Analytiker – drivmedel och hållbara bränslen

Analytiker – drivmedel och hållbara bränslen

Energimyndigheten står inför en expansiv fas med nya spännande och omfattande uppdrag från regeringen varpå vi har ett stort behov av att rekrytera nya medarbetare.

Vi söker nu två nya kollegor som kan förstärka vår verksamhet inom drivmedel och hållbara bränslen. Bränslesektorn och drivmedelsområdet är i en spännande fas med stora satsningar på omställning.

Om enheten

Du kommer att tillhöra vår enhet Drivmedel och hållbara bränslen där vi hanterar styrmedel som sätter krav på hållbarhet och minskade växthusgasutsläpp från alla slags biobränslen och biodrivmedel inom kraftvärme, värme/kyla och transporter. Vi följer upp reduktionsplikten och drivmedelslagens krav om minskning av växthusgasutsläpp. Vi utreder och analyserar frågor och framtida styrmedel inom hållbarhetskriterier och samhällets omställning till ett hållbart energisystem där vi bidrar med kompetens om hållbara bränslen. Nu söker vi dig som vill vara med och driva och utveckla vårt arbete!

Dina arbetsuppgifter

I den här rollen är det fokus på analys och uppföljning inom enhetens verksamhetsområde. Analysarbetet kan vara i form av regeringsuppdrag eller som egeninitierade uppdrag och ligger till grund för framtida utformning av styrmedel. Annat arbete kan inkludera deltagande i EU-förhandlingar och standardiseringsarbete på olika nivåer. Du kommer även att jobba med uppföljning av lagstiftning på området såsom exempelvis reduktionsplikt och hållbarhetskriterier. Du förväntas bidra till utvecklingen av enheten och myndighetens arbetssätt. Arbetsuppgifterna är varierade och utåtriktade. Du kommer arbeta tillsammans med kollegor och självständigt. Arbetet inkluderar ett stort mått av samverkan internt och externt där du representerar myndigheten i olika sammanhang. Förutom kontakt med branschen kommer du även ha kontakter med Regeringskansliet och andra myndigheter. Du har själv möjlighet att påverka dina arbetsuppgifter inom ramarna för enhetens uppdrag.

Din profil

Vi söker dig som har relevant akademisk utbildning med inriktning på exempelvis energisystem, nationalekonomi, miljövetenskap eller annan utbildning som Energimyndigheten bedömer som lämplig.

Du har erfarenhet från något eller några av följande områden;

 • Biodrivmedel eller fossila drivmedel
 • Analysarbete inom transport- energi- eller miljöområdet, exempelvis genom arbete vid myndighet, i branschen eller inom akademin.

Erfarenheter som är meriterande:

 • Projektledarerfarenhet
 • Kunskap om produktion av drivmedel, förnybara eller fossila
 • Arbete med utveckling av nya produktionsvägar för att framställa exempelvis biodrivmedel eller elektrobränslen.
 • Bränslefrågor inom vägtransport, sjöfart eller luftfartsområdet
 • Arbete med data och beräkningar med större datamängder

I den här rekryteringen kommer vi lägga stor vikt vid personliga egenskaper. I rollen är det viktigt att du:

 • har ett strukturerat arbetssätt och prioriterar ditt arbete utifrån våra uppdrag och mål
 • har en analytisk förmåga och kan hantera komplexa situationer där t ex lagar, olika intressen och sammanhang behöver värderas
 • har en god samarbetsförmåga samt förståelse och förmåga att företräda Energimyndigheten i olika typer av uppdrag och kontakter
 • är initiativtagande och utvecklingsorienterad

Vidare uttrycker du dig mycket väl i tal och skrift på både svenska och engelska.

Övrigt

Tjänsten är placerad vid vårt huvudkontor i centrala Eskilstuna med goda pendlingsmöjligheter till exempelvis Stockholm, Västerås och andra närbelägna städer. Här arbetar vi aktivitetsbaserat med möjlighet till viss mån av distansarbete och har flexibla arbetstider som underlättar att förena arbetsliv och privatliv. Energimyndigheten sätter värde på de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald kan tillföra verksamheten.

Varaktighet/Arbetstid/Antal

Tillsvidareanställning, heltid med provanställning 6 månader. 2 tjänster ska tillsättas.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Du söker tjänsten via hemsidan, sista ansökningsdag är 6 oktober 2022.

Kontaktpersoner

I denna rekrytering samarbetar vi med Jefferson Wells, ManpowerGroup. Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Sara Sundberg 016-544 2042 eller vid frågor om rekryteringsprocessen rekryteringskonsult Lotta Holme 08-4523328.

Fackliga kontaktpersoner

Mikaela Sahlin, SACO-S tfn: 016-544 20 97 och Eva-Karin Magnusson, ST tfn: 016-544 21 94.

Välkommen med din ansökan!
Mer info
Kontaktperson Sara Sundberg
Telefon 016-544 2042
Område Eskilstuna
Yrkesroll Organisation & ledning, Projektledare, Ekonomi, Teknik & Ingenjör, Energi & Miljö
Typ av anställning Heltid, Tillsvidareanställd
Hemsida https://www.energimyndigheten.se/
Sista ansökningsdag 6 okt 2022 (1 dag kvar)

Om arbetsgivaren

Energimyndigheten leder samhällets omställning till ett hållbart energisystem. Vår vision är hållbar energi för alla och vi jobbar utifrån den statliga värdegrunden samt våra tre värdeord; trovärdig, modig, och helhetssyn.