Så skriver du ett bra CV

När det är dags att söka ett jobb är det viktigt att du skriver ett bra CV så att arbetsgivaren enkelt kan få en bra bild över vem du är och vad du har gjort. Se ditt CV som ett sätt att marknadsföra dig själv för en potentiell arbetsgivare. Ett CV ska sammanfatta vad du gjort fram tills nu i ditt liv, där utbildningar, erfarenheter och tidigare yrken är viktiga att ta med. Ditt CV bör vara kort men innehållsrikt, ca 1-2 sidor.

Viktigt att ta med i ett CV

Kontaktuppgifter

Lista upp ditt för- och efternamn, ett telefonnummer du kan nås på under dagtid, din adress, ålder samt en email som du kan kontaktas på.

Arbetslivserfarenhet

Här skriver du vilka arbeten du haft, vem som var din arbetsgivare, befattning samt ort. Skriv gärna dina tidigare anställningar i kronologisk ordning, där du börjar med din senaste anställning. Även under vilken period anställningen varade samt vilken omfattning (hel- eller deltid) kan vara bra att få med här. Skriv kort om vilka arbetsuppgifter eller vilket ansvar du hade. Några väljer också att beskriva arbetsgivaren/företaget kortfattat i denna del av sitt CV.

Alla har inte så stor arbetslivserfarenhet och om man vill kan man lika gärna lista sina utbildningar först. Har du däremot en lång lista med erfarenheter och gamla arbetsplatser kanske det kan vara en god idé att istället korta ner denna och endast ta med relevanta erfarenheter för det jobb du söker.

Utbildning

Under denna del listar du dina utbildningar samt skolan/skolornas namn, när du tog examen samt vilken period du studerade. Även här börjar du med den senaste utbildningen först och glöm inte att ta med information om eventuella fristående kurser. Här kan det också vara bra att nämna vilka huvudämnen du haft samt inriktning.

Referenser

Vanligtvis tar man inte med en referenslista i sitt CV då detta oftast efterfrågas vid ett senare stadie i rekryteringen. Den person som du vill använda som referens bör kontaktas om denne står med på din referenslista. Ge information till referenspersonen – vad för slags jobb gäller det och vilka arbetsuppgifter hade du hos din referens samt vem som kommer att kontakta denne. Tänk på att du kan komma att få användning för din referens igen. Inför varje tillfälle då du söker ett jobb bör du fundera på vem som kommer att passa bäst som referens, detta kan skilja sig åt beroende på vilket slags arbete det är du söker. En referens kan exempelvis vara en före detta chef, handledare eller mentor. När det är dags för referenser – gör en tydlig lista med namn, kontaktuppgifter, arbetsplats etc.

Språk

Kan du andra språk än svenska är det bra att lista dessa. Ange hur många år du läst ett språk samt om du har grundläggande kunskaper, goda kunskaper eller om du behärskar språket/språken flytande.

Datakunskaper

Vilka dataprogram kan du? Till exempel kan du nämna om du hanterar och kan arbeta i Frontpage, Officepaket, Photoshop o.dyl. Skulle du söka ett jobb där detta inte nämns som ett krav behöver du inte heller lista vilka förkunskaper du har inom data.

Övriga meriter

Om du har andra erfarenheter som passar att skriva i ett CV kan du lägga till ”övriga meriter”. Här kan du exempelvis nämna om du varit kursledare, om du har körkort, i fall du fått stipendier, om du är engagerad i någon förening och liknande.

Mer att tänka på då du ska skriva ett CV

Vad är skillnaden mellan en meritförteckning och ett CV?

I en meritförteckning listar du bara upp dina meriter medan ett CV ger en mer utförlig beskrivning av dina tidigare meriter.

Bilagor

I arbetsannonsen står det i fall arbetsgivaren vill att du bifogar bilagor då du skickar in ditt CV. Om detta inte skulle stå i annonsen så kan du vara förberedd genom att istället ha med betyg, arbetsintyg och examensbevis till en eventuell arbetsintervju.

Personligt

I ett CV är det inte nödvändigt att ha med personlig information utöver det som du skriver från början; namn, adress etc – övrigt kan du istället ta med i ett personligt brev. Ett personligt brev är ett komplement till ett CV där du kan beskriva dig själv lite mer detaljerat, berätta om dina styrkor och mål och framhålla varför du skulle passa för den utannonserade tjänsten.

Luft mellan raderna

Se till att ditt CV blir luftigt och lättläst, gärna med en kortare punktlista för att lista det viktigaste som du vill framhäva i ditt CV. Skriv inte med för liten text och se till att det är styckeindelat med ett antal underrubriker. Du bör också undvika förkortningar som inte känns självklara samt undvika att skriva med akademiska termer.

Övrigt

Var ärlig i ditt CV och var beredd på att det kan dyka upp lite kluriga frågor under en arbetsintervju.