar än vad som är brukligt för rektorstjänster. Detta innebär konkret tex att du är med på skolgården någon morgon i veckan för att ta emot elever och föräldrar samt är styrelsemedlem i föräldraföreningen med kvällsmöte en gång i månaden.

Om tjänsten

Det är många saker som är annorlunda med att jobba som rektor på en liten skola. Vi söker någon som är både strukturerad och flexibel nog att axla detta något udda uppdrag. Här har du mer varierande arbetsuppgifter än en ren rektorstjänst, både socialt, pedagogiskt och administrativt.

Då personalgruppen är liten har du ingen specifik ledningsgrupp, men väl stöd av en styrelse. Skolan är så pass liten att vi inte har några särskilda avdelningar för t ex ekonomi och administration. En del av dessa uppgifter sköts av rektor och en del av föräldraföreningen. Vidare har skolan ingen vaktmästare utan personalen får hjälp av föräldrar med IT, skötsel av skolgård och fastigheten.

Om skolan

Västra Ekoskolan är en av de minsta skolorna i Stockholms län. Den är belägen utanför Tungelsta, med fina förutsättningar för naturnära pedagogik med skog, fruktträd, buskar, odlingar, växthus, kompost och så klart grillplats, lekplats samt fotbolls- och basketplan.

Skolan har ca 80 elever i F-6 och drygt 10 hel-/deltidsanställd personal. Denna friskola finansieras av offentliga medel och styrs av en ideell, icke-vinstdrivande föräldraförening vars styrelse också är skolans huvudman. Alla pengar återinvesteras i skolans verksamhet. Skolan har en egen, prisbelönt kock som lagar ekologisk mat. En tydlig IT-strategi genomsyrar också verksamheten.

Din bakgrund

Vi söker en pedagogisk ledare som har högskoleutbildning med pedagogisk inriktning. Du arbetar idag helst som rektor. Meriterande är pågående eller genomförd rektorsutbildning.

Du är en person som är trygg i din ledarroll, vågar ta beslut och känner stort engagemang för inriktningen hälsa och miljö samt för att driva verksamheten tillsammans med dina medarbetare. Vi söker dig som vill leda och skapa ett gott arbetsklimat, där arbetet för elever och medarbetare präglas av lust att lära, framåtanda och delaktighet. Du är analytisk, reflekterande och samtidigt skicklig på att få en grupp med dig och vågar även utmana för att utveckla verksamheten genom att kommunicera visionen och skapa en tydlig målbild. Ditt ledarskap präglas av resultatorientering och du leder genom närvaro och tydlig kommunikation.

Kunskap

Vi söker dig som har hög kompetens inom pedagogik, kunskap om skolledning och är väl förtrogen med systematiskt kvalitetsarbete och digitala verktyg. Vi ser helst att du har erfarenhet av samtalsmetoden CPS. Ett personligt engagemang i miljö och hälsa är meriterande.

Det här kan vi erbjuda dig

Vi kan erbjuda en tillsvidaretjänst som 70-80 % som rektor, med möjlighet att lägga till 20-30% som lärare. Du blir ansvarig för en skola i naturskön miljö dit föräldrar aktivt har sökt sig för att de tror på inriktningen miljö och hälsa.

Som anställd får du friskvårdsbidrag. Vi tillämpar kollektivavtal i enlighet med Almegas Friskoleavtal. Du får ett engagerat, kompetent, varmt team där man känner och ser varandra.

Här har du stor möjlighet att göra skillnad, för en grönare framtid -I små skolor växer stora människor.

Om anställningen

Lön

Fast månads- vecko- eller timlön

SORUNDAVÄGEN 2
13793 Haninge

Kontakt

Kontaktpersoner

AnnLouise Hörberg

Ordförande

ordforande@ekoskolan.se

070-520 24 55

Jan Forsling

Personalrepresentant i styrelsen

janne@ekoskolan.se

08-500 371 74
Mer info
Kontaktperson AnnLouise Hörberg
Telefon 08-500 371 74
Email Mejla AnnLouise Hörberg
Område Haninge
Yrkesroll Utbildning, Administration & Ledning
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida https://www.ekoskolan.se/startsida
Sista ansökningsdag 16 mars 2020 (16 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Västra Ekoskolan är en liten skola med ett åttiotal elever. Här finns förskoleklass, årskurs 1-6 och fritidsverksamhet. Klasserna är små, lärartätheten hög och studiemiljön trygg vilket skapar goda förutsättningar för både lärare och elever. Skolan har en förskoleklass, en 1:a, en 2-3:a och en 4-5-6:a. Med bara fem minuters bilväg från Tungelsta samlar skolan barn både från Haninge och Nynäshamns kommuner.

Bättre tillsammans

Undervisningen på Västra Ekoskolan bedrivs med inspiration av naturen – och med digitala hjälpmedel. Skolan använder sig av kooperativt lärande vilket innebär att eleverna samarbetar i par eller mindre grupper där varje elevs bidrag gör att hela gruppen lär sig. Eleverna stöttar varandra och utvecklas under tydligt strukturerade former. Läs mer om pedagogiken.

Utsedd till bästa skolkök

Skolans ekologiska profil genomsyrar också verksamheten. Maten, som tillagas av skolans kock Janne, är i största mån ekologisk. Varje dag kompletteras matsedeln med ett vegetariskt alternativ som alla elever kan ta del av. 2018 utsågs Västra Ekoskolan till bästa skolkök i Haninge.

Frisk luft – friska barn

Eleverna är ute jämförelsevis mycket och undervisningen sker delvis utomhus. På rasterna och fritids bjuder skolgården naturens egna lekmöjligheter, fotboll- och basketplan, fruktträd, bärbuskar och barnens odlingar. När skörden av exempelvis potatisen, salladen, tomaterna, morötterna och rödbetorna är klar används råvarorna i skolans kök.

Engagerade föräldrar

Västra Ekoskolan är en friskola som drivs som ideell förening med en styrelse bestående av föräldrar och rektor. Som förälder har man möjlighet att engagera sig för sitt barns bästa möjliga skolgång. Varje termin samlas även alla föräldrar för en gemensam aktivitetskväll, där man med samlad styrka hjälps åt att förbättra skolan både ute och inne. Det finns fem olika arbetsgrupper: fastighet, IT, trädgård, kommunikation och interiör.