Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

Cybersoldat GSS/K sökes till 161. Strilbataljonen vid F 16

Publiceringsdatum
03 maj 2024
Antal tjänster
2
Område
Yrkesroll
Typ av anställning
Hemsida
Ansök nu
Befattningen erbjuder

En spännande tjänst i unik miljö där varje dag syftar till att försvara Flygvapnets förmågor och motverka andra aktörers möjligheter att angripa våra system. Cyberområdet är ett av Försvarsmaktens prioriterade områden och du kommer att delta i en verksamhet som utvecklas i rask takt.

Du kommer att vara en viktig resurs i 161. Strilbataljons uppbyggnad av förmåga att försvara, verka och utbilda i cybermiljön.

Om 161.Strilbataljon

161:a stridslednings- och luftbevakningsbataljonen verkar dygnet runt året runt för att övervaka och försvara svenskt luftrum genom att producera och distribuera auktoriserat luftläge, stridsleda flygstridskrafterna och samordna luftstridskrafterna. Bataljonen har även rörlig förmåga att med egna resurser upprätta och omgruppera radio- och radarstationer.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter som cybersoldat GSS/K inom 161.strilbataljonen blir att tillsammans med andra medarbetare upptäcka hot, identifiera och förhindra angrepp mot strilbataljonens system och utveckla strilbataljonens ledningssystem. Du ska även vara beredd att delta i cyberoperationer efter viss kunskapsnivå uppnåtts.

I tjänsten ges du möjlighet att tillsammans med andra utveckla dig inom cybersäkerhet samtidigt som du aktivt deltar i övningar och utvecklar metoder och teknik.

Uppgifter för Cybersoldat GSS/K är:
 • Upptäcka hot, identifiera och förhindra angrepp mot strilbataljonens system
 • Avancerad logganalys
 • Incidenthantering
 • Delta i utveckling av metoder och verktyg för strilbataljonens avancerade system
 • Ta fram underlag till strilbataljonens/Försvarsmaktens lägesbild avseende cybermiljön
 • Utbilda och informera
 • Säkerhetsgranskningar av system
Kvalifikationer:
 • Genomförd svensk värnplikt/GMU med godkänt betyg.
 • Goda kunskaper inom IT- och nätverksteknik, operativsystem och kryptering
 • Grundläggande kunskaper i ett eller flera programmeringsspråk (C/C++, Python, Rust, etc.)
 • Kunskaper om att angripa och försvara IT-system
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
Personliga egenskaper
Du bör vara analytisk och noggrann samt ha ett stort intresse för cybersäkerhet. Du har förmågan att prioritera mellan operativt resultat och eget lärande. Du har en god förmåga att arbeta såväl i grupp som enskilt. Din problemlösningsförmåga är hög och du kan arbeta flexibelt och i olika tempon för att kunna växla mellan tidspressade och mer långsiktiga uppgifter. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriterande:
 • Genomförd värnplikt som Cybersoldat
 • Erfarenhet av logganalys
 • Erfarenhet av penetrationstestning
 • Erfarenhet av och kunskap om Försvarsmaktens IT-system
 • Certifieringar inom cyberområdet t.ex. OSCP
 • B-körkort
För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt om anställningen

Anställningsform: Tjänsten är en tidsbegränsad anställning om högst åtta år, med möjlighet till förlängning. Anställningen inleds med 6 månaders provanställning.

Sysselsättningsgrad: heltid

Arbetsort: Bålsta.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträdesdatum: efter överenskommelse.

Antal tjänster: 2

Tjänsten innebär internationell tjänstgöringsskyldighet, krigsplacering samt deltagande i utbildning och övning i krigsorganisation.

Upplysningar om tjänsten lämnas av:

Chef 13. Sambands- och infosystempluton: 018-280930

Cyberansvarig 161. Strilbataljon 018-280862

För information om rekryteringsprocessen
HR-generalist, Rebecca Grebestam
Mejl: F16-A1-adm@mil.se

Fackliga representanter
OFR/O Ärna Peter Oscarson, tfn 018-19 63 68.
OFR/S Daniel Modin, tfn 0706-38 68 33.
SACO Mikko Aarnio, tfn 070-849 55 06.
SEKO Jens Larsson, nås via växeln 018-19 60 00.

Välkommen med din ansökan senast 2024-06-14. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Upplands flygflottilj, F 16, har sitt huvudsäte vid Uppsala garnison. Förbandet är en del av det svenska Flygvapnet och ansvarar för driften och bevakningen av Uppsala flygplats samt utbildning av värnpliktiga inom flera olika befattningar i Flygvapnet. Förbandet leder även 161:a Stridslednings- och luftbevakningsbataljonen som stridsleder stridsflygplan i luften samt sköter den ständiga bevakningen av det svenska luftrummet. Förbandet verkar från flera olika platser i landet och utgör en viktig del i den tillväxtperiod som Flygvapnet står inför.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Försvarsmakten logotyp
Sök jobbet
Ansök senast
14 juni 2024 (1 dag kvar)
Ansök nu

Om arbetsgivaren