Systemtekniker IT - Tågledningssystem

Systemtekniker IT - Tågledningssystem

Vill du arbeta som samhällsutvecklare i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du gör nytta för hela samhället. Vi erbjuder goda möjligheter till kompetensutveckling, friskvård och flexibla arbetstider.

Som medarbetare i Sveriges största beställarorganisation har du stor möjlighet att bidra till samhällets utveckling (eller dylikt, beroende på VO.)

Trafikverket etablerar under våren 2013 en ny IT-organisation med centraliserad hantering och styrning av all IT-verksamhet. Omorganisationen genomförs för att effektivisera samt underlätta en successiv konkurrensutsättning av IT-verksamheten samtidigt som Trafikverkets behov av IT ska kunna tillgodoses. I den nya organisationen ingår bland annat tre avdelningar med ansvar för att styra, beställa respektive leverera IT. Den nya organisationen är en central funktion med ett funktionellt ansvar för all IT i Trafikverket. Funktionen kommer att ha cirka 800 medarbetare över hela landet.
Vill du arbeta som samhällsutvecklare i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga. Vi jobbar tillsammans mot vår vision: alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Arbetsuppgifter
Tågledningssystemen är kritiska för Trafikverkets kärnverksamhet då ett stopp i systemet innebär att tågtrafiken stannar. Trafikverket är inne i en stor digitalisering av sin verksamhet så du som systemtekniker inom IT kommer att vara en viktig spelare i denna utveckling.

Här får du jobba i ett engagerat och hjälpsamt team där vi stöttar varandra i leveranser, även i kritiska situationer. Då vår tekniska miljö är komplex finns här mycket samlad kompetens som du kommer att få ta del av och fortsätta utveckla tillsammans med oss. Arbetsgruppen du ingår i består av systemtekniker och experter på Scada-system placerade på Tågledningscentralerna som finns på åtta orter i landet.

Din primära uppgift som systemtekniker blir att arbeta med utveckling och förvaltning, förebyggande underhåll och drift av tågledningssystemet utifrån beslutade planer och budget.

Exempel på arbetsuppgifter:
 • Utföra systemunderhåll med syfte att hålla en hög tillgänglighet för användarna
 • Utföra felavhjälpning alla tider på dygnet i samband med beredskap
 • Delta vid tester av och genomföra driftsättning av ny anläggningsdata, ibland på kvällar eller nätter då tågtrafiken är mindre intensiv
 • Samordna anläggningsprojekt som berör Tågledningssystem i samarbete med Trafikverkets investeringsverksamhet
 • Arbeta med drift och support av Signalanläggningen
 • Säkerställa logguppgifter och utgöra stöd till användarna
 • Delta i utvecklings och förvaltningsaktiviteter
Du kommer till att börja med att arbeta med tågledningssystemen och signalsystemen lokalt på din placeringsort. På sikt ser vi att samarbetet mellan driftledningscentralerna kommer att utvecklas vilket innebär att arbetsuppgifterna till viss del kan komma att omfatta flera centraler på andra orter i landet.

Resor inom Sverige ingår till viss del i tjänsten samt schemalagd beredskap utanför ordinarie arbetstid.

Kvalifikationer
Vi söker dig som
 • har svenskt medborgarskap
 • kan uttrycka dig väl i tal och skrift i det svenska språket.
 • har körkort för personbil
 • har teknisk gymnasieutbildning med inriktning IT Infrastruktur alt. Järnvägssignalteknik eller motsvarande kompetens förvärvat på annat sätt som vi bedömer likvärdigt
 • har erfarenhet av arbete med IT infrastruktur alt. Järnvägssignalteknik, på större driftcentraler, anläggningar eller motsvarande.
Det är meriterande om du
 • har eftergymnasial utbildning och/eller erfarenhet med inriktning industriella kontrollsystem.
 • har kunskaper i Järnvägssignalteknik (bl a Ställverk 95, tågledningssystem, ERTMS).
 • har behörigheter inom Järnvägssignalteknik.
Som person
 • Som person är du en självständig och initiativtagande problemlösare som ser till organisationens bästa och arbetar för att nå önskade resultat. Du trivs med samarbete och delar med dig av information och kunskap för att hitta lösningar i både detalj och helhet.
Ansökan
Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

Ansök senast
Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2019-04-30

Upplysningar

Rekryterande chef Hans Bergström
0101257007

ST Håkan Engström
0101232014

SEKO Sven-Gunnar Billman
0101257255

SACO Kristoffer Strömberg
0101231911
Mer info
Kontaktperson Hans Bergström
Telefon 0101257007
Område Gävle
Yrkesroll Data & IT, Offentlig Förvaltning
Typ av anställning Heltid, Projekt- / Visstidsanställd
Sista ansökningsdag 30 apr 2019 (7 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Resor och transporter är en stor del av Trafikverkets vardag. Vi arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi underlätta livet i hela Sverige. Vi är en stor organisation med många olika verksamhetsområden och arbetsuppgifter. Här finns över 150 olika yrken och en stor intern arbetsmarknad. Detta gör att vi kan erbjuda dig goda möjligheter att utvecklas.