Projektingenjör till Trafikverkets ERTMS projekt

Projektingenjör till Trafikverkets ERTMS projekt

ERTMS är ett nytt signalsystem för hela Sveriges järnväg som Trafikverket ansvarar för. Här ges du möjligheten att vara med och göra morgondagens svenska järnväg mer pålitlig! Vi söker nu en projektingenjör som vill anta en spännande roll där du kommer att jobba inom projektet ERTMS i olika delar och stötta upp projektledarna. Academic Work erbjuder i samband med tjänsten löpande kompetensutveckling i form av utbildning och coachning.

Information om uppdraget

Projekt ERTMS befinner sig mitt i utvecklingen av det nya signalsystemet som ska rullas ut på Sveriges järnvägar och projektet innebär ett teknikskifte på den svenska järnvägen. Man går från ett äldre system med skiftande teknik in i ett standardiserat och digitaliserat system. Den gamla signalanläggningen börjar på vissa sträckor nå sin tekniska livslängd, vilket leder till att reservdelar är svåra att få fram.

Projektet du kommer arbeta med kallas MobiSIR, Trafikverkets nät för kommunikationssystem för järnväg. Systemet är ett GSM-R system där R står för Railway. Det är i grunden ett GSM-nät med speciella funktioner för järnväg. Trafikverket har ca 1 500 egna radiositer och sitter inhyrda i ca 200. I dagsläget bedöms att ytterligare ca 150-200 radiositer behöver byggas. Systemet är bärare för informationen i det nya signalsystemet ERTMS och är således en förutsättning för den utbyggnaden. Från 2006 är det krav att samtliga tåg ska vara utrustade med MobiSIR-telefon.

Detta är ett konsultuppdrag. Du kommer vara anställd av Academic Work och arbeta som konsult hos Trafikverket. Uppdraget kommer att vara på heltid och inleds med 6 månaders anställning. Det finns goda möjligheter att bli förlängd på uppdraget, förutsatt att alla parter är nöjda med samarbetet.

Kombinerat med det dagliga arbetet hos kunden kommer det även vara stort fokus på din kompetensutveckling där du i samband med din anställning även kommer att vara delaktig i ett skräddarsytt utbildningsupplägg. Du ges även löpande coachning för stöd och vägledning som ger dig bästa förutsättning att växa i rollen och din fortsatta karriär hos Trafikverket.

Du erbjuds
 • Att vara med och påverka svensk tågtrafik
 • En arbetsplats med prestigelösa och välkomnande kollegor
 • Löpande kompetensutveckling genom talangprogrammet där du erbjuds utbildning och coachning via Academic Work
Som konsult för Academic Work erbjuder vi stora möjligheter för dig att växa professionellt, bygga ditt nätverk och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer om vårt konsulterbjudande.

Arbetsuppgifter

I rollen som projektingenjör har du en unik möjlighet att lära dig och utveckla dina färdigheter och kompetens inom projektledning. Du är ett stöd till projektledaren och avlastar och biträder denne genom ett projekts alla faser. Rollen är mycket varierande beroende på i vad som är fokus i projektet vid varje givet tillfälle.

I arbetsuppgifterna ingår att medverka i projektens kontinuerliga uppföljning av ekonomi, tidplaner, projektinnehåll, resurstillgång, riskhantering, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljö samt övrig intern administration. Du medverkar i att planerings- och projekteringsprocessen följs och anpassas till uppdraget samt att arbetet genomförs enligt de lagar, regler, bestämmelser, riktlinjer, förordningar och interna arbetsinstruktioner som finns. I din roll kommer du även arbeta med förberedelser och underlag inför upphandlingar. Vi förväntar oss att alla våra medarbetare delar med sig av sina erfarenheter och på sätt förbättrar vi våra arbetssätt och tänker nytt. Som Projektingenjör finns även möjligheter att bli Projektledare i framtiden.

Vi söker dig som
 • Har en universitets- eller högskoleutbildning om minst 180hp inom ett för tjänsten relevant tekniskt område eller annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • Har goda kunskaper i Office-paketet, framförallt excel
 • Har goda kunskaper i svenska och engelska eftersom det förekommer kontakt och dokumentation på båda språken
 • Svensk medborgare då tjänsten är säkerhetsklassad
 • Körkort och tillgång till bil
Det är meriterande om du har:
 • tidigare erfarenhet av projektarbete, gärna från bygg- och anläggningsbranschen och/eller statlig verksamhet
 • erfarenhet av att hantera säkerhetsklassad information
 • Grundläggande kunskap om rikets säkerhet
Som person är du initiativtagande, frågvis och självständig och ser vad som behöver göras och agerar därefter. Du har god samarbetsförmåga och arbetar för att hitta lösningar som gynnar alla parter på bästa sätt. Du är en person som har god förmåga att planera och strukturera och med ett helhetstänk skapar du utifrån detta genomförbara planer på kort och lång sikt. Du har goda ledaregenskaper och en förmåga att få med dig andra.

Övrig information
 • Start: Omgående
 • Omfattning: Heltid
 • Placering: Borlänge
 • Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och Trafikverkets önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work.
Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.
Mer info
Område Borlänge
Yrkesroll Teknik & Ingenjör, Ingenjör
Typ av anställning Heltid
Hemsida http://www.academicwork.se/
Sista ansökningsdag löpande (60 dagar kvar)

Om arbetsgivaren

Läs mer om Trafikverket och ERTMS som projekt på deras hemsida: Trafikverket