Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

IT Säkerhetsspecialist för Säkra och Robusta system

Ansök nu
Befattningen erbjuder

Skulle du känna dig stolt över att tillhöra en enhet som spelar en avgörande roll när det gäller att stärka Sveriges försvar? Är du driven, målmedveten och vill vara med på en spännande utvecklingsresa? Det kan vara dig vi söker.

Försvarsmaktens Teknik- och Vidmakthållandekontor Ledningssystem (TVK Ledsyst) behöver stärka organisationen med en IT Säkerhetsspecialist för säkra och robusta system.

Vår verksamhet erbjuder stor variation och komplexitet, samt ställer stora krav på IT-säkerhet vilket innebär goda utvecklingsmöjligheter och förutsättningar för interna karriärrörligheter.

Våra anställda har ett flertal olika förmåner, bland annat:
 • Kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och dina karriärsmål.
 • Tre timmar träning i veckan på arbetstid och du kan få ersättning för träningskläder och startavgifter.
 • Bra balans mellan arbete och fritid med flexibel arbetstid samt 28 - 35 semesterdagar beroende på din ålder.
 • Lönetillägg vid föräldraledighet och VAB samt möjlighet att växla semesterdagar mot extra pensionsavsättning.
Om enheten

TVK Ledsyst är en organisation under utveckling och behöver förstärka upp med personal för att lösa nya tilldelade uppgifter. Bakgrunden är att Försvarsmakten har övertagit det formella designansvaret för samtliga IT-system som nyttjas vid myndigheten. Under 2023 bygger TVK Ledsyst en organisation för att kunna utöva det tilldelade ansvaret.

TVK Ledsyst har sin huvudverksamhet förlagd på Ledningsregementet i Enköping och funktionsleds av Försvarsmaktens Högkvarter. Enhetens uppgift är att ta helhetsansvaret för Försvarsmaktens ledningsstödsystem under hela livscykeln, från utveckling till avveckling, under såväl krig som kris och fred.

Om tjänsten

Rollen som IT Säkerhetsspecialist för säkra och robusta system är inriktat mot vidmakthållande, design och nyutveckling av IT- och informationssäkerhetsprodukter, ledningssystem inom insats för högre sekretessnivåer, ledningsträning, IT4IT samt utveckling och test. Du utövar tekniskt designansvar på direkt delegat av Teknisk Chef vid högkvarteret för dem tilldelade produkterna. Designansvaret innebär att ansvara för att fastställd design för tillåtna konfigurationer av tekniska system inklusive underhållslösningar uppfyller lagkrav, fastställda målsättningar och övriga krav avseende prestanda, funktion, informations- och systemsäkerhet över hela livscykeln. Som IT Säkerhetsspecialist stödjer du dessutom materielområdesansvarig (MOA) med att hantera de tjänstebeställningar som läggs till FMV eller industri. Rollen kallas i Försvarsmakten för materielsystemledare (MSL).

Vår ambition är att ge dig rätt förutsättningar för att lyckas i rollen och därför kommer du att få genomgå en internutbildning inom bl.a. produktförvaltning och konfigurationsstyrning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som Materielsystemledaren skall du säkerställa att förändringar i produkter, inom ditt ansvarsområde, inte påverkar system- eller informationssäkerheten negativt och ska eftersträva en rationell samordning av åtgärder som rör produkten. Rollen innebär även att stödja Teknisk Chef i beredningar och framtagning av underlag för beslut inom system- och designledning.

Detta görs bland annat genom att ansvara för att:
 • Designstyrande dokument som, t.ex. designregler som fastställs av Teknisk Chef utarbetas.
 • Systemlivscykelplanering, inklusive upprättande och förvaltning av Systemlivscykelplaner, genomförs.
 • Granska designpåverkande produktionsbeslut och dokumentation samt vid behov rekommendera åtgärder för att säkerställa t.ex. bibehållen systemsäkerhet, användbarhet och teknisk samfunktion.
 • Konfigurationsledning på ingående produkter genomförs.
 • I nära samverkan med andra roller hantera tjänstebeställningar till FMV och industrin.
Kvalifikationer
 • Relevant högskoleutbildning eller motsvarande utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • God erfarenhet och kunskap IT-säkerhet och informationssäkerhet.
 • Relevant erfarenhet av produktansvar, gärna i en myndighet eller större organisation.
 • God förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och engelska.
 • B-Körkort.
Meriterande
 • Erfarenhet av att arbeta i en myndighet.
 • God kunskap om Försvarsmaktens verksamhet alternativt Förvarets Materielverk eller försvarsindustrin.
Personliga egenskaper

Du beskriver dig själv som en trygg och målmedveten person med väl utvecklad social förmåga och som drivs av att skapa förutsättningar för verksamheten att nå ställda mål. Du är självgående med förmåga att ta egna initiativ samt har en god analytisk och pedagogisk förmåga. Du gillar att leda dina egna Team, men du är även nyckelroll mellan andra team. Du är engagerad och utvecklingsorienterad med ett sinne för struktur, ordning och god planering samt har lätt för att prioritera. Vidare tar du ansvar och har lätt för att kunna se helheten och växla mellan olika perspektiv (Strategisk, Operativt, Taktiskt). Vidare är samarbetsförmåga en stark sida hos dig

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidare. För dig som för närvarande inte är anställd inom Försvarsmakten tillämpar Försvarsmakten 6 månaders inledande provanställning.

Sysselsättningsgrad: Heltid.

Arbetsort: Enköping. Resor kan förekomma till andra orter i Sverige.

Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse.

Individuell lönesättning enligt Försvarsmaktens avtal.

Upplysningar om befattningen och rekryteringsprocessen

Sektionschef Joakim Mårdberg, 070-937 04 44
Personalgeneralist Malin Lindqvist, tel. 070-166 76 54.

Fackliga företrädare

ORF/O - Magnus Johansson
SACO-S - Carl-Johan Pettersson
SEKO -Christian Hedberg
OFR/S - Clarence Arnstedt

Samtliga nås via växeln 0171-15 70 00.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-06-10. Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
10 juni 2023 (11 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare