Så lyckas du på anställningsintervjun

Innan intervjun

Läs på om arbetsplatsen, det finns oftast mycket att läsa sig till på hemsidan, exempelvis antal anställda, vilka visioner företaget har samt produkter och olika avdelningar. Lägg på minnet vem du ska träffa och när – kom i tid till mötet och kom ihåg att ta med kopior på intyg samt ditt CV. Intala dig själv att intervjun kommer att gå bra och peppa dig själv för att undvika stress och nervositet. Har du någon vän eller bekant på arbetsplatsen? Be om lite information om arbetsplatsen från den personen.

Öva hemma

Förbered dig genom att ha en intervju hemma, ta hjälp av en kompis eller släkting som kan ställa frågor. Det här ger dig chans att öva in bra svar på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp under en intervju. Öva på frågor där du berättar om dig själv, din utbildning och tidigare arbeten och hur du förmedlar vad du är bra på/kan bidra med på platsen du sökt jobb.

Klädsel

Det viktigaste är att du själv känner dig bekväm med det du har på dig, för övrigt får man tänka på vad det är för arbetsplats som man söker jobb på. På vissa arbetsplatser passar det med lite mer proper stil medan det är mer avslappnat på andra. Givetvis är det viktigt att komma hel och ren och hellre kan du klä upp dig litegrann inför intervjun. På hemsidan kanske det finns bilder på andra anställda där du kan se vilken stil de verkar ha på arbetsplatsen.

Under intervjun

Det kommer att ställas ett antal frågor under intervjun, lite längre ned kommer vi att lista några vanliga frågor. Ett bra första intryck är såklart alltid att föredra – skaka hand, var trevlig och se personerna i ögonen då ni presenterar er. Var alert under intervjun, sitt hellre lite framåtlutad och uppmärksamma alla personer i rummet. Nicka gärna lätt för att visa att du lyssnar och undvik att lägga armarna i kors. Lyssna och ta in det arbetsgivaren har att säga, personen kanske berättar om företaget. Svara alltid ärligt på de frågor som ställs men undvik att prata illa om dina tidigare arbetsgivare.

Blir du bjuden på kaffe? Tacka ja! Om du inte dricker kaffe kanske det finns möjlighet för en kopp te eller ett glas vatten. Att tacka ja till kaffe ger inte bara några minuters tid för att småprata – det kan vara en riktig ice breaker inför resterande tid av ert möte.

Om du får frågor som känns svåra, ta hellre ett par sekunders betänketid hellre än att snabbt svara något som d inte tänkt igenom.

Berätta något som de kommer att minnas

Har du en story att berätta, något som är relaterat till en tidigare arbetsplats eller jobbuppdrag – berätta detta under intervjun vid passande tillfälle. Istället för att rada upp fakta om dig själv kommer arbetsgivaren nu att kunna referera till det du berättat.

Ställ frågor

Om du har förberett dig genom att lära dig mer om företaget kan du även passa på att ställa frågor under intervjun. Dels egna frågor som du har med dig, men även följdfrågor då arbetsgivaren berättar om företaget.

Telefonintervju

I vissa fall sker en telefonintervju istället för en där ni möts. Då ställs alla frågor per telefon men kommer troligtvis att vara av samma karaktär som om ni träffats. Förbered dig för en telefonintervju på samma sätt som om du skulle ha besökt arbetsplatsen för en intervju.

Vanliga frågor på en jobbintervju

Kan du berätta kort om dig själv?

Här kan du välja att ställa en motfråga – vad är de intresserade av att veta? Bakgrund eller personliga intressen? Det dyker i många fall upp följdfrågor som handlar om intressen och erfarenheter från andra områden. Om du har övat hemma har du säkert en liten idé om vad du kan prata om.

Vad känner du till om vårt företag?

Om du läst på hemsidan vet du troligtvis en hel del om företaget, lyft fram några några punkter – det behöver inte vara ett långt och utsvävande svar. Intervjuaren kommer säkert att vägleda lite med följdfrågor som de vill ha svar på, exempelvis tjänster och produkter.

Varför ska vi anställa just dig?

Som svar på denna fråga kan du nämna andra uppdrag och ansvarsområden på gamla arbetsplatser, som kan ge dig en fördel på den nya arbetsplatsen. Var förberedd genom att innan intervjun lista upp några saker som ger ett bra svar på frågan.

Hur länge har du varit arbetslös/Du har bytt jobb flera gånger senaste åren?

Här är det möjligt att du får följdfrågor som vad du sysselsatt dig med under din arbetslöshetsperiod, om du blivit avskedad eller om det förekommit konflikter på dina gamla arbetsplatser. Om du har varit arbetslös – visa att du fortfarande är aktiv och driven! Berätta om eventuella kurser eller hur du på annat sätt hållit dig uppdaterad kring marknaden. Om du däremot bytt arbetsplats flera gånger under de senaste åren, berätta lite kring orsakerna – kanske handlade det om nedskärningar? Försök förklara för intervjuaren. Prata kring dina lärdomar under din tid som arbetslös och hur du bidrog till de andra arbetsplatserna medan du var där.

Andra vanliga frågor

Det går såklart inte att lista alla frågor som kommer att dyka upp under en intervju – alla arbetsgivare har olika frågor som de vill ha svar på, men här kommer ett antal frågor som är relativt vanliga att förekomma:

 • Vilka är dina positiva egenskaper?
 • Hur är du som person?
 • Vilka är dina negativa egenskaper?
 • Varför sökte du det här jobbet?
 • Varför söker du nytt jobb/slutade med din förra anställning?
 • Vad är viktigt hos en arbetsgivare?
 • Hur ska en bra chef vara?
 • Vad gör du om 5 år?
 • Hur ser du på övertidsarbete?
 • När skulle du kunna börja?
 • Har du några frågor till oss?
 • Lönespråk
Förbered dig på att du kan få frågan hur mycket du vill ha i lön. Det är inte säkert att frågan ställs, gör den inte det bör du inte heller ta upp frågan. Ett bra tips för att kunna ge ett bra löneanspråk är att kika runt vad personer i din ålder och i den yrkesgruppen har för lönesättning idag. Känner du någon inom samma bransch? Be om hjälp med lönefrågan.

Efter intervjun

Avsluta genom att tacka och säga hejdå trevligt – fråga när du väntas på besked om att tjänsten tillsatts. Bearbeta intervjun – hur gick det? Hade du bra svar på frågorna? Reflektera över frågor och svar och läs igenom dina anteckningar. Finns det något som du skulle kunna förbättra inför en framtida intervju om du inte skulle få detta jobb?
Om du inte längre är intresserad av jobbet kan det vara bra att meddela detta. Ta även kontakt med arbetsplatsen igen om du känner att du missat något och vill komplettera med en fråga. Efter ett par veckor brukar tjänsten vara tillsatt, går den till någon annan kan du be om feedback från arbetsplatsen vilket kanske blir till hjälp vid kommande intervjuer.

Övrigt

 • Frågor om din privatekonomi, politiska åsikter, religion och sexuell läggning behöver du inte svara på.
 • Glöm inte att slå av mobiltelefonen!
 • Ta gärna med penna och anteckningsbok till intervjun, under ert möte kan det vara bra att skriva ned stödord om arbetsgivaren till exempel berättar något om arbetsplatsen.
 • Ta med en kalender också, för att dubbelkolla eventuella datum etc.
 • Undvik att röka precis innan intervjun och undvik starka dofter samt spotta ut tuggummin innan ert möte.