Specialist elkraft

Om jobbet

Vill du arbeta som samhällsutvecklare i en framtidsbransch? Hos oss på Trafikverket finner du en mängd spännande och intressanta arbetsuppgifter, där du utvecklar och förvaltar infrastruktur och bidrar till att skapa ett tillgängligt Sverige. För oss är det viktigt med en gemensam kultur som präglas av våra värderingar: pålitliga, engagerade och modiga. Vi jobbar tillsammans mot vår vision: alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Som medarbetare i Sveriges största beställarorganisation inom underhåll av väg och järnväg har du stor möjlighet att bidra till anläggningsbranschens och samhällets utveckling. Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet genom upphandling, styrning och uppföljning av underhållskontrakt. Genom en blandning av traditionella och nya, innovativa metoder skapar vi grunden för både företagens godstransporter och miljoner människors resande, varje dag, året om. Verksamhetsområdet har ungefär 900 medarbetare och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor.
Enheten elkraft ansvarar för upprättande av regelverk och riktlinjer som styr byggande, drift och underhåll av våra vägar och järnvägar. Vidare genomför enheten utredningar samt fungerar som expertstöd inom elkraftområde till Trafikverket. Exempel på andra ansvarsområden är driftstöd i form av analyser och driftinstruktioner samt vakthavande ingenjörsfunktion till Trafikverkets eldriftledning.
Organisatoriskt är enheten en del av Avdelningen Teknik och miljö, som ansvarar för att utveckla system och komponenter samt att representera Sverige i internationellt standardiserings- och forskningsarbete.
Vi är en nationell organisation med tre sektioner bestående av ett 50-tal medarbetare med specialistkompetens för kraftsystem, komponenter, elmiljö och elsäkerhet inom Trafikverkets kraftförsörjning.

Specialist elkraft

Arbetsuppgifter
Har du någonsin undrat på varför man inte får en elstöt när man kliver på tåget, hur kraftförsörjningen fungerar eller vad som är skillnad mellan ett AT- och ett BT-system?

Vi söker dig som vill arbeta och utvecklas inom ett av Sveriges största och mest avancerade elkraftsystem.

Våra teknikområden spänner över ett brett fält bl a:
. Kraftsystemfrågor
. Roterande motorer/generatorer och statiska omriktare med kraftelektronik för omvandling av 16,7 Hz för tågdriften
. Högspänningsställverk och stationskontrollutrustning
. Kontaktledningar och 130 kV ledningar
. Lågspänningssystem, UPS:er och belysning

Vi står inför många spännande utmaningar med ett stort behov av förstärkning och förnyelse av Trafikverkets kraftförsörjningsanläggningar, Vi behöver också nya lösningar och system för framtidens infrastruktur till exempel för höghastighetsjärnvägen.

Du kommer bland annat att arbeta med projektledning och övergripande teknisk samordning med möjlighet att fördjupa dig inom något av våra specialistområden.
Du tar egna initiativ, organiserar, leder eller deltar i utredningar och utvecklingsprojekt i nära samarbete med våra specialister.
Du får en viktig roll i vår enhets förutsättningsskapande arbete med att bidra till en robust, tillförlitlig och säker kraftförsörjning för väg- och järnvägsinfrastrukturen.

Enheten elkraft ansvarar för upprättande av regelverk och riktlinjer som styr byggande, drift och underhåll av våra vägar och järnvägar. Vidare genomför enheten utredningar samt fungerar som expertstöd inom elkraftområde till Trafikverket.

Exempel på andra ansvarsområden är driftstöd i form av analyser och driftinstruktioner samt vakthavande ingenjörsfunktion till Trafikverkets eldriftledning.
Organisatoriskt är enheten en del av Avdelningen Teknik och miljö, som ansvarar för att utveckla system och komponenter samt att representera Sverige i internationellt standardiserings- och forskningsarbete.

Kvalifikationer
Du är civilingenjör eller högskoleingenjör inom elkraftområdet, alternativt har du annan utbildning och erfarenhet inom elkraft som vi bedömer som likvärdig.
Vi ser gärna att du har erfarenhet från arbete inom elkraftområdet som projektledning, förvaltning eller tekniskt analysarbete.

Då arbetet innebär mycket kontakter är det viktigt att du har lätt för att samarbeta och är bra på att kommunicera. Tjänsten kräver även en god analytisk förmåga, att du är drivande samt är lösningsorienterad.

Du uttrycker dig väl i tal och skrift såväl på svenska som på engelska.

Körkort är ett krav.

Svenskt medborgarskap är ett villkor eftersom tjänsten är placerad i säkerhetsklass. Det innebär att registerkontroll kommer att genomföras i bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

Ansökan
Trafikverket strävar efter att personalsammansättningen ska spegla samhället i övrigt. Vi eftersträvar en mångfald bland våra medarbetare och vi visar respekt för allas olikheter och förutsättningar. Det är viktigt hur vi agerar och uppfattas av omvärlden. Därför värderar vi etik och moral högt i Trafikverket.

Ansök senast
Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2017-01-09

Upplysningar

Enhetschef Leif Lindmark
010-123 1822

Saco Jonas Sjöholm
010-123 8380

ST Stefan Kratz
010-124 1783

SEKO Urban Haglund
010-124 1702
Jobbfakta
Ort
Solna
Anställning
Heltid
Tillsvidareanställd
Yrkesområde
Teknik & Ingenjör
Underkategori
Elkraft
Kontakt

Ring Leif Lindmark, 010-123 1822

Publicerad

6 dagar sedan

Sista ansökningsdag

9 jan

Om företaget

Trafikverket ansvarar för den långsiktiga planeringen av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. I vårt uppdrag ingår också att bygga, underhålla och sköta driften av statliga vägar och järnvägar. Vi är samhällsutvecklare som planerar för helheten och vi ska skapa förutsättningar för ett effektivt transportsystem med säkra och miljöanpassade transporter - alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Vi är cirka 6 500 medarbetare och huvudkontoret ligger i Borlänge.