Hoppa till innehåll
Försvarsmakten logotyp

MR N söker instruktörer för internationell utbildningsinsats

Ansök nu
Är du erfaren instruktör inom Hemvärnet och vill bidra till Sveriges militära stödinsats för Ukraina? Är du intresserad av att investera din tid i ett antal veckors utbildningsinsats på plats i Storbritannien med start under vecka 35 hösten 2023? Har du erfarenhet av utbildning inom sjukvård, vapen eller strid och goda kunskaper i engelska? Du har nu en möjlighet att utveckla din förmåga som instruktör i en internationell miljö. Varmt välkommen med din ansökan.

Stridskraften Hemvärnet

Hemvärnet är en del av Försvarsmakten och utgör nästan hälften av personalen. Stridskraften Hemvärnet består av olika typer av krigsförband och verksamheter med stridsskola, fyra militärregioner med staber, territoriella förband, militärregiongrupper, 40 hemvärnsbataljoner samt 25 musikkårer. Stridskraften är under stark tillväxt där antalet fast anställda ska växa till ca 800 och de frivilliga i hemvärnsförbanden ska öka till ca 25 000 till år 2024.

Om uppdraget

Sverige bidrar till den brittiskledda Operation Interflex som genomför grundläggande militärutbildning av ukrainska medborgare. Sverige deltog förra året med 60 instruktörer och bidraget fortgår under hösten 2023 och in i första kvartalet 2024. Norra Militärregionen (MR N) ansvarar för den kommande omgången av utbildningen med start vecka 35.

Stridskraften Hemvärnet leder och sammanhåller uppdraget för kvartal 3 och 4 2023. Stridskraften kommer att bidra med ett instruktörslag bestående av yrkesofficerare, reservofficerare, soldater, civila och instruktörer ur Hemvärnet. Den strategiska målsättningen är att stärka den ukrainska militära förmågan, så att Ukraina kan försvara sin territoriella integritet och effektivt utöva sin suveränitet.

Tjänsten som Instruktör

Som instruktör kommer du att utbilda ukrainska medborgare i en grundläggande militär utbildning bestående av bland annat vapenhantering, strid och sjukvård på plats vid träningsanläggning i Storbritannien. Utbildning på plats i Storbritannien innebär ca 7 intensiva veckor och genomförs under enkla förhållanden av övningsliknande karaktär. Utbildningen föregås av en förberedande utbildning i Sverige samt hemkomstverksamhet efter utbildningsinsatsen.

Nu söker vi dig som har möjlighet att delta under totalt ca 11 veckor med start vecka 35.

Krav

Kvalifikationer
 • Svenskt medborgarskap
 • Genomförd GU (militär grundutbildning), lägst GU-F (grundutbildning frivilliga)
 • Genomförd IK 1 (Instruktörskurs 1)
 • Relevant och aktuell erfarenhet av arbete som instruktör inom vapen och/eller strid och/eller sjukvård
 • Goda kunskaper i engelska språket i tal och skrift
 • Svenskt pass för inresa i Storbritannien, giltigt minst intill våren 2024
Personliga egenskaper

Som person är du trygg och stabil, har en god social kompetens, du är självgående och lösningsorienterad. Vidare är du ansvarsfull, uthållig, kommunikativ och pedagogisk. Du har ett gott omdöme och en hög säkerhetsmedvetenhet och du har en stark förankring i Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Meriter
 • Utbildad instruktör IK 2 (Instruktörskurs 2)
 • Erfarenhet av fältarbete mintjänst
 • Erfarenhet av stridsutbildning grupp och pluton
 • Erfarenhet av utbildning inom strid i bebyggelse
 • Erfarenhet av vapentjänst
 • Kunskap i ukrainska/ryska språken
Övrigt

Anställningsform: Befälsförstärkningsavtalet (BFA) d.v.s. tidsbegränsad anställning vid MR N. Lön och tillägg enligt gällande avtal. Den totala anställningsperioden kommer omfatta att ca 23 veckor varvid 11 veckor är aktiv tjänstgöring.

Rekryteringsprocess: Ansökningar tas endast emot genom sökande via denna annons. Urval sker på grunderna förtjänst och skicklighet. Norra Militärregionen (MR N) ansvarar för denna rekryteringsprocess som kommer att innefatta telefonintervju, intervju/ säkerhetsprövnings-intervju, registerkontroll samt referenstagning. Övriga tester och kontroller kan förekomma.

För frågor om uppdraget och rekryteringsprocessen: MRN-INTERFLEX@mil.se

Bedömd anställningsperiod: Från den 28 augusti 2023 till och med den 31 januari 2024 (den senare tjänstgöringsdelen utgörs av ledighetsuttag).

Fackliga representanter:

OFR/O Malin Scharffenberg Kahlke, OFR/S Annelie Forshage
SEKO Susanne Thunberg, SACO Klubb Carina Gabrielsson

Samtliga nås via växeln Tel: 0921-34 80 00

Ansökan: Ansökan sker genom fullständigt CV och personligt brev. Vi har enbart möjlighet att ta emot ansökningar via Försvarsmaktens hemsida. Sista ansökningsdatum är: 2023-06-02.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Norra militärregionen (MR N) ansvarar för markterritoriell ledning i de fyra nordliga länen.

Regionen består av en stab och fem utbildningsgrupper. Verksamheten finns från Kiruna i norr till Härnösand i söder. Vid MR N finns sju hemvärnsbataljoner och flera stödfunktioner.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.
Mer info
Område
Typ av anställning
Sista ansökningsdag
02 juni 2023 (2 dagar kvar)
Ansök nu

Liknande jobb

Fler från samma arbetsgivare